15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αποχώρησε από τη συζήτηση του μίνι ασφαλιστικού (ν/σ για ΚΕΠΑ) η ΝΔ – Έντονες αντεγκλίσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Πρόσφατα

vouli-plano-epitropes-ligoiΣτρατούλης: Τι ζητεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, και αποχώρησε επειδή δεν της πέρασε.

Δεν άντεξε η ΝΔ να βλέπει να επιστρέφεται η σύνταξη στους παλινοστούντες ομογενείς, να καταπολεμάται η εισφοροδιαφυγή, να λύνονται προβλήματα λειτουργίας των ΚΕΠΑ και να διευκολύνονται τα ΑμεΑ, και αποχώρησε από τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τού μίνι – ασφαλιστικού νομοσχεδίου (για τα ΚΕΠΑ και άλλες διατάξεις).

Αρχικά, η ΝΔ ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση με τον τέως υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να μιλά για «ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων που μειώνει μισθούς και συντάξεις». «Να ενημερώσουμε ότι δε θα κοπεί το ΕΚΑΣ και δε θα κοπεί η σύνταξη στο 50%, όπως είχε συμφωνήσει ο Γ. Βρούτσης. Και έτσι δυσκολεύεται η ΝΔ να το ψηφίσει γιατί δεν μπαίνει ταφόπλακα στο ασφαλιστικό», του απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος.

Στη συνέχεια, η ΝΔ ισχυρίσθηκε ότι η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ατεκμηρίωτη και δε λέει από πού θα βρεθούν τα ποσά για τις συντάξεις. Το νομοσχέδιο καταργεί μνημονιακούς νόμους της ΝΔ, και γι’ αυτό αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. «Αν έχουν πρόβλημα να το λύσουν με την συνείδησή τους», τόνισε και συνέχισε: «να κάνουν την προσευχή τους και μετάνοιες».

«Η ΝΔ είναι υπέρ και των συντάξεων στους υπερήλικες και σε όλες τις διατάξεις», αντέδρασε ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος σημειώνοντας ότι «εμείς δε θα παίξουμε το παιχνίδι ράβε – ξήλωνε. Τα λόγια θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά. Στο ψέμα δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε. Φέρετε μας έκθεση του ΓΛΚ που να μας λέει τι κοστίζουν τα μέτρα και αυτά τα χρήματα από πού θα βρεθούν; Από ΑΚΑΓΕ από ΟΤΑ; Εδώ Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει. Παίρνεις από τους συνταξιούχους και έρχεσαι εδώ και κάνεις τον Καραμουρτζούνη».

«Κάτσε καλά, Γεράσιμε», ακούσθηκε να φωνάζει ο Στ. Λεουτσάκος. Η ΝΔ μιλά επί της διαδικασίας, επεσήμανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. «Δε θα μας αφήσετε να μιλήσουμε; Αυτά να τα κάνεις στη Βόρειο Κορέα», διαμαρτυρήθηκε ο Γ. Γιακουμάτος.

Ένταση προκάλεσε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, όταν επέκρινε το ότι εισηγητής του νομοσχεδίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου: «πρώτη φορά βλέπω αντιπρόεδρο κοινοβουλίου να εισηγείται νομοσχέδιο για κόμμα».

«Όταν γίνεις γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ να μας καθορίσεις το ποιος θα μιλά. Μπορεί και αυτό να γίνει μιας και έχετε αλλάξει τόσα κόμματα», του απάντησε ο Θ. Πετράκος. «Είστε ο τελευταίος που μπορείτε να μιλήσετε για έμενα με τα πέρα – δώθε που έχετε κάνει», ανταπάντησε ο Β. Οικονόμου και συνέχισε: «άσε τώρα που από κομμουνιστής μας έγινες μνημονιακός».

  • Θ. Πετράκος: Να ανακαλέσει ο Β. Οικονόμου. Είναι γνωστή η διαδρομή μου. Ο Β. Οικονόμου αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα.

  • Β. Οικονόμου: Εγώ από πού έχω περάσει τα γράφω στο βιογραφικό μου. Εσείς γιατί δεν τα λέτε;

  • Στ. Λεουτσάκος: Μιλάνε όλοι, μιλάει και ο Οικονόμου.

  • Β. Οικονόμου: Σας ενοχλεί που δεν ακολούθησα την δική σας πολιτική. Πήρατε αυτά που σας αξίζανε. Το κέντρο δε θα σας ακολουθήσει.

  • Στ. Λεουτσάκος: Μιλάνε όλοι, μιλούν και οι γυρολόγοι.

«Η έκθεση του ΓΛΚ δεν λέει το κόστος», είπε ο Β. Οικονόμου και σημείωσε: «εμείς ζητάμε κάτι απλό: επειδή είναι παραχολογικό το νομοσχέδιο και επειδή το ΓΛΚ δεν μας λέει το κόστος και την ίδια ώρα υπογράφετε συμφωνία με σκληρά μέτρα, υπάρχει αντίφαση. Λέμε λοιπόν να μας πείτε από πού έχετε τα λεφτά. Είναι πέτσινα τα λεφτά και κάνετε φθηνή φιλολαϊκή πολιτική. Εμείς δεν θα συμπράξουμε».

«Η Δημοκρατία έχει θεσμοθετημένες διαδικασίες. Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο Υπουργό. Αν διαβάζατε καλά θα διαπιστώνατε ότι δεν υπάρχει κόστος», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. «Το 300 εκατ. ευρώ κόστος δεν υπάρχει . Η Έκθεση λέει από πού θα προέλθουν τα έσοδα για να καλύψουν το κόστος. Το νομοσχέδιο εκτός της δαπάνης προβλέπει και έσοδα από αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπισης μαύρης εργασίας», προσέθεσε ο Δ. Στρατούλης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «οι ενστάσεις μας δεν εδράζονται στο κομμάτι απλοποίησης των ΚΕΠΑ. Ζητήσαμε σοβαρή Έκθεση του ΓΛΚ και ενημέρωση για την συμφωνία».

«Είναι υποκριτική η στάση τους. Θέλουν σκληρά μνημόνια. Έχουν ταυτιστεί με τους δανειστές. Επειδή εδώ δεν υπάρχουν, θέλουν να τους αντικαταστήσουν», σχολίασε ο Στ. Λεουτσάκος.

Πηγή: avgi.gr


Αποσπάσματα από την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού κοινωνικής ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, κατά της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ),την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα»:

Η πολιτική ανευθυνότητα, η υποκρισία, αλλά και η αμετροέπεια των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν τέλος. Σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο έζησετον απόλυτο παραλογισμό, καθώς οι υπαίτιοι του προβλήματος, αυτοί που έριξαν στον κοινωνικό καιάδα τα ΑμεΑ, ανέλαβαν το ρόλο του δικηγόρου των δανειστών της χώρας με στόχο να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανακούφιση των ΑμεΑ.

Δυστυχώς, ορισμένοι ξεχνούν τις κατάπτυστες διατάξεις που ψήφιζαν τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια, οι οποίες με απροκάλυπτο και βρόμικο τρόπο απέκλεισαν δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία από τη χορήγηση σύνταξης, προνοιακού επιδόματος και υγειονομικής περίθαλψης.

Με φτηνές και ανυπόστατες δικαιολογίες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησαν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακούφιση των ΑμεΑ και την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ,αποδεικνύοντας, για ακόμη μια φορά, ότι δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν την κοινωνία, αλλά για τη συντήρηση των ιδεολογικών εμμονών των δανειστών. Επίσης απέδειξαν ότι δεν αντέχουν να πάρουν θέση επί των προτάσεων της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων ,που οι ίδιοι προκάλεσαν με τις ανθρωποκτόνες μνημονιακές πολιτικές τους.

Πλέον, η αντιπολίτευση με την αποχώρηση της από τη συζήτηση του Ν/Σ για τα ΚΕΠΑ, αποσαφήνισε τις θέσεις της για μια σειρά βασικών θεμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία ζητεί από την κυβέρνηση μας:

  • να συνεχίσει τις μνημονιακές, αντιλαϊκές και απάνθρωπες πολιτικές

  • να μην επαναφέρει τις συντάξεις των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες Έλληνες και ομογενείς.

  • να συνεχίσει να κρατά εγκλωβισμένους τους πριν τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ

  • να συνεχίσει τις αποτρόπαιες μνημονιακές πολιτικές εις βάρος των ΑμεΑ

  • να μην καταπολεμήσει την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία

  • να μην στηρίξει τους νέους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και ιατρούς, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί με αδικαιολόγητη και υπέρμετρη αύξηση των εισφορών τους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις