7.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Καλομοίρης: «Σιγήν ιχθύος» από τη ΓΣΕΕ για το παλλαϊκό, πανεργατικό συλλαλητήριο της Κυριακής

Πρόσφατα

meta-ee-kalomoiris603Μεμονωμένα κρούσματα εργατικών Σωματείων, που απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στη «συγκέντρωση κατσαρόλας» της Πέμπτης 18/6.

Για το παλλαϊκό, πανεργατικό συλλαλητήριο της Κυριακής 21ης Ιούνιου, που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ, μίλησε «στο Κόκκινο» το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΜΕΤΑ και επικεφαλής της παράταξης στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων, Γρηγόρης Καλομοίρης, υπογραμμίζοντας ότι -στο σχετικό κάλεσμα συνδιοργάνωσης που απηύθυνε η ΑΔΕΔΥ στη ΓΣΕΕ- πήρε ως απάντηση… σιγήν ιχθύος.

Με την κινητοποίηση της Κυριακής, τόνισε ο Γρ. Καλομοίρης, «λέμε ότι οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι κοινωνικές οργανώσεις, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε παθητικά τις εξελίξεις. Είναι μια σκληρή πολιτική μάχη που δίνεται σε όλα τα μέτωπα. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται προσπαθώντας να υπερασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εμείς λέμε ότι την υπόθεση της απάντησης στους εκβιασμούς των δανειστών, πρέπει να την πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι».

Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση, την οποία διοργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και περίπου 20 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, προγραμματίστηκε 10 ημέρες νωρίτερα και τελικά συνέπεσε με τη συγκυρία των συνεχών συσκέψεων και της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

«Θέλουμε», συνέχισε ο Γρ. Καλομοίρης, «να διεκδικήσουμε με την παρουσία μας μια ανυποχώρητη απάντηση απέναντι στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα των δανειστών. Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Να διεκδικήσουμε να περάσουν οι τράπεζες -που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τα δικά μας χρήματα- σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο».

Η «συγκέντρωση της κατσαρόλας» των νεοφιλελεύθερων και ο ρόλος των εργοδοτικών σωματείων

Σχολιάζοντας την αντισυγκέντρωση της Πέμπτης, τη «συγκέντρωση κατσαρόλας» των νεοφιλελεύθερων, που είχε ως σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», τόνισε: είναι ένα στοιχείο ανησυχητικό, «πολύ περισσότερο γιατί υπήρξαν και ορισμένα, μεμονωμένα κρούσματα εργατικών Σωματείων που κάλεσαν σε αυτή τη συγκέντρωση».

Ένα από αυτά τα Σωματεία, «σωματείο εργαζομένων σε μια από τις συστημικές τράπεζες, κάλεσε τους εργαζόμενους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί να προστατεύσουν την εργασία τους με το σύνθημα “Οικονομία χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει”», γνωστοποίησε ο Γρ. Καλομοίρης και σχολιάσε: «Αυτό δείχνει και τις σημαντικές ευθύνες που έχει ένα τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και τον ολοφάνερο κίνδυνο να επιβληθούν συνολικά οι εργοδοτικές απόψεις και απαιτήσεις στους εργαζόμενους».

Να σημειωθεί ότι εν προκειμένω ο επικεφαλής του ΜΕΤΑ στην ΑΔΕΔΥ αναφέρεται στο Σωματείο Εργαζομένων στην Eurobank, που στην ανακοίνωσή του για τη «συγκέντρωση κατσαρόλας» των νεοφιλελεύθερων, πέραν του συνθήματος «Οικονομία χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει», με έτερο σύνθημα «Οικονομία, Τραπεζοϋπάλληλοι, Τράπεζες εκτός των Ευρωπαϊκών θεσμών και της ζώνης του Ευρώ οδηγούνται στα βράχια…», λειτούργησε σαν «πέμπτη φάλαγγα», προκειμένου να ενσπείρει τον τρόμο στους εργαζομένους για την εργασία τους αλλά και στους καταθέτες για τα χρήματά τους, ώστε να τα αποσύρουν από τις ελληνικές τράπεζες και να τα τοποθετήσουν στο εξωτερικό (σ.σ.: και όπως δείχνουν τα στοιχεία, κάποιοι το έκαναν).

Η… παρέμβαση των «δεσμών»

Και μην ξεχνάμε και τη… θεσμική παρέμβαση των δανειστών – τοκογλύφων, που μέσω «twit» και του αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα καλούσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης 18/6, όπως αποκάλυψε σχετικά η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες την κάλεσαν να σχολιάσει τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, που είχε κεντρικό σύνθημα την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

* Η φωτογραφία από το συμβολικό
αποκλεισμό – κατάληψη των
συνδικαλιστών του ΜΕΤΑ
την Πέμπτη 17 Ιουνίου
.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις