29.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Κυδωνάκης: Βασικός «πυλώνας» στήριξης των μνημονίων η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Πρόσφατα

gsse-proedreio-panagopoulos«Διεκδικούμε, την αλλαγή των συσχετισμών και τον απεγκλωβισμό της ΓΣΕΕ από τις δυνάμεις εκείνες που την καθιστούν βασικό πυλώνα στήριξης των μνημονιακών πολιτικών». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Κυδωνάκης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ/Αγωνιστική Συνεργασία στη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το συλλαλητήριο της ΔΕΘ.

Όσον αφορά στη θέση του προέδρου της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ότι θεωρεί σωτήρια τη ΣΣΕ που υπογράφτηκε για τους εργαζομένους του ΟΤΕ, ο Στ. Κυδωνάκης υπογράμμισε: «Δεν συμμερίζομαι τον ισχυρισμό του. Η ΣΣΕ αυτή με τη μείωση του μισθού των παλαιών εργαζομένων συνέβαλε όπως είπαμε στην αύξηση της κερδοφορίας του ΟΤΕ, ενώ οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν στους νεότερους πραγματικά είναι ψίχουλα και δημιουργούν μεταξύ άλλων ένα τεράστιο υπαρκτό ψυχολογικό φράγμα μεταξύ παλιών και νέων. Διαιωνίζει την καχυποψία μεταξύ συναδέλφων, υπονομεύει τη συναδελφικότητα, την συλλογικότητα και δρα αποτρεπτικά στο να ενταχθούν οι νέοι στο συνδικάτο και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους».


Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ – ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΥΔΩΝΑΚΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Νομίζω ότι όλοι μας, ανεξάρτητα από τον βαθμό πολιτικοποίησης που έχει ο καθένας μας, θα θυμόμαστε το φετινό καλοκαίρι δυσάρεστα και θα μας στοιχειώνει για χρόνια. Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες παρόλο που πάρα πολλοί – μεταξύ τους και εγώ – είχαν εναποθέσει πολλές ελπίδες και προσδοκίες για μια μεγάλη αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή, για θετικές αλλαγές στη ζωή των εργαζομένων, για ακύρωση της μνημονικής λεηλασίας και καταστροφής, η πραγματικότητα ήταν οδυνηρή. Πολλές από αυτές τις ελπίδες διαψεύστηκαν κάτω από το βάρος δυσμενών πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια. Κάτω από το βάρος πρωτοφανών εκβιασμών και απειλών των δανειστών και των τοκογλύφων, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και ψήφισε ένα νέο μνημόνιο, ανάλογο με τα μνημόνια που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ο διεθνής αλλά και ο εγχώριος συσχετισμός δυνάμεων επέβαλαν την αναδίπλωση της κυβέρνησης και πλέον είναι φανερό – περισσότερο από ποτέ – ότι οι δανειστές αξιοποιώντας το χρέος της χώρας και τις διεθνείς δεσμεύσεις της, έχουν εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς μειωμένης εθνικής κυριαρχίας. Αν προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες της ήττας αυτής, θα πρέπει να σταθούμε πρώτον στην απουσία εκ μέρους της κυβέρνησης εναλλακτικής πρότασης στο σχέδιο των δανειστών αλλά και στην απουσία ενός καλά οργανωμένου μαζικού, λαϊκού, εργατικού κινήματος, ικανού να στηρίξει τις απαιτούμενες ρήξεις και να επιβάλει τις δικές του λύσεις.

  • Για τη συνέχεια της ανάγνωσης του θέματος, εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις