21.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ηθοποιοί ΚΘΒΕ: Σε ρόλο «Θόα της χώρας των Ταύρων» ο Ξυδάκης – «Σφαγιάζει» θέατρο και ηθοποιούς

Πρόσφατα

ifigeneia tavroisΑνέβαλαν τις προγραμματισμένες στάσεις εργασίας για το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου (μέρες παραστάσεων της «Ιφιγένειας στη χώρα των Ταύρων»* στην Επίδαυρο). Ο υπουργός Πολιτισμού τους χαρακτήρισε «εκβιαστές», ο διευθυντής του Θεάτρου τους έδωσε το… μεγαλοπρεπές ποσό των 75 ευρώ, οι ίδιοι δηλώνουν ότι αναστέλλουν όχι επειδή εκβιάζονται ή φοβούνται, αλλά επειδή πρέπει να αναδειχθεί το τεράστιο πρόβλημα της αδιαφορίας του υπουργείου το οποίο απαξιώνει και τον ίδιο και το θέατρο με τον πιο άκομψο τρόπο. Αναλυτικότερα:

Η κρίση και τα μνημόνια έχουν πλήξει, ως γνωστόν, το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, μεταξύ αυτών και τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι αντιμετώπισαν την οργή του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, που τους χαρακτήρισε εκβιαστές, επειδή –στο πλαίσιο των διεκδικήσεων των δεδουλευμένων τους- εξήγγειλαν στάσεις εργασίας, τις οποίες τελικά ανέβαλαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι σε θέση να καταβάλλει έγκαιρα την τακτική επιχορήγηση λέγοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα και η διεύθυνση του θεάτρου αναφέρεται συνέχεια στην άρνηση του υπουργού να συναντηθεί μαζί της. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να βιώνουν το πρόβλημα οι εργαζόμενοι του θεάτρου χωρίς να φέρουν ευθύνη για τη δημιουργία του.

«Οι ηθοποιοί δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν με αξιοπρέπεια αυτά που δικαιούνται. Διεκδικούν το αυτονόητο. Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα μη έγκαιρης μισθοδοσίας. Η καθυστερημένη καταβολή των δεδουλευμένων μετά από παρέλευση 2-3 μηνών είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Όπως είναι γνωστό κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό το γεγονός», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ.

Στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις των ηθοποιών, αποφασίστηκε να μην επαναληφθεί το καθεστώς που ίσχυε παλαιότερα. Δηλαδή, ο περιοδεύων θίασος να παίρνει (δικαίως) τα εκτός έδρας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να μην αμείβονται. «Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να μη συνεχιστεί το απαράδεκτο αυτό γεγονός. Υπακούοντας σε αποφάσεις γενικών συνελεύσεων με τελευταία αυτή της 16ης Ιουνίου 2015, εξαγγείλαμε στάσεις εργασίας για το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου (μέρες παραστάσεων της “Ιφιγένειας στη χώρα των Ταύρων” στην Επίδαυρο), τολμώντας να διεκδικήσουμε 200-250 ευρώ έναντι, για όλους τους ηθοποιούς του θεάτρου που είναι και πάλι για 3 μήνες απλήρωτοι».

Αυτή η διεκδίκηση εξόργισε. «Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης μας χαρακτήρισε εκβιαστές, συνδυάζοντας τη διεκδίκησή μας με την παράσταση της Επιδαύρου. Η στάση του μας εξέπληξε. Προσδοκούσαμε από έναν υπουργό αριστερής –ριζοσπαστικής κυβέρνησης να σταθεί στο πρόβλημα και να ψάξει για λύση στο απόλυτα λογικό και δίκαιο αίτημά μας και όχι να μας χαρακτηρίζει εκβιαστές. Επαναλάμβανε στην τηλεφωνική μας επικοινωνία ότι έστειλε στο θέατρο 30.000 ευρώ για τις ανάγκες της περιοδείας και μόνο. Αυτά τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στο θέατρο. Παρακρατήθηκαν λόγω οφειλών του θεάτρου σε κρατικούς οργανισμούς, κάτι που η διεύθυνση όφειλε να γνωρίζει

Θα ήταν χρήσιμο, συμπληρώνουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, «ο κ. Ν. Ξυδάκης να σταθεί μπροστά στο πρόβλημα του ΚΘΒΕ, να ενημερωθεί σωστά για τη δραστηριότητα των εργαζομένων του και να πάψει να στοχοποιεί και να χαρακτηρίζει με τέτοια ευκολία εκβιαστές τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανό το θέατρο σε πείσμα των καιρών και των διαθέσεων κάποιων. Οι ηθοποιοί του θεάτρου θέλουμε περισσότερο απ’ όλους και πολύ περισσότερο από τον κ. Ξυδάκη να μην διαταραχθούν οι παραστάσεις της Επιδαύρου, έχουμε όμως εξαντλήσει τα όρια της αντοχής και της ανοχής μας. Σημειώνουμε ότι τον “εκβιασμό” που αναφέρει ο υπουργός τον αντιμετωπίζουμε κι εμείς συνέχεια, όταν δεχόμαστε πιέσεις καθώς αδυνατούμε να ανταποκριθούμε σε καθημερινές ανάγκες επιβίωσης».

Όσον αφορά στην αναστολή των κινητοποιήσεων, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ σημειώνουν ότι το κάνουν «όχι επειδή ικανοποιήθηκε το αίτημά μας της καταβολής αυτού του ευτελούς ποσού ως έναντι όχι επειδή φοβηθήκαμε ή ενδώσαμε σε απειλές και εκβιασμούς που δυστυχώς υπήρξαν, αλλά για να δώσουμε μια μοναδική ευκαιρία στο διευθυντή του θεάτρου κ. Βούρο στο χώρο της Επιδαύρου, να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα της αδιαφορίας του υπουργείου το οποίο απαξιώνει και τον ίδιο και το θέατρο με τον πιο άκομψο τρόπο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Βούρος «προσφέρθηκε» να δώσει από 75 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο από τις τελευταίες 20.000 ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο του θεάτρου. «Θα ήταν υπερβολή να αρνηθούμε τα 75 ευρώ; Ή είναι ένδειξη αξιοπρέπειας; Δύσκολη απάντηση γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικό πλέον πρόβλημα», επισημαίνουν και σημειώνουν:

«Οφείλει ο κ. Βούρος να δημοσιοποιήσει το οικονομικό αδιέξοδο του θεάτρου. Οι παραστάσεις στην Επίδαυρο είναι μια καλή ευκαιρία να αποδείξει έμπρακτα ότι πρώτα είναι συνάδελφος όπως ο ίδιος λέει και μετά διευθυντής. Τον προτρέπουμε λοιπόν να διαβάσει το παρακάτω κείμενο  πριν την έναρξη της παράστασης, προς ενημέρωση των θεατών:

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά με την παρουσία του για πολλοστή φορά τον ιερό χώρο της Επιδαύρου, όντας στη χειρότερη καμπή της ιστορίας του. Το σύνολο των εργαζομένων του ΚΘΒΕ παραμένει απλήρωτο επί σειρά μηνών, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η πραγματοποίηση αυτής της παράστασης οφείλεται αποκλειστικά στον ηρωισμό και τον πατριωτισμό των εργαζομένων του ΚΘΒΕ”.

»Θα μπορούσε να διαβάσει κάποιο άλλο κείμενο της επιλογής του που να περιέχει την ουσία της προηγούμενης παραγράφου ή και να μην παρευρεθεί  στην πρεμιέρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το υπουργείο και συμπαράστασης προς τους συναδέλφους του!».


Ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού (4/8)

To υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που υπέβαλε η Διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την καταβολή των αποζημιώσεων εκτός έδρας στους ηθοποιούς της παράστασης «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» του Ευριπίδη, την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Επιπλέον, εντός του Αυγούστου θα εκταμιευθεί ένα μεγάλο μέρος της τακτικής επιχορήγησης προς το ΚΘΒΕ, ύψους 1 εκ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν και οι οφειλές του θεάτρου προς τους εργαζομένους.


* Η ιστορία τού έργου εκτυλίσσεται στην Ταυρίδα, όπου στο ναό της Αρτέμιδος γίνονται ανθρωποθυσίες. Οι Έλληνες, που συλλαμβάνονται στη χώρα, θυσιάζονται στη θεά, και η Ιφιγένεια ως ιέρεια κάνει τον εξαγνισμό των θυμάτων πριν από τη σφαγή. Ο βασιλιάς της Ταυρίδας, Θόας, μισούσε τους ξένους και τους Έλληνες και τους θυσίαζε. Πριν θανατώσει τους αιχμάλωτούς του, τους οδηγούσε στο ναό της θεάς για εξαγνισμό από την ιέρεια, δηλαδή την Ιφιγένεια.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις