10 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

«Μαύρη τρύπα» €13 εκατ. στη ΓΓΕΕ – Κόντρα κυβέρνησης και ΝΔ για το «Βυζάντιο της Δημόσιας Διοίκησης

evro-tripa-tameioΜαίνεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για τη διαφθορά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ). Αφορμή η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία δέκα Γραφείων Τύπου στο εξωτερικό στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τον εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου. Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αναστέλλεται η λειτουργία δέκα γραφείων Τύπου εξωτερικού: Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Δουβλίνο, Κοπεγχάγη, Οτάβα, Σαγκάη, Σίδνεϋ, Χάγη από την 1η Οκτωβρίου 2015 και Ελσίνκι από την 1η Αυγούστου 2015. Παράλληλα, επιστρέφει ο αποσπασμένος στη Φρανκφούρτη σύμβουλος επικοινωνίας.

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας απαντώντας στις καταγγελίες της ΝΔ επισημαίνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση υπερασπίζεται «βασιλικά προνόμια ημετέρων». Υποστηρίζει επίσης ότι οι απελθόντες, άφησαν χρέη ύψους 13 εκατ. ευρώ στην γ.γ. Ενημέρωσης και κάνει λόγο για σωρεία παρατυπιών και παραβάσεων και για «κατάλογο της διαπλοκής», τον οποίο μάλιστα προειδοποιεί ότι θα δώσει στη δημοσιότητα:

«Με μια πρωτοφανών διαστάσεων συκοφαντική ανακοίνωση η Γραμματεία Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της ΝΔ επιχειρεί να παρουσιάσει την προσπάθεια εξυγίανσης και εξορθολογισμού της λειτουργίας της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ως μείζον σκάνδαλο. Η ανακοίνωση δεν είναι μόνο πολιτικά απαράδεκτη, αφού υπερασπίζεται βασιλικά προνόμια πρώην “ημετέρων” αλλά είναι και γεμάτη ανακρίβειες.

»Συγκεκριμένα: Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν! Φρόντισε γι’ αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία άφησε χρέος 13 εκ. Ευρώ. Μάζεψε όμως και τα “ψιλά”, αφού οι δύο πρώην ΓΓ φρόντισαν να αφήσουν απλήρωτο μέχρι και το λογαριασμό της βενζίνης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν, «ψιλά» τα οποία τους έχουν ήδη καταλογιστεί αλλά απαξιούν να τα πληρώσουν.

»“Με βάση έναν αλλοπρόσαλλο πελατειακού τύπου σχεδιασμό”, αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία προφανώς υπερασπίζεται τη λειτουργία Γραφείων Τύπου σε “ζωτικής σημασίας” πόλεις όπως η Βαρσοβία αλλά “ξεχνά” πώς δεν υπάρχει Γραφείο Τύπου στο Πεκίνο αλλά και σε άλλες σημαντικές μεγαλουπόλεις στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας. Ο κατάλογος της διαπλοκής είναι μακρύς και αύριο το πρωί, η ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα δώσει στη δημοσιότητα αναλυτική λίστα παρατυπιών και παραβάσεων».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Να πληρώσουν τον λογαριασμό από την τσέπη τους οι κ.κ. Παππάς και Κρέτσος», διαμήνυαν στελέχη της ΝΔ, μιλώντας για «προκλητική ενέργεια την ώρα που φέρνουν τρίτο μνημόνιο, με μεγάλο κόστος για την ελληνική κοινωνία και τον αγροτικό κόσμο». Η Γραμματεία Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της ΝΔ αναφέρει:

«Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας λεφτά υπάρχουν! Και μάλιστα μοιράζονται όχι με βάση τις ανάγκες της χώρας, αλλά με βάση έναν αλλοπρόσαλλο, όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, πελατειακού τύπου σχεδιασμό.

Η κυβέρνηση, σε ένα ακόμη ρεσιτάλ ανικανότητας και φαυλότητας – επικαλούμενη μάλιστα την… «ανάγκη περικοπών δαπανών, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου» – αναστέλλει τη λειτουργία δέκα (στην ουσία ένδεκα) γραφείων Τύπου του εξωτερικού.

Την ίδια ώρα προκαλεί πολλαπλάσια έξοδα, προκηρύσσοντας 36 θέσεις εξωτερικού και επιβαρύνοντας τους Έλληνες φορολογουμένους με σκανδαλώδη τρόπο που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον.

Έτσι:

-Με αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Επικρατείας κ. Ν. Παππά, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Ιουλίου, αναστέλλεται η λειτουργία δέκα γραφείων Τύπου εξωτερικού: Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Δουβλίνο, Κοπεγχάγη, Οτάβα, Σαγκάη, Σίδνεϋ, Χάγη από την 1η Οκτωβρίου 2015 και Ελσίνκι από την 1η Αυγούστου 2015. Παράλληλα, επιστρέφει ο αποσπασμένος στη Φρανκφούρτη σύμβουλος επικοινωνίας.

-Την ίδια ώρα ωστόσο, στις 15 και στις 16 Ιουλίου, προκηρύχθηκαν 36 θέσεις εξωτερικού και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πέντε θερινών ημερών. Από αυτούς, μόνο οι 7 ή 8 έχουν, βάσει νόμου, υποχρέωση επιστροφής στην υπηρεσία. Οι υπόλοιποι αντικαθίστανται πρόωρα, ώστε να τοποθετηθούν εκεί πρόσωπα της αρεσκείας της κυβέρνησης και του γενικού γραμματέα, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό της Γραμματείας με ιλιγγιώδη ποσά για έξοδα πρώτης εγκατάστασης. Σημειώνεται ότι το επίδομα πρώτης εγκατάστασης ισούται με ένα μηνιαίο επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή χωρίς τις προσαυξήσεις στεγαστικού επιδόματος, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν και τα επιδόματα οικοσκευής. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 30 άτομα μετακινούνται στο εξωτερικό με έξοδα των Ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς αυτό να απαιτείται αυτή την κρίσιμη ώρα.:

Συγκεκριμένα προκηρύσσονται:

-16 θέσεις προϊσταμένων σε Άγκυρα, Βερολίνο, Βιέννη, Λευκωσία, Λισαβόνα, Λονδίνο, Μαδρίτη, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Παρίσι, Πεκίνο, Σκόπια, Σόφια, Στοκχόλμη, Τελ Αβίβ, Τίρανα.

-9 θέσεις συμβούλων και γραμματέων επικοινωνίας σε Βερολίνο, Βρυξέλλες (2 θέσεις), Κωνσταντινούπολη, Μόσχα (2 θέσεις), Νέας Υόρκη, Ουάσιγκτον, Λευκωσία, Παρίσι και Βιέννη.

-4 θέσεις δημοσιογράφων σε Βελιγράδι, Τίρανα, Στοκχόλμη και Λευκωσία

-6 θέσεις κλάδου διοικητικών σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Μόσχα, Βελιγράδι και Παρίσι.

Έτσι, την ώρα που καταργεί σημαντικά γραφεία Τύπου, ο κ. Παππάς ενισχύει άλλα γραφεία, χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση όσον αφορά στις ανάγκες της χώρας.

Κρίνει δηλαδή ο κ. Παππάς ότι είναι άχρηστο το γραφείο Τύπου στο Ελσίνκι, πρωτεύουσα της Φινλανδίας, από όπου κατάγεται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, και ενώ είναι γνωστά τα θέματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη χώρα αυτή.

Κρίνει επίσης ότι στη Φρανκφούρτη, όπου έχει την έδρα της η ΕΚΤ, δεν απαιτείται η επί τόπου παρακολούθηση των σχετικών με τη χώρα θεμάτων.

Κρίνει επίσης ότι η Χάγη, πρωτεύουσα της Ολλανδίας, όπου υπουργός των Οικονομικών είναι ο κ. Ντάισελμπλουμ και από όπου κατάγεται ο πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος της Κομισιόν και πρώην υπουργός των Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς, δεν χρειάζεται να διαθέτει γραφείο Τύπου.

Ούτε και η Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας, από όπου κατάγεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ και Επίτροπος είναι η Ελιζαμπέτα Μπιενκόβσκα, αρμόδια Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ.

Ούτε και το Δουβλίνο, πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, χώρας που έχει περάσει από Μνημόνιο και ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν είναι αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη.

Ούτε και η Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, στη φιλική διάθεση της οποίας στηριζόμαστε και έχουμε την υποχρέωση να ενισχύουμε, με την Μαργκρέτε Βεστάγκερ να είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού.

Ούτε η Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, με τα γνωστά θέματα όσον αφορά στη μετανάστευση, τις σχέσεις με τη Ρωσία, τους αγωγούς και άλλα που παρέλκει να αναφέρουμε αυτή την περίοδο.

Ούτε το Βουκουρέστι, πρωτεύουσα της Ρουμανίας, χώρας – μέλους της ΕΕ, που θα αναλάβει την προεδρία τον Ιούλιο του 2019 και που κράτησε σθεναρή στάση υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας, ενώ Ρουμάνα είναι η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρετού.

Και βέβαια, ούτε η Σαγκάη, μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Κίνας, ούτε η Οτάβα και το Σίδνεϋ, όπου ανθεί η ομογένεια – εκτός και αν ο κ. Παππάς θεωρεί ότι τα θέματα στην Αυστραλία τα έχει επαρκώς λύσει ο… κ. Βαρουφάκης!

Τέλος, σημειώστε ότι μέχρι να γίνουν οι μετακινήσεις, κινδύνευσε να μείνει χωρίς γραφείο Τύπου και η Λισαβόνα, όπου τελικά θα παραμείνει στη θέση του ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου έως τις εκλογές!

Αντί όλων αυτών, κρίνεται σκόπιμο να διογκωθούν τα γραφεία της Μόσχας (προς δόξαν του κ. Λαφαζάνη), της Λευκωσίας (ένα από τα πιο εύκολα «πόστα») και βέβαια αυτά όλων των κοσμοπολίτικων πρωτευουσών. Αν ο υπουργός κ. Παππάς και ο γενικός γραμματέας κ. Κρέτσος θέλουν να εξυπηρετήσουν τους φίλους τους, τους καλούμε να το κάνουν πληρώνοντας οι ίδιοι τον λογαριασμό! Από την τσέπη τους!»

Νέα οξεία απάντηση της ΓΓΕΕ

Με νέα σκληρή της ανακοίνωση, η ΓΓΕΕ καταγγέλλει απλήρωτους λογαριασμούς,… αργομισθίες, προνομιακή μεταχείριση και προστασία εργαζομένων που οδήγησαν σε μαύρη τρύπα χρέους ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Διαμηνύει επίσης ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να θέσει τέλος στο Βυζάντιο της Δημόσιας Διοίκησης». Στη νέα ανακοίνωση της η ΓΓΕΕ αναφέρει:

«Η ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ήρθε στα χέρια της παρούσας διοίκησης με μια μαύρη προίκα χρέους ύψους 13 εκατ.: απλήρωτοι λογαριασμοί, ανεξόφλητες αποζημιώσεις μετακλητών στα γραφεία εξωτερικού, «απόρρητοι λογαριασμοί».

Ταυτόχρονα, ελάχιστοι εργαζόμενοι απολάμβαναν «ειδικού καθεστώτος», όχι μόνο σε βάρος του δημοσίου αλλά και σε βάρος των συναδέλφων τους: εξάντληση της παραμονής τους στο εξωτερικό ή αργομισθίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πέντε (σε σύνολο 185) εργαζόμενοι (δηλαδή το 2,7% του συνόλου) παρέμειναν στο εξωτερικό από 20-27 έτη, 14 εργαζόμενοι από 13-19 έτη (7,6% του συνόλου), υπό την προστασία των προηγούμενων ηγεσιών.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες σύνομες ενέργειες για την αποκατάσταση των αδικιών αλλά και για την οικονομική διευθέτηση του χρέους. «Δυστυχώς, όπως φαίνεται και από τη συκοφαντική ανακοίνωση της Γραμματείας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της ΝΔ, υπάρχουν εκείνοι που προσπαθουν να υψώσουν τείχη για να υπερασπίσουν προνόμια ετών, χρησιμοποιώντας φωνασκίες και ανακοινώσεις με τις οποίες ελπίζουν ότι θα «τρομάξουν» τη διοίκηση για να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνεχίζει, το επιχείρημα «διώχνουν κόσμο για να βάλουν δικούς τους». Ναι, οι δικοί μας είναι εκείνοι που με αδιάβλητη μοριοδότηση και με αξιολόγηση της εργασιακής τους πορείας θα καλύψουν τις οργανικές θέσεις βάσει των προσόντων τους. Αυτοί είναι οι «δικοί» μας άνθρωποι, όσοι αναδειχθούν με τα προσόντα τους και με την ποιότητα της εργασία τους, αυτοί είναι οι άνθρωποι της Ελλάδας που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε.

Τα στοιχεία που παραθέτουμε έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και αποτελούν αδιάσειστες αποδείξεις εναντίον όλων εκείνων που με μεθοδευμένες πρακτικές προσπαθούν να καλύψουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Εξορθολογισμός Δαπανών
* Κατάργηση της θέσης των δύο ΓΓ και συνέννωση σε μία θέση. Εξοικονόμιση μισθού ενός ΓΓ και του γραφείου του. Μείωση της τάξης του 58% περίπου, από 510.000 ευρώ σε 212.000 ευρώ.
* Καταγγελία της σύμβασης με το πρακτορείο Reuters, το οποίο δεν χρησιμοποιείται από την υπηρεσία. Εξοικονόμηση 51.660 ευρώ ετησίως.
* Εξοικονόμηση περίπου 22.000 ευρώ ετησίως από τη δαπάνη προμήθειας ελληνικού Τύπου μέσω της διαγραφής από τον κατάλογο παραληπτών που δεν υπάγονται στη στενή σφαίρα αρμοδιοτήτων της ΓΓΕΕ.
Ενδεικτικές ανεξόφλητες δαπάνες προηγούμενων ετών:

Μετακινήσεις προσωπικού στα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού (ΓΤΕ)
• Ο προγραμματισμός των μετακινήσεων για το 2015 πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.
• Τα γνωστά σε όλους λόγω του χρόνιου χαρακτήρα τους πρακτικά, οικονομικά και διοικητικά προβλήματα οφείλονται στην ατροφική λειτουργία των μονομελών ΓΤΕ, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίζουν τη διεθνή συγκυρία χωρίς τα απαραίτητα μέσα για την άσκηση του έργου τους. Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας από το κόστος λειτουργίας των ΓΤΕ θα μειωθεί αισθητά λόγω μείωσης των δαπανών λειτουργίας και μισθοδοσίας.
• Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει βάσει συγκεκριμένων αξιολογικών κριτηρίων, όπως ορίζουν ο Νόμος 3166/2003 και ο Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων.
• Οι προγραμματισμένες μετακινήσεις, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 3166/2003, πραγματοποιούνται εντός του έτους της προκήρυξης και επομένως θα υλοποιηθούν έως το Δεκέμβριο 2015.
• Η σημερινή πολιτική ηγεσία της ΓΓΕΕ καλείται να διορθώσει τις πράξεις και παραλείψεις παλαιότερων πολιτικών ηγεσιών. Πρόθεσή της είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να θεσμοθετηθεί ένα αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων στα ΓΤΕ εξωτερικού με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας. Οι επικείμενες μετακινήσεις θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στον Ν. 3166/2003 (άρθρα: 14 και 15) και με βασική στόχευση τη διασφάλιση της εναλλαγής του προσωπικού.
• Όπως είναι γνωστό, καμία μετακίνηση σε ΓΤΕ εξωτερικού δεν μπορεί να γίνει αν προηγουμένως δεν έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Η προσωρινή αναστολή ορισμένων γραφείων στο εξωτερικό καθός και ο εξορθολογισμός των δαπανών τους, εξοικονομεί ετησίως κατά προσέγγιση ποσό που υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ. Η Υπηρεσία έχει ήδη προβλέψει την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τις μετακινήσεις στα ΓΤΕ εξωτερικού για το 2015.
• Ως αντιστάθμισμα της αναστολής λειτουργίας ορισμένων ΓΤΕ θα ενισχυθούν άλλα κεντρικά ΓΤΕ τόσο σε πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να καλύψουν με το έργο τους μεγαλύτερες γεωγραφικές περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέψουν, η ΓΓΕΕ θα προβεί στην επανέναρξη της λειτουργίας των εν λόγω ΓΤΕ.
• Η Διεύθυνση Επικοινωνίας και Προβολής έχει ήδη λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαδικαστικών ζητημάτων που αφορούν στην αναστολή των εν λόγω ΓΤΕ.
• Οι δημοσιονομικές συνθήκες αναγκάζουν την Υπηρεσία να προβεί στην αναστολή της λειτουργίας απομακρυσμένων ΓΤΕ, τα οποία έχουν ως κύριο αντικείμενο την καλλιέργεια των σχέσεων με τα ομογενειακά ΜΜΕ. Η Κεντρική Υπηρεσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το έλλειμμα επικοινωνίας που δημιουργείται με την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των συγκεκριμένων ΓΤΕ, περιλαμβάνει στους άμεσους στόχους της τη διοργάνωση τακτικών συναντήσεων στην Ελλάδα, φιλοξενιών και συνεδρίων των ομογενειακών ΜΜΕ
».

Πηγή: tvxs.gr

Παρόμοια Άρθρα