3.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Απάντηση του ΣΕΚΕΣ στη λουδοβίκεια νοοτροπία της γαλαζοπράσινης πλειοψηφίας στο Σύλλογο Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

Πρόσφατα

maskes-mple-prasini2Στις 13 Ιουνίου 2015 οι συνάδελφοι Σκόνδρας και Ρετουνιώτης, πρόεδρος και γραμματέας του Συλλόγου Προσωπικού, αντίστοιχα, εξέδωσαν ανακοίνωση ως «Σύλλογος Προσωπικού» υπογράφοντας «για το Δ.Σ.», αν και ΟΥΔΕΠΟΤΕ το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, πόσο μάλλον αφού τα αναφερόμενα στη ανακοίνωση ΟΥΔΕΠΟΤΕ αποφασίστηκαν σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Δεν μας προξενεί εντύπωση η λουδοβίκεια νοοτροπία των συναδέλφων, αφού είναι κοινός τόπος στην ΕΥΔΑΠ η ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα συνδικάτα της ηγεσίας της «ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ». Mας εξέπληξε δυσάρεστα η ευκολία με την οποία η συμπεριφορά τους μεταλλάσσεται εντός («συνεργασία», «ενότητα») και εκτός («οι κακοί του ΣΕΚΕΣ και του ΠΑΜΕ») διοικητικού συμβουλίου.

Επειδή όμως «φίλοι» μεν οι συνάδελφοι, αλλά φιλτάτη η αλήθεια, σημειώνουμε τα παρακάτω για την ενημέρωση των μελών του συλλόγου και όλων των συναδέλφων:

  1. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 2015

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Ο Σύλλογος μας έχει δώσει τις προτάσεις του για το νέο πλαίσιο διεκδίκησης». Ουδέποτε το Δ.Σ. αποφάσισε για τις προτάσεις που θα κατέθετε ο Σύλλογος Προσωπικού στην ΟΜΕ. Ενώ γραπτή πρόταση έχουν καταθέσει από το Μάρτιο το ΣΕΚΕΣ (επισυνάπτεται) και από το Μάιο το ΠΑΜΕ, ουδεμία πρόταση κατετέθη από την ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Και ενώ δεν έχει γίνει καμία ψηφοφορία επί προτάσεων, οι συνάδελφοι εμφανίζουν ξαφνικά μια «πρόταση» που περιλαμβάνει και κάποιες από τις προτάσεις του ΣΕΚΕΣ. Ποιοι και πότε αποφάσισαν, μόνο αυτοί ξέρουν. Η βαθύτατα αντιδημοκρατική τους ενέργεια έχει προφανή σκοπιμότητα να εμφανίσει αιτήματα που προωθεί μερίδα του προσωπικού (όπως π.χ. η προκαταβολή του εφ’ άπαξ) ως πρόταση όλων των συλλόγων.

Τα τρία μέλη του ΣΕΚΕΣ στο Δ.Σ. του Συλλόγου Προσωπικού, εγκαίρως, από τον Μάρτιο, καταθέσαμε, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση της ΣΣΕ. Οι συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, τις θεώρησαν μαξιμαλιστικές, δεν τις έθεσαν σε ψηφοφορία και τις έστειλαν στην Ομοσπονδία.

Και στις δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ., που έγινε συζήτηση για την συλλογική σύμβαση, προτείναμε να ξεκινήσει η Ομοσπονδία συναντήσεις με συλλόγους και εργαζόμενους, να θέσει τις προτάσεις της σε διαβούλευση και όταν καταλήξουμε σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων να τεθεί αυτό στην έγκριση του προσωπικού (ακόμα και με κάλπη) ώστε όλοι μαζί ενωτικά και αγωνιστικά να το διεκδικήσουμε. Τελικά, η Ομοσπονδία κατέληξε σε 29 θεσμικά και 55 οικονομικά αιτήματα, άθροισμα των αιτημάτων όλων των συλλόγων, χωρίς αξιολόγηση και προτεραιότητες.

Είναι κατανοητό ότι οι ηγούμενοι της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ δεν έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να αποκτήσουν «τεχνογνωσία» διεκδίκησης συλλογικής σύμβασης, αφού μέχρι τώρα η υπογραφή της εξαρτιόταν από την καλή θέληση της εκάστοτε διοίκησης και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων της ηγεσίας της Ομοσπονδίας με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μακριά από τις διαθέσεις, τις ανάγκες και τη σύμφωνη γνώμη  του προσωπικού.

Η τακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ μετά και τα αποτελέσματα των τελευταίων αρχαιρεσιών σε Επιστημονικό και Μηχανικούς, δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την διαχείριση του παρόντος σε αυτούς που έχουν μείνει προσκολλημένοι σε ένα παρελθόν που πλέον δεν υπάρχει. Ο λόγος πρέπει να δοθεί στο προσωπικό.

  1. ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αντί να επιλέξει τη λήθη για το «σκάνδαλο» των αναδρομικών των εργατοτεχνικών, όπου για την υλοποίηση μιας διάταξης συλλογικής σύμβασης οδηγηθήκαμε να πάρουν ψίχουλα οι εργαζόμενοι και 20 εκατ. € ο δικηγόρος, ζητάει και τα ρέστα και συνεχίζει να προκαλεί, εγκαλώντας το ΣΕΚΕΣ για τη υπερβολική φορολογική επιβάρυνση των αναδρομικών. Όταν οι συνάδελφοι υπέγραφαν για τα αναδρομικά τον Δεκέμβριο η φορολογική διάταξη που τους υπερφορολογεί ήταν γνωστή από τον Ιούνιο. Αν δεν το ήξεραν όταν υπέγραφαν τότε υπεύθυνοι είναι αυτοί που δεν τους ενημέρωσαν και τους έστελναν να υπογράψουν.

  1. «Επιλεκτική διαχείριση υπερωριών, οδοιπορικών»

Μετά τις ανακοινώσεις λάσπης του επικεφαλής της ΔΑΚΕ, μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η συνέχεια που δίνει η διοίκηση του συλλόγου. Στρέφεται κατά πραγματικών αμοιβών εργαζόμενων χωρίς να έχει την στοιχειώδη ενημέρωση, την ίδια στιγμή που το Δ.Σ. έχει δυο μέλη του από τις εν λόγω περιοχές Πειραιά και Ασπρόπυργο και δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει την άποψη τους.

Οι εκπρόσωποι του Συμμετοχικού Ενωτικού Κινήματος
Εργαζομένων και Συνταξιούχων στο ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού
Μαστοράκης Μανώλης
Μπαστέας Πέτρος
Τσόκαλης Βασίλης

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις