31.8 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Οι εργάτες ξεσηκώνονται στη Σίλικον Βάλεϊ

Πρόσφατα

sklavia-ergasia-katergoΟ Gabriel Cárdenas είναι 27 ετών και εργάζεται στις αποθήκες της Google Express -της διανυκτερεύουσας υπηρεσίας delivery και online αγορών της Google- που φορτώνουν και ξεφορτώνουν φορτηγά. Η ασφυκτική, ορισμένες φορές, ζέστη στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια απέχει μακράν από τις συνθήκες και τον κλιματισμό στο όμορφο campus της Google στο Mountain View.

Ο Cárdenas, όμως, δεν εργάζεται για την ίδια την Google. Εργάζεται για την Adecco, εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων που παρέχει στην Google και σε άλλες επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου συμβάσεις εργασίας. Ο Cárdenas είναι ένας από την ομάδα παροχής υπηρεσιών επιστασίας, μεταφοράς, σίτισης, φύλαξης και γενικώς ένας εκ των χαμηλόμισθων εργαζομένων της Σίλικον Βάλεϊ. Αν και οι ίδιοι αναφέρουν ότι κάθε μέρα εργάζονται μαζί με προγραμματιστές και εργαζομένους ανώτερων αποδοχών, στερούνται των περίφημων υψηλών μισθών και των προνομίων της ελίτ της τεχνολογίας.

Η μισθολογική διαφορά αποτυπώνει πολλά περισσότερα από διαφορές επί των ικανοτήτων ή των επαγγελματικών προσόντων. Οι εταιρείες του κλάδου εξοικονομούν πολλά χρήματα βασιζόμενες σε εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων καθώς δεν χρειάζεται να δίνουν τις ίδιες παροχές (όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άδειες μετ’ αποδοχών) σε εργαζομένους από εργολάβους. Οι εργολαβικές επιχειρήσεις κάνουν συχνά καλές προσφορές, αφήνοντας βέβαια τους εργαζομένους να πληρώνουν το τίμημα των περιορισμένων ή ανύπαρκτων παροχών.

Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι πάντως αρχίζουν να ξεσηκώνονται, αξιώνοντας μια νέα εποχή υψηλότερων standards εργασίας στον φημισμένο τεχνολογικό τομέα. Οργανώνονται, ψηφίζουν στις ενώσεις και τα σωματεία τους, διεκδικούν συλλογικές διαπραγματεύσεις και γνωστοποιούν τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται -κατονομάζοντας μάλιστα και εταιρείες-, ελπίζοντας να κερδίσουν τη λαϊκή υποστήριξη. Η Adecco μπορεί να μην λέει πολλά στον μέσο πελάτη, αλλά η Google σίγουρα έχει να πει. Πολλοί πελάτες της εξάλλου ενδιαφέρονται για την εταιρική υπευθυνότητα. Αν οι εργαζόμενοι τα καταφέρουν, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους συναδέλφους τους σε νέα κέντρα τεχνολογίας, όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Η Κοιλάδα της αφθονίας για τους λίγους

Η Σίλικον Βάλεϊ εκτείνεται σε 1.854 τετραγωνικά μίλια μιας πρώην οπωροφόρας έκτασης και περιλαμβάνει μερικές από τις πιο υπερτιμημένες εκτάσεις γης αλλά και εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Apple αξίζει 1 τρισ. δολάρια, η Google 383 δισ. δολ, το Facebook 250 δισ. δολάρια. Οι επαγγελματίες τεχνολογίας σε τέτοιες επιχειρήσεις έχουν μέσο ετήσιο μισθό στα 112.610 δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του τεχνολογικού site Dice.com.

Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι ζητούν μεγαλύτερο κομμάτι από αυτή την εξαιρετικά κερδοφόρα πίτα. Ο Cárdenas σκέφτηκε να οργανώσει τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος Κοινωνιολογίας στο Evergreen College Valley στο Σαν Χοσέ, το φθινόπωρο του 2014, σχολή από όπου και θα έπαιρνε το πτυχίο του. Περιγράφοντας τις αντιπαραθέσεις με την εργοδοσία, ο καθηγητής του Frank Espinoza του είπε: “Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοιους Γολιάθ, χρειάζεται πολλούς Δαβίδ”. Το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι ενωμένοι έχουν τεράστια δύναμη άσκησε βαθιά επίδραση στον Cárdenas. Ξεκίνησε μιλώντας στους συναδέλφους του από την Adecco στην Google Express για το ότι χρειάζεται ένα συνδικάτο. Υπήρχαν πολλά θέματα με τις εργασιακές συνθήκες στην αποθήκη. Κανείς δεν μπορούσε να εργάζεται πάνω από δύο χρόνια, η επικινδυνότητα ήταν υψηλή, τα πατώματα κατεστραμμένα και τα ηλεκτρικά συστήματα είχαν σοβαρές βλάβες, η ζέστη ήταν ασφυκτική και τα ωρομίσθια χαμηλά, στα 13-14 δολάρια (…) Οι εργαζόμενοι της Adecco πήραν απόφαση στις 21 Αυγούστου να ενταχθούν στη συνομοσπονδία Teamsters, την ώρα που η οργάνωση των δυνάμεων της εργασίας εξαπλωνόταν σαν πυρκαγιά στη Σίλικον Βάλεϊ.

Οι πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στην περιοχή τον Μάιο του 2014, όταν ο αιδεσιμότατος Jesse Jackson, υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων, ξεκίνησε καμπάνια ενάντια στις φυλετικές ανισότητας και τις ταξικές διακρίσεις στην Κοιλάδα, διεκδικώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τους φύλακες στα γραφεία της Broadcom (…) Οι Teamsters μέσα στο 2015 έχουν πετύχει τέσσερις νίκες: των εργαζομένων στις αποθήκες της Google Express, των εργαζομένων στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων της Genetech και των εργαζομένων σε δύο μεταφορικές εταιρείες που εξυπηρετούν τις Apple, Genentech, Yahoo, eBay, Zynga, Evernote και Amtrak (…)

Μία ιστορία δύο κοιλάδων

Το κόστος κατοικίας στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο εκτινάσσεται. Τα ενοίκια στο Σαν Χοσέ, για παράδειγμα, αυξήθηκαν 12% μόνο το 2014. Ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες και κάποτε πιο προσιτές περιοχές γίνονται ολοένα και πιο ακριβές για τα λαϊκά στρώματα. Το σχέδιο Plan Bay Area για την περιφερειακή ανάπτυξη κατέληξε στο εύρημα ότι οι επιστάτες στη Σίλικον Βάλεϊ κερδίζουν κατά μέσο όρο τον χρόνο 25.000 δολάρια και ξοδεύουν πάνω από τα μισά στη στέγαση και τις μεταφορές τους (…)

Οι εισοδηματικές ανισότητες στη Σίλικον Βάλεϊ συνοδεύονται από ρατσιστικές διακρίσεις, λόγος για τον οποίο ο Jesse Jackson έχει εμπλακεί στην οργάνωση των εργαζομένων (…) Οι μαύροι και λατίνοι εργαζόμενοι σε μεγάλο βαθμό υποεκπροσωπούνται ανάμεσα στους προγραμματιστές και το λοιπό υψηλόμισθο προσωπικό, ευρισκόμενοι στην αντίπερα μάλιστα όχθη: δηλαδή, πρόκειται για τους οδηγούς των υψηλόμισθων, γι’ αυτούς που καθαρίζουν τα γραφεία τους και που τους ταΐζουν στις πλουσιοπάροχες εταιρικές καφετέριες. Οι λευκοί και ασιάτες εργαζόμενοι αποτελούν μόλις το 21% των επιστατών στη Σίλικoν Βάλεϊ, αλλά και το 91% των εργαζομένων στην Google, σύμφωνα με στατιστικές που η εταιρεία έδωσε στην δημοσιότητα το 2014 – πρόκειται συνολικά για ένα καλό βαρόμετρο, καθώς πολλές επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα είναι μάλλον απρόθυμες να κοινοποιήσουν τέτοια στοιχεία (…)

Πραγματικοί εργαζόμενοι, ξεσηκωθείτε

Βλέποντας τα σημάδια, μερικές τεχνολογικές επιχειρήσεις κινούνται στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας για τους ενοικιαζόμενους εργαζομένους. Τον Μάιο, ενδεχομένως λόγω του κινήματος Fight for 15 (για την αύξηση του ωρομισθίου στα 15 δολάρια), η Facebook ανακοίνωσε ότι θα όριζε τον κατώτατο μισθό στα 15 δολάρια την ώρα, αλλά και ότι θα ενίσχυε τις παροχές σε εργολάβους που θα έκαναν “καλή δουλειά” για την επιχείρηση. Άλλες εταιρείες αρχίζουν να προσλαμβάνουν εργαζομένους που είχαν νοικιάσει, όπως έκανε η Google τον Οκτώβριο του 2014 με τους εργαζομένους στον τομέα της φύλαξης και όπως η Apple τον περασμένο Μάρτιο εξίσου στον ίδιο κλάδο (…)

Όσο πολλαπλασιάζονται οι κινηματικές διεργασίες των σωματείων, οι αποθήκες και τα αποδυτήρια της Σίλικον Βάλεϊ θα μπορούσαν να γίνουν πεδίο για μεγαλύτερες εργατικές νίκες. Πρόκειται εξάλλου για περιοχή ρυθμιστικού χαρακτήρα, στα πρότυπα των αναπτυσσόμενων τομέων της οικονομίας. Η περιοχή είναι χαρακτηριστική για το πώς τον 21ο αιώνα μοιράζονται τα κέρδη. Μπορεί μια εξαιρετικά προσοδοφόρα βιομηχανία να αναδιανείμει τον πλούτο σε όσους καθιστούν την επιτυχία δυνατή, από τους οραματιστές στους επιστάτες, ή θα συνεχίσουν τα κέρδη να συγκεντρώνονται στα χέρια των λίγων;

Αναδημοσίευση από avgi.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις