Με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, συναντήθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης τόσο της ΔΕΠΑ όσο και του ΔΕΣΦΑ, επισημαίνοντας τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει ενδεχόμενη πώλησή τους στην οικονομία της χώρας, στους καταναλωτές και σε θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, δήλωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην απελευθέρωση της αγοράς διανομής φυσικού αερίου, όπως προωθούνταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ότι αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε βάρος των καταναλωτών. Αναφερόμενοι στη συνεχιζόμενη πτώση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής φτώχειας, εξέφρασαν το φόβο μήπως αυτό συνοδευτεί με απώλειες θέσεων εργασίας.
Ακόμη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και στις δύο εταιρείες αν δεν περάσουν σύντομα σε καθεστώς ανάπτυξης. Όπως είπαν, νέες δραστηριότητες και δυναμική εμπορική πολιτική θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μέρος των απωλειών.
Τέλος, ζήτησαν να ανατραπεί το απαράδεκτο καθεστώς της παροχής προσωπικού στις δύο εταιρείες τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, μέσω εργολαβιών, για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών τους, γεγονός που δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Από την πλευρά του υπουργείου, ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο τομέας του φυσικού αερίου και να επεκταθεί σε όλη τη χώρα και σε νέα πεδία, προκειμένου να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την ανάπτυξη της χώρας. Τόνισε ότι η ΔΕΠΑ πρέπει και θα παραμείνει υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, ενώ στο ΔΕΣΦΑ θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί το πλειοψηφικό πακέτο στον έλεγχο του Δημοσίου, μετά και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού,.
Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, ενώ υπογράμμισε ότι η ηγεσία του υπουργείου θα υπερασπίζεται σταθερά τα δικαιώματα των εργαζομένων και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το καθεστώς δύο ταχυτήτων στους εργαζόμενους των δύο εταιρειών, με τη σταδιακή ενσωμάτωση στο τακτικό προσωπικό τους των εργαζομένων στους εργολάβους.