29.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Τα δεδουλευμένα τους διεκδικούν οι υπάλληλοι γραφείων της ΝEL Lines

Πρόσφατα

mitilini-nelΖητούν ένταξη στη ρύθμιση για την απλήρωτη ναυτική εργασία

Ισονομία σε ότι αφορά τη ρύθμιση για την απλήρωτη ναυτική εργασία ζητούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στα γραφεία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου. Σημειώνεται ότι η  σχετική ρύθμιση, που συμπεριελήφθη στο νόμο 4331/2015 με το άρθρο 50 για την απλήρωτη ναυτική εργασία, προβλέπει ότι τα έσοδα από την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών ακτοπλοϊκής εταιρείας που κηρύχθηκε έκπτωτη, αποδίδονται σε ναυτικούς της εταιρείας, εφόσον δεν τηρούνται οι σχετικές με τη μισθοδοσία τους διατάξεις.

Όπως λένε σε ανακοίνωση που εξέδωσαν «την 27/08/2015 συντελέστηκε μια μεγάλη αδικία σε βάρος των υπαλλήλων που εργάζονται στα γραφεία της ΝΕΛ και των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, στις 2/07/2015 με τον νόμο 4331/2015 άρθρο 50, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας ορθώς αποφάσισε οι εγγυητικές επιστολές για την καλή εκτέλεση των άγονων γραμμών που καταθέτουν οι εταιρείες στο ΥΕΝ κατά την έναρξη των δρομολογίων, όταν αυτές καταπέσουν πηγαίνοντας υπέρ του δημοσίου, να εξοφλούνται με αυτές οι ναυτικοί της εταιρείας που κηρύχτηκε έκπτωτη. Σωστή απόφαση μεν, ο νομοθέτης όμως δεν σκέφτηκε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν έχουν μόνο ναυτικούς και καράβια, αλλά και γραφεία που σε αυτά εργάζονται άτομα που δίχως την προσφορά της δουλειάς και της εμπειρίας τους τα πλοία δεν θα μπορούσαν να ταξιδεύουν».

Και σημειώνουν ότι: «Οι εργαζόμενοι στα γραφεία της ΝΕΛ ΑΕ παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και δυστυχώς οι συνυπογράφοντες υπουργοί του παραπάνω νόμου δεν έλαβαν υπόψιν τους ότι οι υπάλληλοι των γραφείων είναι εξίσου εργαζόμενοι όσο οι ναυτικοί και έχουν τις ίδιες ανάγκες, αν όχι μεγαλύτερες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι υπάλληλοι που με τον μισθό τους ως μοναδικό εισόδημα προσπαθούν να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους μέσα στις γνωστές αντίξοες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι. Είναι πέρα για πέρα άδικο λοιπόν να χωριστούν οι εργαζόμενοι της ίδιας εταιρείας (ΝΕΛ) σε πληβείους και πατρικίους και να ωφεληθεί από αυτόν τον νόμο μια μερίδα εργαζομένων και μια άλλη που αριθμεί πολύ λιγότερα άτομα και διεκδικεί πολύ μικρότερα ποσά, αλλά πολύ σημαντικά για την επιβίωσή τους, να μείνει εκτός. Σε καμία περίπτωση η επιστολή αυτή δεν στρέφεται (για να μην γίνει παρανόηση) εναντίον των συναδέλφων ναυτικών αλλά διεκδικούμε και εμείς τα δεδουλευμένα μας τα οποία θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μέχρι τελικής δικαίωσης».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «το τελικό ποσό των εγγυητικών που κατέπεσαν ανέρχεται στα 5.872.676 €, ποσό που υπερκαλύπτει τα οφειλόμενα της εταιρείας προς τους ναυτικούς και προς τους εργαζόμενους των γραφείων. Επιπροσθέτως, υπενθυμίζουμε το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα καταβληθεί εξολοκλήρου οφειλές του δημοσίου προς την εταιρεία μας από μισθώματα εκτέλεσης επιδοτούμενων δρομολογίων άγονης γραμμής, και οι οποίες θα μπορούσαν, ως ύστατο τρόπο ικανοποίησης των οφειλομένων προς τους υπαλλήλους ξηράς (ασφάλισης ΙΚΑ), να αποδοθούν είτε απευθείας εις αυτούς είτε εις την εταιρεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή αυτών».

Σημειώνεται ότι έως τώρα το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη ενεργοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκέντρωση όλων των κατά των νόμων δικαιολογητικών των απλήρωτων πληρωμάτων ναυτικών των πλοίων της ΝΕΛ προκειμένου να καταστεί δυνατή η οριστικοποίηση του καταλόγου τους.

Επιπλέον ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης συναντήθηκε με εκπροσώπους πληρωμάτων της ΝΕΛ οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την εξέλιξη της διαδικασίας. Ανάλογη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας αναμένεται να ζητήσουν και οι εργαζόμενοι ξηράς.

Πηγή: tovima.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις