35.4 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Στα χαρακώματα οι ναυτεργάτες για την αποκρατικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ

Πρόσφατα

olth Λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη για τις 6 Οκτωβρίου συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγής διαφόρων φορέων κατά του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ, η ΟΜΥΛΕ με ανοιχτή της επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητεί την ακύρωσή τους, ανοίγοντας παράλληλα πόλεμο κατά της COSCO, υπογραμμίζοντας ότι «καρπούται παράνομες φοροαπαλλαγές».

Όπως σημειώνει η ΟΜΥΛΕ στην ανοιχτή επιστολή της (εδώ το πλήρες κείμενο): «Οι αρχικές προκηρύξεις έχουν καταστεί πολιτικά και νομικά “νεκρές”. Η εμμονή του ΤΑΙΠΕΔ να τις διατηρήσει εν ισχύει με νομικές αλχημείες, οδηγεί σε πολιτικό και νομικό πραξικόπημα. Θεωρούμε αναγκαίο και επιβεβλημένο, να ακυρωθούν οι δυο προκηρύξεις και άμεσα να οργανωθεί μια ουσιαστική διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τις περιφέρειες, τους παραγωγικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές τις 20 Σεπτέμβρη ώστε να προσδιοριστεί μια Εθνική Λιμενική Πολιτική».

Όσον αφορά στην COSCO, όπως επισημαίνει, κατά τη διάρκεια της παρουσίας στον Πειραιά, «υπήρξαν δυο λεγόμενοι “φιλικοί διακανονισμοί” οι οποίοι μόνο φιλικοί δεν ήταν, αφού λειτούργησαν υπέρ και μόνο της COSCO (ΣΕΠ), με αποκορύφωμα την αναστολή – κατάργηση του εγγυημένου ανταλλάγματος που ορίζει η αρχική σύμβαση, επίσης, οι περίφημες προσλήψεις της COSCO, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δεν ξεπερνούν τις 260, ενώ απασχολούνται μέσω εργολάβου ευκαιριακά, ορισμένες επιπλέον δεκάδες. Αντ’αυτού, μειώθηκαν οι θέσεις απασχόλησης στον ΟΛΠ την περίοδο 2009 – 2015 περίπου κατά 600 άτομα».

Η πώληση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και ΟΛΘ ξεκίνησε το Φεβρουάριο και Απρίλιο του 2014 αντίστοιχα. «Όπως έχουμε τόσο εμείς όσο και η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια, τονίσει η πώληση των μετοχών:

  • Παραδίδει τη Δημόσια αρχή την οποία ασκούν οι δυο Οργανισμοί με βάση τον Ν: 2688/99 σε ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.
  • Θέτει υπό αίρεση τα δημόσια αγαθά που συνυπάρχουν και παρέχονται από ένα λιμάνι δημόσιου χαρακτήρα. Παραδίδει το κρίσιμο θέμα διαμόρφωσης τιμολογιακής πολιτικής και περιβαλλοντικής προστασίας σε ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Μεταφέρει δυο λιμάνια τα οποία είναι Λιμάνια – Πόλεις στην εξουσία κερδοσκοπικών συμφερόντων, παραδίδοντας το σχεδιασμό της ανάπτυξης των δυο Λιμανιών και κατ’επέκταση των ευρύτερων περιοχών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε τρίτους χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης της τοπικής και περιφερικής αυτοδιοίκησης. Ο τρόπος λειτουργίας όλα αυτά τα χρόνια της ΣΕΠ (COSCO) το επιβεβαιώνει.
  • Παραδίδει, κρίσιμες δραστηριότητες για την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας, όπως ο Τουρισμός, η ανάπτυξη της Κρουαζιέρας, η Ακτοπλοΐα και η σύνδεση με τα Ελληνικά νησιά, και το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο σε σχεδιασμούς των ξένων μονοπωλιακών ομίλων.
  • Μετατρέπονται τα Λιμάνια σε μονοπώλια συμφερόντων ξένων κρατικών ομίλων».

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, καταλήγοντας, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται κάτω από οποιεσδήποτε πολιτικές συνθήκες με υπευθυνότητα, τεκμηρίωση, γνώση σε πολιτικό, κοινωνικό, νομικό και αγωνιστικό επίπεδο για να μην ξεπουληθούν τα λιμάνια. Και όπως τονίζουν, «ο αγώνας αυτός δεν είναι αγώνας συντεχνιακός, αλλά για την προώθηση της ανάπτυξης των λιμανιών και την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος».


Διαβάστε επίσης:

ΟΜΥΛΕ κατά υπηρεσιακής κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις