5.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Παράταση μέχρι της ΕΓΣΣΕ μέχρι το τέλος του χρόνου αποφάσισαν Κατρούγκαλος – ΕΣΕΕ

Πρόσφατα

emporoipallilos katastima endisisΠαράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για ακόμη τρεις μήνες έως το τέλος του χρόνου αποφασίστηκε στη συνάντηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με το νέο υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.

Αναφορικά με την αδήλωτη εργασία ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέλυσε τα προβλήματα που προκύπτουν από την οριζόντια επιβολή του προστίμου των 10.550 ευρώ, προτείνοντας δύο στάδια πριν από την τελική επιβολή του («συμβουλευτικό» και «προειδοποίησης») και υπογράμμισε τη δυνατότητα της χρήσης του «εργόσημου» με τέτοιο τρόπο όμως, που να αποκλείει την κατάχρησή του.

Επιπλέον:

  • Ζήτησε κίνητρα για την παραμονή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, επισημαίνοντας την τάση φυγής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό που θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας.

  • Ενημέρωσε τον νέο υπουργό για τη συνεργασία της ΕΣΕΕ με την αναπληρώτρια υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου αναφορικά με τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης της απασχόλησης και την υλοποίηση προγράμματος στο λιανεμπόριο για την εκπαίδευση 4.000 νέων ανέργων και την παράλληλη πιστοποίηση και ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

  • Ενημέρωσε για τη συνεργασία της ΕΣΕΕ με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης 2015, τη διάδοση του οποίου ανέλαβε το ελληνικό εμπόριο μέσω των 250 εμπορικών συλλόγων μελών των Ομοσπονδιών της ΕΣΕΕ, σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. 

Τέλος, ο Β. Κορκίδης τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΕ Τάσου Πετρόπουλου, σχετικά με την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, αποκατέστησε την αδικία σε βάρος όλου του εμπορικού κόσμου της χώρας που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση και αποτελούσε πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου τα τελευταία τρία χρόνια. 


ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Κάλεσα σήμερα τις οργανώσεις που συμμετέχουν στη σύναψη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οργανώσεις εργοδοτών και την ΓΣΕΕ. Ήταν η δεύτερη κίνηση που έκανα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εργασίας.

Η πρώτη ήταν την πρώτη ημέρα που ήρθα στο υπουργείο και αφορούσε το μπλοκάρισμα των ομαδικών απολύσεων στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Η τρίτη, την οποία θα κάνω την Δευτέρα, είναι η συμμετοχή μου σε τριμερή συνάντηση, που αφορά την παράνομη απόλυση συνδικαλιστή για λόγους αναγόμενους σε συνδικαλιστική δράση. Δεν είναι χωρίς σημασιολογικής, συμβολικής σημασίας η επιλογή αυτών τριών κινήσεων.

Υπάρχουν δύο επίπεδα στα οποία πρέπει αναγκαστικά να κινηθούμε έχοντας υπόψη, ότι μετά την εφαρμογή σχεδόν πέντε ετών μνημονιακών πολιτικών και οικονομικής κρίσης, που έχει οδηγήσει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στην ανεργία και ακόμα μεγαλύτερο στα όρια της φτώχειας, αντιμετωπίζουμε μια πλήρη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό της απορρύθμισης υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, υπάρχει όμως και το ζήτημα της εφαρμογής -ακόμα και αυτής της λειψής- νομιμότητας. Αυτός ήταν ο συμβολισμός των κινήσεων, που αφορά στο σταμάτημα των παράνομων ομαδικών απολύσεων και στον έλεγχο της παράνομης απόλυσης του συνδικαλιστή.

Η σημερινή συνάντηση είχε άλλου είδους συμβολισμό αλλά και πρακτική σημασία, να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας ως χώρα με αναφορά σε αυτό που και το κείμενο της συμφωνίας της συνόδου κορυφής περιγράφει ως βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, για να προστατέψουμε όσο μπορούμε -στο πλαίσιο αυτής της ιδιαίτερα δυσμενούς ισορροπίας δυνάμεων- ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε από τις ρυθμίσεις αυτές, να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τον κόσμο της εργασίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσω από κοινού με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ μια συνέντευξη για το τι έχουμε σκεφτεί, για να αντιμετωπίσουμε την παραβίαση της νομιμότητας -της λειψής αυτής νομιμότητας που υπάρχει τώρα- και να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους. Αυτούς, δηλαδή, που φαίνεται να έχουν μια σύμβαση τεσσάρων μηνών και δουλεύουν δώδεκα, που πληρώνονται κάθε δύο και τρεις μήνες. Αυτά τα φαινόμενα όσο περνά από το χέρι μας θα τα σταματήσουμε.

Αυτό λοιπόν ήταν το νόημα των συναντήσεων σήμερα, της διπλής προετοιμασίας για τη δύσκολη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας και την προσπάθεια να υπερασπιστούμε ότι μπορούμε από τα εργασιακά δικαιώματα, από την κουτσουρεμένη αυτή νομιμότητα των απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων της πενταετίας.

  • ΕΔΩ για το τι ζήτησε η ΓΣΒΕΕ από τον υπουργό Εργασίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις