14 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Εννέα μέτρα αλληλεγγύης ενόψει Δημοψηφίσματος στον τομέα των μεταφορών, υποδομών και δικτύων

Πρόσφατα

allilegiiiiiH κυβέρνηση προχωρά σε 9 μέτρα αλληλεγγύης κυρίως για άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει δημοψηφίσματος. Τα κυριότερα μέτρα περιλαμβάνουν δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους πολίτες με αστικές συγκοινωνίες μέχρι τις 6 Ιουλίου, διαγραφή με νομοθετική ρύθμιση διοικητικών προστίμων λόγω μη πληρωμής εισιτηρίου ή διοδίων και «πάγωμα» των διακοπών υδροδότησης από την ΕΥΔΑΠ.

Την Τρίτη το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν καθ’ όλο το διάστημα της αργίας των τραπεζών στον τομέα αρμοδιότητάς του:

  1. Δωρεάν μετακίνηση έως τις 6 Ιουλίου όλων των πολιτών με τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 4-5 εκατ. ευρώ για όλο το επταήμερο και προβλέπεται να επεκταθεί αν συνεχιστεί η αργία των τραπεζών. Στο μέτρο, δεν περιλαμβάνεται ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα του ΟΣΕ.

  2. Μονιμοποίηση του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης για όλους τους άνεργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου σε πόλεις που οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται από ιδιωτικούς φορείς.

  3. Διαγραφή με νομοθετική ρύθμιση όλων των διοικητικών προστίμων που έχουν επιβληθεί, λόγω μη πληρωμής εισιτηρίου ή διοδίου. Αφορά και περιπτώσεις που έχει κινηθεί η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης. «Δεν είναι δυνατό να πληρωθούν από ανέργους πρόστιμα 45.000 ευρώ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

  4. Κατάργηση των «κεφαλοκυνηγών» που κάνουν ελέγχους σε λεωφορεία και τρόλεϊ, χωρίς να είναι ελεγκτές ενώ αμείβονται με ποσοστά επί των προστίμων. «Καταργούμε μια νομικά παράνομη ενέργεια και πολιτικά και ηθικά κατάπτυστη, τους ελέγχους δηλαδή που γίνονται στις αστικές συγκοινωνίες από μη ελεγκτές και λαμβάνουν ως αμοιβή ποσοστό του προστίμου», τόνισε ο Χρ. Σπίρτζης.

  5. Πάγωμα των διακοπών υδροδότησης από την ΕΥΔΑΠ για τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές και για όσο διαρκεί το πάγωμα των τραπεζών.

  6. Καταβολή της πλήρους σύνταξης, για δικαιούχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ που έχουν επιλέξει να πληρώνονται μέσω ΕΛ.ΤΑ.

  7. Αναστολή των διακοπών για ληξιπρόθεσμες οφειλές λογαριασμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας καθώς και internet. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ήδη ο όμιλος του ΟΤΕ, η Forthnet, η Vodafone και η Wind.

  8. Αίτημα στους εργολάβους των εθνικών δρόμων για τη διευκόλυνση των πολιτών που θα μετακινηθούν για το δημοψήφισμα. Η θετική ανταπόκριση θα ανακοινωθεί επίσημα μετά την συνάντηση που έχει οριστεί την Τετάρτη.

  9. Δημιουργία ομάδας στο υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς για την καταγραφή παραπόνων, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

«Το κύριο μέλημά μας είναι οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, ή άλλες ειδικές ομάδες. Και θα είμαστε 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεσή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις», οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Σπίρτζης, επιβλήθηκαν «με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των δανειστών».

Όσον αφορά στα δημόσια έργα και στα προβλήματα με τις εγγυητικές επιστολές λόγω της τραπεζικής αργίας, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, «ήδη από σήμερα το πρωί (σ.σ.: χθες) που έγινε αυτή η ομάδα (παραπόνων), σας ενημερώνω ότι για τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της αργίας των τραπεζών στα δημόσια έργα, με τις εγγυητικές επιστολές, θα δοθεί η αναγκαία παράταση των δημοπρασιών από το Υπουργείο και θα προβλεφθεί γι’ αυτό το χρονικό διάστημα νομοθετική ρύθμιση άμεσα, ώστε να μπορούν να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές εκ των υστέρων και όχι την ημέρα του διαγωνισμού για τους φορείς του δημοσίου που δεν θα αναβάλουν, αλλά θα υλοποιήσουν τους διαγωνισμούς».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις