5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

«Χιονοστιβάδα» αναγκαστικών αδειών στη βιομηχανία

Πρόσφατα

ginaikes-viomixaniaΣε safe mode μέχρι νεωτέρας λειτουργεί το σύνολο της βιομηχανίας της χώρας, με πολλές από τις παραγωγικές μονάδες να κάνουν οικονομία πόρων και δυνάμεων ενόψει του Γολγοθά που ανεβαίνει το σύνολο της οικονομίας. Ιδιαίτερα για τον παραγωγικό ιστό αυτό σημαίνει ότι μέχρις ότου υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο με τα δεδομένα που θα απαρτίζουν το παζλ της επόμενης ημέρας, η λειτουργία περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, που σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφράζεται ακόμη και σε αναστολή της παραγωγής.

Η πρώτη άμεση επίπτωση είναι ορατή στις αναγκαστικές άδειες που δίνουν πολλές βιομηχανίες στο προσωπικό τους. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες στη συντριπτική πλειοψηφία των εργοστασίων η παραγωγή είτε θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη ή σε ορισμένες περιπτώσεις θα παραμείνουν κλειστές όλες οι γραμμές παραγωγής. Ούτε λόγος βέβαια για κέρδη, αφού στην κυριολεξία δεν υπάρχει ούτε μία βιομηχανική επιχείρηση που να βγάζει αυτή την περίοδο τα έξοδα λειτουργίας της και το κύριο μέλημα για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εν ζωή είναι να εξασφαλίσουν ρευστότητα για να πληρώσουν βασικές υποχρεώσεις, δηλαδή προσωπικό, προμηθευτές, ενέργεια και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αναγκαστικές άδειες

Πώς διαμορφώνεται, λοιπόν, το τοπίο στις κατεξοχήν βιομηχανικές περιοχές της χώρας; Σχεδόν σε όλες τις μικρότερες και μεσαίες βιομηχανίες της χώρας έχουν ξεκινήσει να δίνονται άδειες στο προσωπικό, είτε καλοκαιρινές ή λόγω συντηρήσεων. Κάτι που συνέβαινε σε πολύ μικρότερη κλίμακα ή καθόλου τα προηγούμενα χρόνια Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα πρόκειται για αναγκαστικές άδειες, όπως για παράδειγμα στη βιοτεχνική κατασκευαστική και σχεδιαστική εταιρεία Κόμβεξ στην Ελευσίνα, ενώ στη βιομηχανία πλαστικών Μόρνος στη Θήβα υπάρχουν, σύμφωνα με τα τοπικά εργατικά κέντρα, καθυστερήσεις στις πληρωμές. Προβλήματα φαίνεται, επίσης, να υπάρχουν στη βιομηχανία απορρυπαντικών Scott, ενώ σε αναγκαστική άδεια τέθηκαν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία Κιολεΐδης στο Βόλο. Προβλήματα υπάρχουν και στη βαριά βιομηχανία του χάλυβα, που, ως γνωστόν, πλήττεται από την κρίση την τελευταία πενταετία τουλάχιστον.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές της βιομηχανίας, δύο εβδομάδες μετά το κλείσιμο των τραπεζών ο ήδη πιεσμένος παραγωγικός ιστός της χώρας αναμένει με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Προμήθεια πρώτων υλών

Τα κυριότερα προβλήματα όπως αποτυπώνονται αυτή τη στιγμή είναι ρευστότητα και προμήθεια πρώτων υλών, καθώς υπάρχει η ρητή διαβεβαίωση των αρμοδίων για την ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία. Μάλιστα όπως αναφέρει επικεφαλής γνωστής επιχείρησης, “η βιομηχανία είναι εδώ και δίνει τη μάχη καθημερινά. Πρέπει να δοθεί λύση σε συγκεκριμένα πρακτικά προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, η προμήθεια πρώτων υλών που στερεύουν καθημερινά από τις αποθήκες των εργοστασίων και όταν τελειώσουν, θα σταματήσουμε την παραγωγή”.

Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζεται ότι παραμένουν επίκαιρες οι ανακοινώσεις των βιομηχανικών συνδέσμων που επεσήμαιναν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες και απαιτούν λύσεις. Ειδικά για την προμήθεια πρώτων υλών οι προμηθευτές πλέον έχουν περάσει στο στάδιο της αλλαγής των όρων των συναλλαγών, ζητώντας 100% προπληρωμή, γεγονός που καθιστά δυσχερή τη συνέχιση της λειτουργίας πολλών μονάδων.

Ακόμη κι εάν αρθεί η αβεβαιότητα, πάντως, η επόμενη μέρα που ξημερώνει, μόνο ρόδινη δεν είναι. Για πολλές από τις επιχειρήσεις η βλάβη φαίνεται ότι είναι ανήκεστος και πολλοί από τους εργαζόμενους μπορεί να ενημερωθούν τις επόμενες εβδομάδες ότι η αναγκαστική άδεια μετατρέπεται σε οριστική απόλυση…

Τεράστια προβλήματα και σε άλλους κλάδους

Παραγγελίες τέλος από Δευτέρα, να δούμε τι θα γίνει. Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν μια σειρά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίας σιδήρου, αλουμινίου και κουφωμάτων, στους καταναλωτές που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Αυτό ισχύει για μια σειρά από κλάδους όπως κουφώματα αλουμινίου, έπιπλα και άλλα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι ίδιες επιχειρήσεις έκαναν δεκτές κάποιες παραγγελίες με προκαταβολή 40% έως 50% και απολύτως μετρητοίς, χωρίς να γίνονται δεκτές ούτε καν μεταφορές σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ο μοναδικός κλάδος που όχι απλώς δεν περιορίζει, αλλά αντίθετα εντείνει τη λειτουργία του, είναι τα σούπερ μάρκετ. Πληροφορίες θέλουν συγκεκριμένες αλυσίδες να έχουν ζητήσει από εργαζομένους να αναβάλουν τις προγραμματισμένες τους άδειες. Αντίθετα στον κλάδο των τροφίμων η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι τα αποθέματα των πρώτων υλών έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα χωρίς να μπορεί να γίνει προγραμματισμός για μετά από μερικές εβδομάδες.

Οι πρώτες ελλείψεις

Ήδη, πάντως, στη λιανική πώληση έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ελλείψεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως ζυμαρικά και όσπρια, οι πωλήσεις των οποίων ήταν αυξημένες ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά την επιβολή των capital controls κατά 35% και εντάθηκαν στη συνέχεια. Στον αντίποδα, άλλες επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων έρχονται αντιμέτωπες με ελλείψεις σε υλικά συσκευασίας. Αρκετές εταιρείες, σύμφωνα με πηγές από τα κατά τόπους εργατικά κέντρα έχουν και σε αυτούς τους κλάδους προχωρήσει σε απολύσεις ή αναγκαστικές άδειες, όπως η Αλλατίνη, η Nestle, ενώ σε μία περίπτωση βιομηχανίας ξεκίνησαν οι άδειες χωρίς την καταβολή του επιδόματος αδείας. Στον κατασκευαστικό κλάδο οι υπεργολάβοι της Ολυμπίας Οδού καθώς και σε άλλα μεγάλα οδικά έργα, που είχαν οδηγηθεί σε επανεκκίνηση, έχουν επίσης πατήσει “pause”. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις λόγω του γεγονότος ότι οι ζωοτροφές είναι σε ποσοστό 70% εισαγόμενες.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κεφάλαιο» (11-07-15)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις