10.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Σαρωτικό κίνημα αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας

ellada-allilegiiΔιογκώνεται το κύμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό και υποστήριξης στην ελληνική κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις της με τους θεσμούς. Συγκεντρώσεις υπέρ της Ελλάδας έχουν προγραμματισθεί στο Λουξεμβούργο για αύριο, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, το Σάββατο ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί στο Παρίσι και την Κυριακή στις Βρυξέλλες και Ολλανδία, με περισσότερες από 50 οργανώσεις να διατρανώνουν τη στήριξή τους στον ελληνικό λαό. Ταυτόχρονα, αλληλέγγυο “παρών” δίνουν και συνδικάτα, οργανώσεις και κινήματα σε Ευρώπη και Αμερική, με ψηφίσματα και βιντεο-μηνύματα που διακινούν σε όλοκληρο τον κόσμο από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γαλλία: Είμαστε μαζί με τους Έλληνες, είμαστε κατά της λιτότητας, είμαστε υπέρ της δημοκρατίας

Πλήθος ενώσεων, συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων στη Γαλλία καλούν “όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Γαλλίας να συμμετάσχουν ενεργά στη διεθνή κινητοποίηση υπέρ του ελληνικού λαού στη συνεχιζόμενη διαμάχη με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα”. Τονίζουν ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ “έχει δημιουργήσει μεγάλες ελπίδες στους ευρωπαϊκούς λαούς” και υπογραμμίζουν ότι “οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για τις πολιτικές που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει επιτέλους από την οικονομική και κοινωνική κρίση, στην οποία την είχαν βυθίσει για πέντε χρόνια τα μέτρα λιτότητας, έτσι ώστε να γίνει σεβαστή η επιλογή του ελληνικού λαού και να δημιουργηθούν οι βάσεις για μια άλλη Ευρώπη: αλληλέγγυη, οικολογική, δίκαιη και δημοκρατική”.

Εργατικό Κέντρο Σαν Φρανσίκο: Να επικρατήσει η ελπίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Την υποστήριξή του στην απόρριψη από την κυβέρνηση της Ελλάδας των μέτρων λιτότητας, την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και γενικότερα των κοινωνικών δικαιωμάτων στην κατεύθυνση της οικονομικής δικαιοσύνης εκφράζει το Εργατικό Κέντρο του Σαν Φραντσίσκο με ψήφισμά του, που εστάλη στον ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ και την αντίστοιχη Γενική Συνομοσπονδία των ΗΠΑ. Το ψήφισμα επιγράφεται «Να επικρατήσει η ελπίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» και αρχίζει με τις διαπιστώσεις για τα δεινά που έχουν υποστεί οι Έλληνες εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός από τις μνημονιακές πολιτικές.

Ισπανία: Είμαστε όλοι Ελλάδα!

Κινηματικές διαστάσεις έχει λάβει η κίνηση “Auditamos Grecia!” (μτφ.: Είμαστε Ελλάδα!) στην Ισπανία, με πολίτες να στέλνουν μέσω βίντεο το μήνυμα “Δεν είστε μόνες, δεν είστε μόνοι, είμαστε όλοι Έλληνες”. Κάθε ένας εκ των πρωταγωνιστών κρατά μια κάρτα με μικρές φράσεις ή λέξεις στα ελληνικά τις οποίες και διαβάζουν μπροστά στον φακό. “Ξέρουμε ότι η διάσωση της Ελλάδας ήταν μια απάτη που εξυπηρέτησε μόνο για να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα”, τονίζουν μεταξύ άλλων, ενώ το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται, με έμφαση ως “αθέμιτο”, “παράνομο”, “απεχθές”, “μή βιώσιμο” και καλούν σε κοινωνικό έλεγχο και διαγραφή του.

Βρυξέλλες: ΝΑΙ, ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός

Πάνω από 50 οργανώσεις, στις Βρυξέλλες, καλούν σε πορεία την Κυριακή 21 Ιουνίου ενάντια στη λιτότητα και σε στήριξη με τον ελληνικό λαό. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 13:30 στη Gare Centrale στις Βρυξέλλες. Συναυλίες αλληλεγγύης και εκθέσεις θα καλωσορίσουν την πορεία στις 15:00 Place de l’Albertine.

“Η Ελλάδα είναι απτή απόδειξη ότι οι πολιτικές λιτότητας και επισφαλούς απασχόλησης δεν λειτουργούν”, τονίζουν οι διοργανωτές στο ψήφισμα/κάλεσμα στις κινητοποιήσεις και συνεχίζουν: “Έξι χρόνια περικοπών άνευ προηγουμένου στον προϋπολογισμό, αποεπένδυσης στον δημόσιο τομέα και πολιτικών μείωσης των μισθών οδήγησαν τη χώρα στο χάος. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το 2010, είχαμε έκρηξη φτώχειας, το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα 26%, ένας στους δύο νέους έχει μείνει χωρίς εργασία, οι δημόσιες υπηρεσίες και το σύστημα υγείας έχουν διαλυθεί …

Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε πορεία. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η επιδείνωση των ανισοτήτων και της ανεργίας στην Ελλάδα. Ο ίδιος κίνδυνος απειλεί όμως όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παντού, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στην απασχόληση και στην οικονομική ανασυγκρότηση μέσω των δημοσίων επενδύσεων και των αναδιανεμητικών πολιτικών.

Γι αυτό το σκοπό οι Έλληνες εκλογείς εξέλεξαν νέα κυβέρνηση. Αντιμέτωποι με την ΕΕ, η οποία αρνείται να σεβαστεί τη δημοκρατική επιλογή, πρέπει να εκφράσουμε την αμέριστη υποστήριξή μας προς τον λαό της Ελλάδας και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε εκείνους που επιδιώκουν να της επιβάλουν τις ίδιες νεοφιλελεύθερες συνταγές: περισσότερη λιτότητα, αυξανόμενη ανεργία, ακόμη περισσότερες ανισότητες. Ο μόνος τρόπος να βγει η Ελλάδα από την παγίδα του συνεχούς χρέους είναι να στραφεί σε μια πορεία που θα σκοπεύει συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και των απαράδεκτων αδικιών στο φορολογικό σύστημα.

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και τον εργασιακό κώδικα που διαλύθηκαν από την Τρόικα. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να λάβει επείγοντα κοινωνικά μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, όπως και όλοι οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, να κάνει λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους της και να απαιτήσει την ακύρωση των παράνομων χρεών.

Ενάντια στον εκβιασμό των νεοφιλελεύθερων θεσμών, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα, με τα κοινωνικά, συνδικαλιστικά και αντιφασιστικά κινήματα, που μας δείχνουν πόσο απαραίτητες είναι οι προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις στην Ευρώπη.

ΝΑΙ, ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός – για το καλό όλων μας, σε ένα όραμα οικονομικής προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Υπογραφές:

Δίκτυα

Alter Summit Belgium, ACIDe, Acteurs des temps présents, D19 20, HART BOVEN HARD, Tout Autre Chose

Συνδικάτα

Εργατικό Κέντρο του Σαν Φραντσίσκο, FGTB Federale, La Centrale Générale FGTB/ De Algemene Centrale ABVV, ACOD-vrt, CGSP Wallonne, CSC Bruxelles Hal Vilvorde – Priorité aux travailleurs, Mouvement Ouvrier Chrétien, JOC Bruxelles, Métallos MWB-FGTB , Solidaris – Mutualité Socialiste, Cne-Gnc / Centrale nationale des employés

Οργανώσεις/Κινήματα

Attac Wallonie-Bruxelles, Attac Vlaanderen, Ander Europa, CADTM Belgique, Intal Globalize Solidarity, Femmes Prévoyantes Socialistes, Fewla, Vrede vzw, ZIN TV , Initiative de Solidarité avec la Grèce qui resiste – Bruxelles , CNAPD asbl, Global Social Justice, Vie Féminine Bruxelles, Allileggya Koinotita/Αλληλέγγυα Κοινότητα, Corporate Europe Observatory, la Plate-forme d’action Santé et Solidarité/Actieplatform Gezondheid en Solidariteit et le Centre Bruxellois de Promotion de la Santé (CBPS), Appel pour une école démocratique (Aped), Europe4People,

Κόμματα

SYRIZA Belgique/ΣΥΡΙΖΑ Βελγίου, PTB/PVDA, Ecolo, PSL/LSP, ROOD!, Mouvement VEGA, Comunisti Belgio (Federazione Comunista del Belgio), Parti Humaniste (Belgique), LCR / SAP, Ligue Communiste des Travailleurs – Communistische Werkersbond, Parti Communiste, Vonk/Révolution, LEEF Herzele, Antarsya Belgique, Bloco d’Esquerda, Die Linke. BO Brüssel, SEL Belgio , Izquierda Unida – Belgica, écolo j, Comac, Étudiants de Gauche Actifs – EGA.

Πηγή: avgi.gr

Παρόμοια Άρθρα