7.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΦΚ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο υπ. Εργασίας για την απολυμένη του «Επιλογή»

Πρόσφατα

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για την επαναπρόσληψη της απολυμένης Ε.Σ. του φροντιστηρίου «Επιλογή», κατά τη διάρκεια της τριμερούς στο υπ. Εργασίας, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας της εκπαιδευτικού Ε.Σ. ανανεώνονταν επί 5 συνεχείς ακαδημαϊκές περιόδους. Όπως συνομολόγησαν οι εκπρόσωποι της ιδιοκτησίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία προσέφυγε το Σωματείο για να υπερασπιστεί το μέλος του και να ζητήσει την επαναπρόσληψή του, η Ε.Σ. εκτελούσε άψογα τις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές της υποχρεώσεις.

Την απόλυση της εκπαιδευτικού – εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ του Σωματείου εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη», από την εργοδοσία του «Επιλογή» (λειτουργεί στο Ηράκλειο της Κρήτης) έχει καταγγείλει και η ΟΙΕΛΕ.

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, η απόλυση της εν λόγω εκπαιδευτικού έλαβε χώρα για δύο λόγους:

  • Πρώτον, διότι είχε έντονη και συνεχή παρουσία στις διεκδικήσεις του σωματείου της. Η Ε.Σ. πρωταγωνίστησε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζόμενων καθηγητών στα φροντιστήρια, για να εφαρμόζεται από τους εργοδότες η εργατική νομοθεσία, για να χτυπηθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, για να πληρώνονται στην ώρα τους τα επιδόματα και τα δώρα και να μην υπογράφουν οι εργαζόμενοι εικονικές εξοφλητικές αποδείξεις, για να πληρώνονται οι εκπαιδευτικές αργίες και οι διακοπές, για να διεκδικήσουν οι καθηγητές με μαζικούς όρους νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση τις ανάγκες τους. Η συμμετοχή της στο εργατικό κίνημα και η μαχητικότητά της την κατέστησαν κόκκινο πανί στα μάτια των εργοδοτών.
  • Δεύτερον, διότι δεν δέχτηκε να υπογράψει εικονικά την εξόφληση του δώρου Πάσχα 2015, χωρίς να το πληρωθεί και κάλεσε και όλους τους εργαζομένους της επιχείρησης να πράξουν το ίδιο. Πρωταγωνίστησε, δε, στην πρωτοβουλία του σωματείου να καταβληθούν σε όλους τους εργαζομένους της επιχείρησης δεδουλευμένα που η εργοδοσία δεν είχε καταβάλει και αντέδρασε σε κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να παραβεί την εργατική νομοθεσία. Δημοσιοποίησε και κατήγγειλε, τέλος, μαζί με το σωματείο της την πρωτοφανή και παράνομη ενέργεια της εργοδοσίας του φροντιστηρίου Μ.Ε «ΕΠΙΛΟΓΗ» να καταγγείλει, μονομερώς και εν αγνοία τους, τις ατομικές συμβάσεις όλων των εργαζομένων της επιχείρησης την 23/12/2014 και να τους επαναπροσλάβει την 8/1/2015 για να μην πληρώσει τις μέρες αργιών και τα αναλογούντα ποσά στα επιδόματα της χρονιάς, αλλά και να επωφεληθεί από την αδήλωτη εργασία των εργαζόμενων σε αυτό το χρονικό διάστημα (από  23/12/2014 έως και 7/8/2015).

«Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι η καταγγελία της σύμβασής της είναι παράνομη για λόγους καταχρηστικότητας, όπως ορίζει άλλωστε τόσο ο Ν. 1264/82, όσο και το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα, ενώ τίθεται σοβαρότατο ζήτημα για παραβιάσεις της ασφαλιστικής και της φορολογικής νομοθεσίας από την ιδιοκτησία του Φροντιστηρίου», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ και καταγγέλλει:

«Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός της εξόφθαλμης, παράνομης πρακτικής του Φροντιστηρίου, η Επιθεώρηση Εργασίας του νομού Ηρακλείου με μια πρωτοφανή απόφαση συγκάλυψε τις έκνομες και απαράδεκτες πρακτικές της ιδιοκτησίας. Το ότι ο αρμόδιος εποπτικός θεσμός της Πολιτείας αποδέχθηκε (!) τη μονομερή και καταχρηστική ενέργεια της εργοδοσίας να καταγγείλει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στις 23/12/2014 και στη συνέχεια να τις ανανεώσει στις 8/1/2015, αλλά και το ότι δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια επιβολής διοικητικών κυρώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3996/2011, όταν κατά τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς το πρωτοβάθμιο σωματείο και η συναδέλφισσα προχώρησαν σε σχετική καταγγελία, αποκαλύπτοντας και δημόσια την παράνομη κίνηση της ιδιοκτησίας, προκαλεί εύλογες απορίες και θέτει ζήτημα παράβασης καθήκοντος εκ μέρους των υπαλλήλων της Επιθεώρησης και της πιθανής εξυπηρέτησης συμφερόντων τρίτων».

Η αυταρχική συμπεριφορά των ιδιοκτητών-μετόχων του φροντιστηρίου «ΕΠΙΛΟΓΗ» που παραπέμπει σε άλλες εποχές, σκοτεινές για τον τόπο και τη δημοκρατία, κορυφώθηκε με την αδιανόητη πράξη τους να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία ώστε να παρέμβει η αστυνομία και να καλέσει την απολυμένη εργαζόμενη και τον πρόεδρο του σωματείου στην ασφάλεια του Α.Τ Ηρακλείου «διά προσωπική τους υπόθεση».

«Είναι σαφές ότι στο χώρο των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας (αλλά και των ΚΞΓ) έχει επικρατήσει μια ιδιότυπη ζούγκλα με κίτρινες συμβάσεις των 3 ευρώ την ώρα, με ψεύτικα σωματεία δήθεν εργαζόμενων, με τρομοκρατία και απόπειρα “φρονηματισμού” των εργαζόμενων», επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ και καταλήγει λέγοντας πως: η Ομοσπονδία «θα δώσει τη μάχη μαζί με τους συναδέλφους να ανατραπεί αυτή η απόφαση και να μπει φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία στο συγκεκριμένο φροντιστήριο, το οποίο καλεί άμεσα να επαναπροσλάβει την Ε.Σ. για τη νέα σχολική χρονιά».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις