9.9 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Λαφαζάνης: Το ΟΧΙ του λαού δε θα γίνει «ναι» σε νέα μνημονιακά κρεματόρια

lafazanisΦίλης: Κανένα θέμα Grexit, θα υπάρξει βιώσιμη συμφωνία με κοινωνική δικαιοσύνη

«Θέλουμε μια συμφωνία που να σέβεται την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας και να ανοίγει παράθυρα για μια διέξοδο από τη σημερινή κρίση. Δε θέλουμε στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να δίνεται καμιά προοπτική στον τόπο». Αυτό τόνισε, μιλώντας στο φόρουμ «Η διείσδυση του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, ως δύναμη ανάπτυξης και σταθερότητας για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Η Ελλάδα δε διαθέτει μια και μόνο επιλογή για το μέλλον της: να δεχθεί μια απαράδεκτη συμφωνία με τους “θεσμούς”. Αντίθετα, έχουμε ως χώρα πολλές επιλογές. Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές που έχουμε είναι δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού μας. Αυτή την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ. Όχι μόνο γιατί θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο πόνο και δάκρυα στους Έλληνες πολίτες, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή χωρίς αύριο και προοπτική», συνέχισε και υπογράμμισε με έμφαση:

«Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού και αναφέρομαι σε όλο τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε στο δημοψήφισμα, δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό ΝΑΙ σε καινούρια μνημονιακά κρεματόρια».

«Θέλω να τονίσω προς όλες τις κατευθύνσεις», συμπλήρωσε ο Π. Λαφαζάνης, ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρία από κανέναν. Και κάνουν βαρύτατο λάθος και ατόπημα όσοι στην Ευρώπη τη θεωρούν όμηρο. Η Ελλάδα επίσης δεν βρίσκεται με το «πιστόλι στον κρόταφο» ούτε βρίσκεται υπό εκτέλεση, έτοιμη να αποδεχθεί τα όποια τετελεσμένα της προσφέρουν όσο καταστρεπτικά και αν είναι. Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή από το να συνυπογράψουν τη “θανατική” τους καταδίκη».

Όσον αφορά στο κλείσιμο των τραπεζών, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ τόνισε πως «η καθήλωση του ΕLA από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης, η οποία οδήγησε σε αναγκαστικό κλείσιμο τις τράπεζες, ισοδυναμεί, όσο συνεχίζεται, με βαρύτατη εγκληματική πράξη κατά της οικονομίας μας και εξόντωσης των πιο έντιμων και φτωχών στρωμάτων του λαού», ενός λαού που τα τελευταία πέντε χρόνια και σε περίοδο ειρήνης δέχθηκε τόσα μαρτύρια, τόσους εκβιασμούς και τελεσίγραφα όσο ποτέ άλλοτε άλλος λαός ανά την υφήλιο.

Φίλης: Βιώσιμη συμφωνία με κοινωνική δικαιοσύνη

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, είπε πως δεν υπάρχει «κανένα θέμα Grexit, κανένα θέμα επιστροφής στη δραχμή» και τόνισε πως «θα φέρουμε συμφωνία βιώσιμη που θα περάσει σίγουρα από τη Βουλή».

Όπως είπε, βιώσιμη συμφωνία σημαίνει ότι θα απεγκλωβίζει την Ελλάδα από τη μέγγενη της λιτότητας και θα τη βάζει σε μια πορεία ανάπτυξης και με μέτρα που θα διαπνέονται από την ανάγκη να πληρώσουν αυτοί που δεν έχουν πληρώσει. Δεν πρέπει να υπάρξουν «άλλες θυσίες χωρίς νόημα», είπε. Ο Ν. Φίλης διαβεβαίωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι πολύ καλύτερη από την τελευταία πρόταση Γιούνκερ, θα περιέχει δύσκολα μέτρα αλλά κοινωνικά πιο δίκαια.

Όπως είπε, ο λόγος που δεν υπήρξε συμφωνία μέχρι τώρα ήταν γιατί οι δανειστές είχαν σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης. Υπήρχε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης από τους δανειστές όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο κ. Σούλτς. «Τους έκατσε στο λαιμό η κυβέρνηση και ήθελαν την ανατροπή της. Δεν είχαμε επιλογή άρα συμβιβασμού γιατί οι δανειστές είχαν επιλέξει την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε στους δημοσιογράφους του καναλιού να μην ταυτίζονται με την εργοδοσία και τα αφεντικά τους και κατήγγειλε τη «σφηκοφωλιά του σταθμού (ΣΚΑΙ) κατά της Δημοκρατίας».

Παρόμοια Άρθρα