16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΟΣΕΑΔΕ: Το σ/ν για την Αυτοτελή Υπηρεσία Ελέγχου ΟΤΑ οδηγεί σε απολύσεις, υπηρετεί δανειστές και ιδιώτες

Πρόσφατα

oseadeΑνακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας για το σχέδιο νόμου της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Ελέγχου Νομιμότητας ΟΤΑ:

Με αφορμή την κατάθεση στην Βουλή του σχεδίου νόμου «Αυτοτελής Υπηρεσία Ελέγχου Νομιμότητας Ο.Τ.Α. – Οικονομική Βιωσιμότητα και Αυτοτέλεια Ο.Τ.Α. – κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες Διατάξεις Θεμάτων ΥΠΕΣΔΑ», το Δ.Σ. της ΟΣΕΑΔΕ επισημαίνει τα εξής :

1. Προκαλεί εύλογες απορίες η σκοπιμότητα ονοματοδοσίας των νέων υπηρεσιών ως «αυτοτελών» την στιγμή που οι προϊστάμενοί τους επιλέγονται με … συνέντευξη και ουσιαστικά λογοδοτούν στον υπουργό ΕΣΔΑ, ο οποίος έχει και το δικαίωμα του πειθαρχικού ελέγχου, της απόλυσής τους ή της παράτασης της θητείας τους ( άρθρα 2 και 7)….

2. Με δεδομένη την δυνατότητα κατάληψης της θέσης του «Ελεγκτή Νομιμότητας» από ιδιώτες, ανοίγεται διάπλατα και στον χώρο της εποπτείας ΟΤΑ, ο δρόμος για την πρόσληψη ιδιωτών μάνατζερ στο Δημόσιο σύμφωνα και με τις πάγιες προτάσεις του γνωστού ΟΟΣΑ .

3. Αποδεικνύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι προεκλογικές αιτιάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί στραγγαλισμού των ΟΤΑ από την ισχύουσα νομοθεσία που απέδιδε τον έλεγχο των ΟΤΑ στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αποτελούσαν προφάσεις για την αλλαγή … στραγγαλιστή αφού κρατείται στην ουσία το ίδιο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο ( ειδικά όσον αφορά στον οικονομικό έλεγχο) ενώ μεταφέρεται ο έλεγχος στενότερα στην κυβέρνηση. Δείχνει να επιχειρεί και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, να συγκαλύψει ότι ο στραγγαλισμός των ΟΤΑ δεν είναι θεσμικού ή «τεχνικού» χαρακτήρα άλλα επιβάλλεται για την ευθυγράμμιση των ΟΤΑ με την κυρίαρχη σήμερα αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και η σημερινή συγκυβέρνηση.

4. Όσον αφορά στην σκοπιμότητα ίδρυσης μια νέας υπηρεσίας αυτοτελούς χαρακτήρα με γνωστές τις δυσκολίες , λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών, στελέχωσης των υπαρχόντων υπηρεσιών, παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα. Η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων λειτουργούν στα «κόκκινα» με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού τόσο σε αριθμό όσο και σε ειδικότητες. Η μέχρι σήμερα απονομή των σχετικών αρμοδιοτήτων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, έδινε την δυνατότητα, λόγω και της υποστελέχωσης, για την υποστήριξη των σχετικών διευθύνσεων και τμημάτων από το υπόλοιπο προσωπικό.

5. Η πρόβλεψη του ν/σ ( άρθρο 9) για την στελέχωση των ΑΥΕ –ΟΤΑ με την αυτοδίκαιη μετάταξη των ήδη υπηρετούντων, στις έδρες των περιφερειών, συναδέλφων που ασχολούνται με τις σχετικές αρμοδιότητες, δείχνει ότι ο νομοθέτης αγνοεί πλήρως την σημερινή πραγματικότητα. Σήμερα οι συνάδελφοι στις Αποκεντρωμένες που υπηρετούν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες είναι κατανεμημένοι στους νομούς σε κατά τόπους τμήματα. Η μη αξιοποίησή τους θα καταστήσει εξαιρετικά αδύναμη την λειτουργία των νέων υπηρεσιών, ενώ οποιαδήποτε σκέψη για υποχρεωτικές μετακινήσεις, σε συνθήκες χρόνιου σφαγιασμού των αμοιβών μας, ουσιαστικά ισοδυναμεί με απολύσεις.

6. Η πρόβλεψη για την μη μείωση των «πάσης φύσεως αποδοχών» των υπαλλήλων που μετατάσσονται αυτοδικαίως ή εθελοντικά στις νέες υπηρεσίες, δεν εξασφαλίζει τους συναδέλφους καθώς σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν τέτοιες προβλέψεις χωρίς τελικά να υλοποιηθούν.

Συμπερασματικά το ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ επισημαίνει ότι :

Α. Οι όποιοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα πρέπει να θεωρήσουν ως δεδομένη την αγωνιστική κινητοποίηση της Ομοσπονδίας μας σε οποιαδήποτε περίπτωση υποχρεωτικής μετακίνησης ή νέας απομείωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας.

Β. Η πραγματικότητα καταδεικνύει ως αναγκαία λύση την δημιουργία τμημάτων των ΑΥΕ-ΟΤΑ ανά νομό σε αναλογία με την υπάρχουσα κατάσταση.

Γ. Καλούνται οι συνάδελφοι σε αγωνιστική επαγρύπνηση, διότι παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, η εφαρμοζόμενη και από την νέα συγκυβέρνηση ( με την στήριξη και του μεγαλύτερου τμήματος της αντιπολίτευσης) πολιτική των διαρκών μνημονίων δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό.

Η κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποδεικνύει ότι και η σημερινή συγκυβέρνηση συνεχίζει στον δρόμο εφαρμογής πολιτικών σε βάρος των κοινωνικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Αποτελεί σημαντικό βήμα υπέρ των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρ. Ένωσης, του ΟΟΣΑ και των δανειστών.

Ειδικά για τους ΟΤΑ νομοθετείται ο ασφυκτικός έλεγχος από την κεντρική κυβέρνηση ενώ επιβάλλεται η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι να αγωνιστούν μαζί με τους συναδέλφους των ΟΤΑ αλλά και τα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της πολιτικής που στραγγαλίζει τα κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις