9.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Τσίπρας: Στόχος η συμφωνία έως την Κυριακή, με «όπλο» το ΟΧΙ του ελληνικού λαού

tsipras-obama-merkelΗ ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τόσο στο Γιούρογκρουπ όσο και στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, τις ελληνικές προτάσεις, έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Όπως είπε αμέσως μετά, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «βασική κατεύθυνση μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο, πακέτο επενδύσεων, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας, καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η συζήτηση στη Σύνοδο των ηγετών έγινε σε θετικό κλίμα. Η διαδικασία θα είναι γρήγορη, θα είναι ταχύτατη. «Ξεκινά από τις επόμενες ώρες με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας, το αργότερο. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια, έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει αυτή τη συζήτηση, μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση».

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου: Πλέον, σήμερα, συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δε θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργιες-, ενώ μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και η χρηματοδότηση του προγράμματος.

«Τo δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα “ευρώ ή δραχμή”. Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει ΟΧΙ αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποια θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί», επισημαίνουν. Επιπλέον, τονίζουν, η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος.

Οι απειλές περί χρεοκοπίας και Grexit σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι 19 ηγέτες αναγνωρίζουν το ελληνικό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέτουν ως προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας. Η ευρύτερη διάσταση του ελληνικού ζητήματος αντανακλάται και στην απόφαση την Κυριακή να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., και των 28 ηγετών δηλαδή, προκειμένου αυτή να λάβει την τελική απόφαση, αλλά και στις παρεμβάσεις Ομπάμα και Πούτιν, προκειμένου να καμφθεί η Μέρκελ.

Είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις και που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα κλίματος η δήλωση του Ντόναλντ Τούσκ: έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη, χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει. Αυτό, εξάλλου, τόνισε στις δηλώσεις του και ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είπε: «Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».

Το «DieLinke» στο πλευρό της Ελλάδας

Στο μεταξύ, το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία, Die Linke, ζητεί από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να κάνει συγκεκριμένα βήματα για τον τερματισμό της κρίσης στην Ελλάδα. «Τώρα έχει η καγκελάριος την ευθύνη να βρεθεί το γρηγορότερο δυνατό ένας συμβιβασμός», είπε ο Γκίζι, επικεφαλής του DieLinke.«Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά ένα Grexit», τόνισε.

Ο Γκίζι πρότεινε μάλιστα τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, αλλά και την παράταση της ωρίμανσής τους, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία πλήρωσε τα δάνεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου 92 χρόνια αργότερα. Επίσης, ζήτησε να διεξαχθεί μια διάσκεψη για το χρέος, ώστε να ληφθεί υπόψη η κατάσταση και σε χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Παρόμοια Άρθρα