10.4 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Στη Βουλή, η επαναφορά του 6ωρου στο προσωπικό των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας των δημοτικών παιδικών σταθμών

paidikos-kdapΜε την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 του Ν.3979/2011 οι κυβερνήσεις των μνημονίων, που χωρίς δισταγμό καταπάτησαν εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, προχώρησαν και στην κατάργηση του καθιερωμένου (Π.Δ. 588/88) εξάωρου ωραρίου εργασίας για το παιδαγωγικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών και επέβαλαν το οκτάωρο ωράριο εργασίας. Η εφαρμογή του οκτάωρου ωραρίου εργασίας ήρθε και προστέθηκε σε ένα σύνολο άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Παιδικοί Σταθμοί, όπως η έλλειψη πόρων, οι ακατάλληλες κτιριακές υποδομές και τα υπεράριθμα παιδιά, συμβάλλοντας σαφέστατα στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Από την εφαρμογή του οκταώρου εργασίας εξαιρέθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το τεχνικό προσωπικό των Δήμων, οι παιδαγωγοί του Παιδικού Σταθμού της Βουλής και του Υπουργείου Παιδείας, δημιουργώντας έτσι παιδαγωγούς «δύο ταχυτήτων». Στην προ διετίας ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Αρ.Πρωτ. 8994) για την επαναφορά του εξάωρου, η απάντηση του τότε υπουργού ήταν ότι οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί δε συνιστούν βαθμίδες εκπαίδευσης και οφείλουν να ακολουθούν το ωράριο των σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, όπως επιβάλει ο Ν.3979/2011.

Έτσι σήμερα, όπως σημειώνουν 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Σωτηρίου Ελένη, Σκούφα Ελισσάβετ, Σταθάς Ιωάννης, Δελημήτρος Κωνσταντίνος και Βαρδάκης Σωκράτης), με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Πολιτισμού & Παιδείας, «ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με καταγγελίες που επισημαίνουν την έντονη σωματική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση των παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς, γεγονός που δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί αναλογιζόμενοι τις αυξημένες ανάγκες των παιδιών. Το παιδαγωγικό λειτούργημα, όπως καταδεικνύουν και επιστημονικές μελέτες, είναι μια εργασία με ιδιαιτερότητες και απαιτεί τη διαρκή σωματική και πνευματική εγρήγορση».

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, είναι το γεγονός ότι τόσο για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών όσο και για τους γονείς των παιδιών, αποτελεί ζητούμενο η επαναφορά του εξάωρης απασχόλησης αλλά και η γενικότερη αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, έτσι όπως αυτό έχει παρεκκλίνει από τον κύριο σκοπό λειτουργίας τους που είναι η σύγχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση των μικρών παιδιών.

«Οι παιδικοί σταθμοί όμως αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν επιτρέπεται το προσωπικό τους να αντιμετωπίζεται ως παιδαγωγοί δεύτερης κατηγορίας», υπογραμμίζουν οι βουλευτές και «η επαναφορά του εξαώρου δεν θα συνεπάγεται κάποιο επιπλέον κόστος και ούτε θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, αφού οι παιδαγωγοί εργάζονταν και εργάζονται σε βάρδιες που καλύπτουν όλο το ωράριο λειτουργίας τους (7πμ έως 4μμ)».

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς, προσθέτουν, «δεν μπορεί παρά να έχει σαν στόχο της μια δημόσια, ποιοτικά αναβαθμισμένη , σύγχρονη προσχολική αγωγή με σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και των λειτουργών της εκπαίδευσης. Η επαναφορά, επομένως, του εξάωρου ωραρίου εργασίας θα διασφαλίσει έναν από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην προσχολική αγωγή».

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί: Πότε προτίθενται να επαναφέρουν σε ισχύ το ΠΔ 588/88 καταργώντας τις μνημονιακές διατάξεις του άρθρου 41 του Ν.3979/2011;

Παρόμοια Άρθρα