16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αναβίωση συμβάσεων 2.111 εργαζομένων της ΕΡΤ, την ώρα που η ΝΔ ονειρεύεται ξανά απολύσεις και λουκέτα

Πρόσφατα

Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβουλιο της ΕΡΤ η αναβίωση των συμβάσεων 2.111 εργαζομένων που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 16Α του ν.4173/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Επιπλέον, ενέκρινε το σχέδιο παράτασης της σύμβασης παροχής υπηρεσιών ψηφιακής μετάδοσης περιεχομένου προγράμματος μεταξύ της ΕΡΤ Α.Ε. και της Digea μέχρι τις 30 Απριλίου 2016, με μείωση της μηνιαίας αμοιβής που υποχρεούται να καταβάλλει η ΕΡΤ.

Η κατά μέτωπο επίθεση της ΝΔ κατά της ΕΡΤ

Στο μεταξύ, επαναφέρει στο προσκήνιο η ΝΔ το «θέμα ΕΡΤ», μετά το πραξικοπηματικό «μαύρο» της 11ης Ιουνίου 2013. Η πρώην υφυπουργός Επικρατείας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε πως η ΕΡΤ υπήρχε, και ήταν η ΝΕΡΙΤ, ο Άδωνις Γεωργιάδης αμφισβήτησε το καθεστώς εργασίας όλων όσοι επανήλθαν στην ΕΡΤ, παραγνωρίζοντας πως αυτό έχει γίνει με νόμο, ενώ ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων και των τηλεοπτικών σταθμών που έχει η ΕΡΤ (σ.σ.: η ΕΡΤ απασχολεί 600 εργαζόμενους λιγότερους σε σχέση με την προ του «μαύρου» περίοδο). Και, βεβαίως, δεν ξεχνιέται και ο προπηλακισμός του Μανώλη Κεφαλογιάννη εναντίον εργαζομένου, την περασμένη εβδομάδα, όπου τον απείλησε με τη θέση εργασίας του.

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η επίθεση του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά της διοίκησης της ΕΡΤ, μετά το «debate» των πολιτικών αρχηγών: την κατηγόρησε πως προέβη σε «ατοπήματα» εις βάρος του, φέρνοντας ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα πως οι σκηνοθέτες έδειχναν τον αντίπαλό του και τέως πρωθυπουργό… ψηλότερο από αυτόν!!! Την επισήμανση της υψομετρικής διαφοράς την οποία και υιοθέτησε ο Β. Μεϊμαράκης έκανε μέσω «twitter» ο Γιώργος Μουρούτης, ο «επικοινωνιολόγος» του Σαμαρά*.

Η «πηγή» του εκνευρισμού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «πηγή» του εκνευρισμού του Β. Μεϊμαράκη ήταν η επιλογή της εκπομπής «On ΕΡΤ» διότι φιλοξένησε τον εκδότη Π. Μαυρίκο και πρόεδρος του κόμματος ΔΕΞΙΑ ο οποίος συγκεντρώνει τίτλους παλαιών εφημερίδων και ο οποίος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ. Παρά το γεγονός πως ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ροδίτης επιχείρησε να ηρεμήσει το συνομιλητή του, ο εκδότης συνέχισε τις επιθέσεις.

Η επιλογή αυτή επιχειρήθηκε από τη ΝΔ να συσχετισθεί με τη διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία -πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες- δεν είχε γνώση της επιλογής του καλεσμένου. Μάλιστα ακολούθησε το απόγευμα και συζήτηση με τους παρουσιαστές της εκπομπής, όπου ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, ο διευθύνων σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης και ο επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα ζήτησαν εξηγήσεις. Η επιλογή του Κ. Μαυρίκου είχε γίνει με ετερόκλητα κριτήρια, επειδή έγραφε υπέρ της ΕΡΤ, και όχι εξαιτίας των επιθέσεων εναντίον του Β. Μεϊμαράκη.

Οι… καυτές πατάτες της ΕΡΤ

Τα καυτά προβλήματα της ΕΡΤ, όμως, είναι άλλα και έχουν μετατεθεί για μετά τις εκλογές. Η προηγούμενη κυβέρνηση δε δημοσίευσε την ΚΥΑ για τον καθορισμό των θέσεων εργασίας και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η καταβολή της μισθοδοσίας, ενώ δεν έχουν εγκριθεί ο Κανονισμός Εργασίας και το Οργανόγραμμα.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι πως με την επιλογή της ΝΕΡΙΤ ως φορέα επαναφοράς της ΕΡΤ, η διοίκησή της δεν έχει έννομο συμφέρον να εκπροσωπήσει την πρώην ΕΡΤ ΑΕ και να ασχοληθεί με τις παλαιότερες υποθέσεις της εταιρείας που έκλεισε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και δεν επανέφερε στη ζωή η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Η δικαιοδοσία αυτή έχει περάσει στην Ειδική Διαχείριση της ΕΡΤ ΑΕ, για την πορεία της οποίας είναι γνωστά ελάχιστα πράγματα.

Κομβικής σημασίας είναι και η χρηματοδότηση της νέας ΕΡΤ. Η «δαμόκλειος σπάθη» της ετήσιας μεταφοράς 90 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΡΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέρ των πιστωτών είναι αντισυνταγματική πράξη, καθώς περίπου το μισό από το ανταποδοτικό τέλος μετατρέπεται σε φόρο και πηγαίνει στη «μαύρη τρύπα» του χρέους. Αν τα χρήματα αυτά περιέλθουν ξανά στην ΕΡΤ, ο φορέας θα μπορέσει να κάνει παραγωγές, να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία με φόρους, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές και να ισχυροποιήσει τη θέση του έναντι της ιδιωτικής τηλεόρασης. Με τον τρόπο αυτό θα τελειώσουν και τα σενάρια της συρρίκνωσης!

Με πληροφορίες από typologies.gr, ΑΜΠΕ


* Πρόκειται για τον άνθρωπο, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, το Μάρτιο του 2012, όταν τα χρέη των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ήταν πάνω από 250 εκατ. ευρώ, όταν «τσεκούρευαν» χωρίς αιδώ μισθούς και συντάξεις, αυτός -όπως και κάποια άλλα «χρυσά παιδιά» των κομμάτων του πολιτικού κατεστημένου- αμείβονταν με προκλητικά ποσά (σ.σ.: «πρωταθλητής» στη μισθοδοσία των στελεχών της ΝΔ ήταν ο Γ. Μουρούτης, με μηνιαίες αποδοχές –υπό την ειδικότητα «υπάλληλος γραφείου»- 8.000 ευρώ το μήνα).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις