2.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Βουλή: Ξεκίνησε στις Επιτροπές η συζήτηση του ν/σ με τα προαπαιτούμενα – ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Πρόσφατα

vouli-liveΚωνσταντοπούλου: Η Βουλή δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό – Τσακαλώτος: Έχουμε μια πολύ πιο ισχυρή υπόσχεση για το χρέος

Σε εξέλιξη, σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, η συζήτηση, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας – μνημονίου 3. Η συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν περίπου 200 βουλευτές από όλες τις επιτροπές, αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει γύρω στις 2.00 μετά το μεσημέρι και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10 ώρες.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, κατά τη ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί αργά απόψε.

Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό

Η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας με την ιδιότητα της βουλευτού, στις αρμόδιες επιτροπές, στις οποίες εισήχθη το πρωί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Όπως είπε, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον λαό για τη διάσταση του εκβιασμού, να ζητήσουμε συγκροτημένα από τους λεγόμενους εταίρους μας να σεβαστούν και τη δημοκρατία και την κοινοβουλευτική λειτουργία, καθώς, όπως σημείωσε, κάνενα κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης εισαγωγής και ψήφισης εάν υλοποιηθεί το ζητούμενο κατεπείγον.

«Επιδιώκεται μέσα από έναν εκβιασμό που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη Βουλή να υλοποιηθεί μια πολιτική που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -τον οποίο τιμώ αφάνταστα και θέλω να επισημάνω ότι η στάση του σήμερα έχει τη διάσταση της υπερτατης ανιδιοτέλειας- ωστόσο η Βουλή αυτή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, δεν πρέπει να αποδεχθεί το εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση», σημείωσε.

Τσακαλώτος: Έχουμε μια πολύ πιο ισχυρή υπόσχεση για το χρέος

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δέχθηκε τον συμβιβασμό της αρχής της λαϊκής ετυμηγορίας από τη μία και από την άλλη η αρχή της συνέχειας της ΕΕ και τον κανόνων και προσπάθησε να φέρει μία συμφωνία πάνω σε αυτή τη βάση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτός ο έντιμος συμβιβασμός των δύο αρχών δεν ήταν καλοδεχούμενος από όλους. Παραδέχθηκε ότι στη συμφωνία υπάρχουν μέτρα με υφεσιακή επίδραση και μεταρρυθμίσεις σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Από την άλλη, είπε, υπάρχουν αρκετά πραγματα με κατεύθυνση αναδιανομής και έφερε ως παράδειγμα τον φόρο αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στο χρέος, ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος. «Έχουμε μια υπόσχεση για το χρέος το 2022, πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε καμία τέτοια υπόσχεση» πρόσθεσε. Κάνοντας μία συνολική εκτίμηση ανέφερε ότι πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη. Όπως είπε, υπάρχουν και υφεσιακά μέτρα, αλλά και άλλα, που υπό τον όρο της λύσης του ζήτηματος του χρέους και της ύπαρξης ενός δυνατού επενδυτικού προγράμματος και αν ο κόσμος το δει από την αισιόδοξη πλευρά ότι έφυγε το Grexit για πάντα, μπορεί να δώσει ανάπτυξη. «Αυτή τη συμφωνία θα τη δούμε μετά τη διαπραγμάτευση σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε το τελικό κείμενο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι, «τότε, με νηφαλιότητα, θα μπορούμε να την κρίνουμε και προπάντων με γνώμονα τη μεσαία τάξη που έχει υποφέρει πολύ».

ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ – ΕΔΩ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις