19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κατάργηση ΣΔΟΕ: Στον απόλυτο έλεγχο των τοκογλύφων τα δημόσια έσοδα, «κουκούλωμα» υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής

Πρόσφατα

aski-eforiakonΕνδεικτική των επιπτώσεων του μνημονίου 3 στα δημόσια φορολογικά έσοδα αλλά και των «ορέξεων» των τοκογλύφων – δανειστών είναι η ανακοίνωση της ΑΣΚΙ Εφοριακών, σχετικά με τη διάλυση του ΣΔΟΕ και τη μεταφορά του 70% των αρμοδιοτήτων της αλλά και του προσωπικού της στη ΓΓΔΕ, υπό την Κατερίνα Σαββαΐδου, γνωστή από τη θητεία της ως ανώτερο στέλεχος στην επενδυτική εταιρεία PwC, που έστησε τα «Wikileaks» με το Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει η παράταξη, «η μεταφορά των βασικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του απόλυτου ελέγχου από τους δανειστές της πορείας των δημοσίων εσόδων, αλλά και της κατεύθυνσης των φορολογικών ελέγχων και είναι επικίνδυνη για την ανεξαρτησία της χώρας μας, αφού η πολιτική των ελέγχων περιέρχεται αποκλειστικά σε παράγοντες έξω από την εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας».

Επιπλέον, «“σκοτάδι” επικρατεί γύρω από το μέλλον των χιλιάδων ανέλεγκτων υποθέσεων που θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, ενώ ως “παράπλευρη απώλεια” (!!!) αυτής της διαδικασίας φέρονται οι υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι καταλογιστικές πράξεις. Ολοκληρωμένες εκθέσεις ελέγχου μετατρέπονται σε “δελτία πληροφοριών”, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την τύχη τους».


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΙ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ
Ισχυρό και ενιαίο ΣΔΟΕ ενάντια στη διαπλοκή, στη φοροδιαφυγή και τα συμφέροντα

Πέντε χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι βιώνουμε τις ακραίες πολιτικές των μνημονίων, την εσωτερική υποτίμηση, την αποδόμηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ, μετά τις μεγάλες περικοπές στις αποδοχές μας, γίναμε μάρτυρες απολύσεων και περιορισμού των οργανικών θέσεων, ενώ πολλοί συνάδελφοί μας εξαναγκάστηκαν σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση.

Σήμερα, μετά τη συρρίκνωση και την κατάργηση δεκάδων ΔΟΥ, μετά τον «ευνουχισμό» των αρμοδιοτήτων τους με την κατάργηση των τμημάτων ελέγχου και δικαστικού, μετά την αφαίρεση του προληπτικού ελέγχου από την κατ’ εξοχήν αρμόδια υπηρεσία (το ΣΔΟΕ), έρχεται ουσιαστικά και η κατάργησή του, αφού με το νέο μνημόνιο (Ν. 4336/2015) προβλέπεται η μεταφορά των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων στη ΓΓΔΕ, στo πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου της και της «ανεξαρτησίας» της…..

«Σκοτάδι» επικρατεί γύρω από το μέλλον των χιλιάδων ανέλεγκτων υποθέσεων που θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, ενώ ως «παράπλευρη απώλεια» (!!!) αυτής της διαδικασίας φέρονται οι υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι καταλογιστικές πράξεις. Ολοκληρωμένες εκθέσεις ελέγχου μετατρέπονται σε «δελτία πληροφοριών», γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την τύχη τους.

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,
Η παράταξή μας έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για τον ρόλο της δήθεν ανεξάρτητης ΓΓΔΕ
, τη λειτουργία της δηλαδή ως το μακρύ χέρι των δανειστών στα δημόσια έσοδα αλλά και ως «φύλακας άγγελος» των μεγάλων συμφερόντων (βλ. απόφαση για αναστολή φόρου διαφημίσεων, πρόσφατη υπόθεση ΚΕΜΕΠ κ.λπ.). Παράλληλα, καταγγείλαμε εγκαίρως την αφαίρεση του προληπτικού ελέγχου από το ΣΔΟΕ και αναδείξαμε ότι πίσω από αυτή την επιλογή βρίσκεται ο βασικός τους στόχος που είναι η πλήρης κατάργηση του.

Η ΑΣΚΙ επαναλαμβάνει την πλήρη εναντίωσή της στην επικείμενη διάλυση και τη νέα σαλαμοποίηση του ΣΔΟΕ. Θεωρούμε ότι η μεταφορά των βασικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του απόλυτου ελέγχου από τους δανειστές της πορείας των δημοσίων εσόδων, αλλά και της κατεύθυνσης των φορολογικών ελέγχων και είναι επικίνδυνη για την ανεξαρτησία της χώρας μας, αφού η πολιτική των ελέγχων περιέρχεται αποκλειστικά σε παράγοντες έξω από την εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Πιστεύουμε ότι το ΣΔΟΕ πρέπει να παραμείνει εκτός ΓΓΔΕ, με φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες, να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος, να ενισχυθεί με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να ολοκληρώσει άμεσα τον έλεγχο των υποθέσεων με μεγάλη φοροδοτικότητα και εισπραξιμότητα.

Η διάσπαση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ και η διάχυση έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού σε μια αμφιλεγόμενη και πλήρως ελεγχόμενη από εξωθεσμικά κέντρα ΓΓΔΕ δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ για το μέλλον του ΣΔΟΕ και το νέο ρόλο που πρόκειται να αναλάβει δεν μας αρκούν. Άλλωστε ο ψηφισμένος νόμος είναι απολύτως σαφής. Προβλέπει την κατάργηση των βασικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ (φορολογικός και τελωνειακός έλεγχος), τη μεταφορά (προς άγνωστη κατεύθυνση) του 70% περίπου του προσωπικού, ενώ δεν κάνει καμιά απολύτως αναφορά για το μέλλον της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Τα ερωτήματά μας είναι επίσης πολλά και για το προσωπικό που προβλέπεται να παραμείνει στο ΣΔΟΕ. Ποια θα είναι η σχέση τους με τον εφοριακό κλάδο, ποιο θα είναι το επίπεδο αμοιβών και ποια η τύχη τής υπερβάλλουσας διαφοράς και πολλά άλλα.

Γι’ αυτό καλούμε την ΠΟΕ-ΔΟΥ, τους συλλόγους όλης της χώρας και όλους τους εργαζόμενους, να αντισταθούμε αποφασιστικά στην διάλυση των υπηρεσιών μας, στο θάψιμο μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και στην αδρανοποίηση – αποσυντονισμό, μεγάλου μέρους έμπειρων εφοριακών υπαλλήλων.

Η υπεράσπιση των υπηρεσιών μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι καθήκον και υπόθεση όλων. Οι πρόσφατοι αγώνες μας, ενάντια στην καθιέρωση των πιστοποιημένων ελεγκτών και στην αξιολόγηση, απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο πως ενωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις