8 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Απορρίπτει η κυβέρνηση την πρόταση των τοκογλύφων – δανειστών για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος

tispras-merkel-olantΑπορρίπτει -σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ- η ελληνική πλευρά την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή.

Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας. Υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γυρίζει στην Ελλάδα, όπου είναι προγραμματισμένη -περίπου στις 8 το βράδυ- συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Στις Βρυξέλλες, παρέμειναν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο συντονιστής για τις διαπραγματεύσεις, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η πρόταση των τοκογλύφων για παράταση του παρόντος μνημονίου

Είχε προηγηθεί πρόταση των «θεσμών» για παράταση πέντε μηνών έως τον Νοέμβριο του υφιστάμενου προγράμματος με χρηματοδοτική στήριξη 15,5 δισ. ευρώ. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές θα συζητηθεί αύριο στο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, θα δοθούν στην Αθήνα: το 1,8 δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και το οποίο θα εκταμιευτεί άμεσα για την κάλυψη των δανεικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και συγκεκριμένα την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. στις 30 Ιουνίου.

Από τα 15,5 δισ., τα 8,7 δισ. προέρχονται από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα επιστραφούν στην Ελλάδα, τα 3,3 δισ. από τα SMPs και 3,5 δισ. από το ΔΝΤ.

Σε ό, τι αφορά το ΔΝΤ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότ θα εκταμιεύσει τα δικά του κονδύλια στο τέλος της πεντάμηνης περιόδου και αφού η Αθήνα έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει τα μέτρα που θα συμφωνήσει με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ θα θέσει ως προϋπόθεση εκταμίευσης την εγγύηση των ευρωπαίων εταίρων για δωδεκάμηνη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Τσίπρας σε Μέρκελ – Ολάντ: Ακατανόητη η επιμονή των «θεσμών» σε τόσο σκληρά μέτρα

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μετατίθεται η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα. Το Eurogroup είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα συνεδριάσει στις 6 το απόγευμα.

H αυριανή ημέρα είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παραδεχόμενος την καθοριστική σημασία του ελληνικού ζητήματος για το σύνολο της ΕΕ. «Είμαι αισιόδοξος αλλά όχι υπεραισιόδοξος», είπε κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί τελεσιγράφων, είπε πως κάτι τέτοιο δεν υφιστάται και πως ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ αύριο θα προσπαθήσει να επιτύχει τη σύγκλιση των απόψεων. «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα», ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτντ Τουσκ σημείωσε πως η πίεση προς την ελληνική κύβερνηση είναι χρονική και δεν προέρχεται από το Γιούρογκρουπ. «Είναι γεγονός πως απέχουμε τρεις μέρες από την Τρίτη που είναι καθοριστικής σημασίας μέρα», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, avgi.gr

Παρόμοια Άρθρα