5.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Δέσμη προτάσεων για τον κοινωνικό τουρισμό από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ. ΟΕΕ – τ. ΟΕΚ

Πρόσφατα

oaed-tzamiΑπό τις αρχές Μαρτίου του 2012 οι εκκρεμότητες και τα προγράμματα των δύο καταργημένων Οργανισμών της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας έχουν μεταφερθεί στον καθολικό διάδοχο Οργανισμό του ΟΑΕΔ. Από τότε μέχρι και σήμερα το μόνο πρόγραμμα που εκπονείται είναι το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ με δικαιούχους – ωφελουμένους για τα έτη 2013-14 100.000 εργαζόμενους και ανέργους και 130.000 για τα έτη 2014-15.

Συγκρινόμενο με το αντίστοιχο πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας με δικαιούχους περίπου 500.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι είναι απελπιστικά μειωμένο τόσο στον αριθμό όσο και στον προϋπολογισμό. Εκείνο που δεν είναι γνωστό όμως είναι ο αριθμός των δικαιούχων που τελικά ωφελήθηκε από το πρόγραμμα, δηλαδή πόσοι έκαναν κοινωνικό τουρισμό.

Ο τελικός αριθμός δικαιούχων που πήγαν διακοπές κάνοντας χρήση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού δεν ξεπερνάει τους 20.000 για το 2013-14 ενώ για το 2014-15 θα είναι ακόμη μικρότερος αφού οι όροι του προγράμματος παραμένουν ίδιοι. Δηλαδή η απορροφητικότητα των διαθεσίμων κονδυλίων είναι κάτω του 20% με αποτέλεσμα τα χρήματα να περισσεύουν και να μένουν στο κουμπαρά του ΟΑΕΔ.

Απογοητευτική όμως είναι και η συμμετοχή των ξενοδοχείων – ενοικιαζομένων δωματίων αφού από 2.500 που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δεν ξεπερνούν τα 1.000. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αριθμός των ξενοδοχείων στην Π.Ενότητα Χανίων στην οποία στο πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας συμμετείχαν 42 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ συμμετέχουν… μόνο πέντε (5).

Για όλα τα παραπάνω είναι αναγκαία η πλήρης αλλαγή των όρων της Δημόσιας Πρόσκλησης του προγράμματος αλλά και η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης ως προς τα ακόλουθα σημεία :

– Τα ποσά των δύο προηγούμενων προγραμμάτων που δεν απορροφήθηκαν να χρησιμοποιηθούν στο νέο πρόγραμμα με διεύρυνση των δικαιούχων αλλά και υιοθέτηση νέων κριτηρίων συμμετοχής τους.

Α. Για τους παρόχους ξενοδοχείων – ενοικιαζομένων δωματίων:

  • Διαχωρισμός της τουριστικής περιόδου σε χαμηλή, μέση και υψηλή με παράλληλη διαμόρφωση της αποζημίωσης-συμμετοχής του ΟΑΕΔ. Είναι προφανές ότι δύσκολα θα βρεθεί κατάλυμα για τον κοινωνικό τουρίστα την υψηλή περίοδο του Ιουλίου και Αυγούστου όταν από τη μια η τελική αποζημίωση ενός ξενοδοχείου 3 αστέρων είναι μόνο 46 ευρώ για το δίκλινο ενώ ταυτόχρονα το κατάλυμα υποχρεούται να διαθέτει το 30% της δυναμικότητας του σε δικαιούχους κοινωνικούς τουρίστες.

  • Απλοποίηση της διαδικασίας συμμετοχής των παρόχων αφού η ισχύουσα πολύπλοκη διαδικασία απαιτεί την απασχόληση ενός εργαζομένου αποκλειστικά με το αντικείμενο.

Β. Για τους δικαιούχους – ωφελούμενους:

  • Είναι αδιανόητο να εκπονείς ένα πρόγραμμα που συμμετέχουν οι άνεργοι και να μην προσθέτεις επιπλέον κίνητρα από αυτά των εργαζομένων. Προτείνουμε για τους ανέργους την μειωμένη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με ταυτόχρονη κάλυψη του κόστους από τον ΟΑΕΔ.

  • Αλλαγή των κριτηρίων της μοριοδότησης με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και προσθήκη περισσοτέρων ομάδων εισοδήματος με παράλληλη προσθήκη των αναλογούντων μορίων. Για παράδειγμα να εισαχθεί κατηγορία με περισσότερα μόρια σε όσους έχουν εισόδημα έως 6000 ευρώ αλλά και προσθήκη μοριοδότησης όχι μόνο για τα ανήλικα τέκνα αλλά και για τα τέκνα που σπουδάζουν.

  • Ενεργοποίηση του ΟΑΕΔ για την σύναψη συμφωνιών με τις ιδιωτικές εταιρείες μέσων μαζικής μεταφοράς (πλοία – ΚΤΕΛ) έτσι ώστε οι κοινωνικοί τουρίστες να τυγχάνουν εκπτώσεων. Η μείωση των εξόδων του κοινωνικού τουρίστα θα συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής δεδομένου ότι ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι πρωτίστως κοινωνικός.

  • Διεύρυνση των δικαιούχων με την προσθήκη των συνταξιούχων με Νομοθετική ρύθμιση και της συμμετοχής των ατόμων με ειδικές ανάγκες χωρίς την μοριοδότηση καθώς και εφαρμογή μοριοδότησης για τις πολύτεκνες οικογένειες. Είναι απαραίτητο όμως και η προσθήκη της παροχής ημιδιατροφής για τα καταλύματα που το επιθυμούν.

Αποτελεί πάγια θέση του Συλλόγου η παράλληλη εκπόνηση δύο προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού , χειμερινού και θερινού . Έτσι θα συμβάλλουμε στην αύξηση του χειμερινού τουρισμού και στην τόνωση της ανάπτυξης στις ορεινές περιοχές.

Ο ΟΑΕΔ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την διαμόρφωση των όρων της δημόσιας πρόσκλησης αφού το τελευταίο πρόγραμμα λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και η υποδοχή, εξέταση, μοριοδότηση των αιτήσεων αλλά και των τυχόν ενστάσεων θα προκαλέσει την απώλεια του προγράμματος τουλάχιστον για τον μήνα του Οκτωβρίου 2015.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις