6.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Πρωτοβουλία φαρμακοποιών για την ομαλή λειτουργία της αγοράς φαρμάκων – Όλα καλώς στην αγορά καυσίμων

Πρόσφατα

farmakaaaaaaΕικόνα ομαλότητας και περιορισμένης ζήτησης επικρατεί στην αγορά καυσίμων, ύστερα από την αυξημένη κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές της αγοράς.

Μοναδικό πρόβλημα παραμένει η χρήση των πιστωτικών καρτών στα πρατήρια καυσίμων που δεν έχουν web banking και δέχονται πληρωμές μόνο τοις μετρητοίς. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων έχει εφοδιαστεί και δεν υπάρχουν οι εικόνες με ουρές και κλειστά πρατήρια που υπήρχαν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ο εφοδιασμός της αγοράς συνεχίζεται κανονικά, χωρίς προβλήματα και η ζήτηση είναι φυσιολογική», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ε. Στράνης.

Η αγοραστική κίνηση στα πρατήρια είναι περιορισμένη, καθώς οι περισσότεροι οδηγοί γέμισαν τα ρεζερβουάρ την προηγούμενη εβδομάδα και έκτοτε έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο.

«Η ζήτηση έχει περιοριστεί, δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας καυσίμων, το μόνο πρόβλημα είναι οι συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου.

Πρατηριούχοι που δεν έχουν web banking και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τώρα λόγω της τραπεζικής αργίας δεν δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα, καθώς οι τραπεζικοί λογαριασμοί που πιστώνονται με τα ποσά αυτά είναι μπλοκαρισμένοι. Δεν μπορούν δηλαδή να κινηθούν για την πληρωμή προμηθευτών και των εταιρειών εμπορίας καυσίμων. Υπήρξαν περιπτώσεις πρατηριούχων τις προηγούμενες ημέρες, που μετέφεραν μετρητά στα γραφεία των εταιρειών εμπορίας για να προκαταβάλουν την αξία των καυσίμων που παρήγγειλαν.

Ήδη, για το λόγο αυτό η ΠΟΠΕΚ έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων αστυνομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στα πρατήρια που μπορεί να γίνουν στόχος εγκληματικών ενεργειών καθώς αποτελούν σημεία συγκέντρωσης μετρητών.

  • Αγορά φαρμάκου

Στο μεταξύ, σειρά πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της διακίνησης φαρμάκου στην αγορά αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους φορείς.

Ειδικότερα, τηνΤετάρτη το προεδρείο του ΠΦΣ θα έχει σειρά επαφών με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα των πληρωμών των φαρμακείων και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Ο ΠΦΣ, με επιστολή του προς την Ν. Βαλαβάνη, ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων επιταγών των φαρμακείων, όταν λήξει η επιβολή των capital controls, επισημαίνοντας ότι δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, τα φαρμακεία σε όλη την επικράτεια δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη που έχουν πραγματοποιήσει, ενώ με την τραπεζική αργία δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν επιταγές, αλλά ούτε και η δυνατότητα ανάληψης μετρητών για την πληρωμή των προμηθευτών.

«Η συστράτευση όλων των θεσμικών οργάνων διακίνησης του φαρμάκου στην αγορά, είναι απαραίτητη», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος και προσέθεσε: «Μέχρι σήμερα, χάρη στις προσπάθειες της βιομηχανίας των φαρμακαποθηκών και των φαρμακοποιών, αλλά και του κόσμου που ανταποκρίθηκε ψύχραιμα στις κρίσιμες αυτές ώρες, η αγορά λειτούργησε ομαλά. Οι προσπάθειες όλων μας επικεντρώνονται στο να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο ΠΦΣ έχει αποστείλει πρόσκληση προς τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΦ και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την πραγματοποίηση σύσκεψης την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 2 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΠΦΣ.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις