3.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ «τορπιλίζει» την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον ΟΛΠ

Πρόσφατα

pitsiorlas-valavaniΣκληρή ανακοίνωση ΟΜΥΛΕ και λιμενεργατών ΟΛΠ: Κάνουν λόγο για «ενέργειες χουντικής έμπνευσης» από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και καλούν την κυβέρνηση «να σταματήσει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές μεθοδεύσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕ∆, διαφορετικά θα φέρει ακέραιη την ευθύνη». Αναλυτικότερα:

Μύδρους κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα εξαπολύει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, κατηγορώντας τον ότι εμπαίζει τόσο την Επιτροπή όσο και το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και τους εργαζομένους στον ΟΛΠ, καθώς εμποδίζει την ανανέωση της ισχύουσας ΣΣΕ σύμβασης· μια ενέργεια η οποία «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση της κυβέρνησης, να ξηλώσει το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο της εξαθλίωσης των εργαζομένων, που αποτελεί κορυφαία και ανυποχώρητη κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις, γι’ αυτό και πολύ άμεσα θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο για τις ΣΣΕ».

Όπως καταγγέλλει η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, σε συνάντηση που είχαν μαζί του στα μέσα Μαΐου για να του εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, «ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κος Πιτσιόρλας, δεσμεύτηκε ρητά στην αντιπροσωπεία μας ότι την επόμενη εργάσιμη μέρα (Δευτέρα 18/05/15) θα έδινε εντολή στην διοίκηση του ΟΛΠ να προχωρήσει στην υπογραφή ανανέωσης της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των εργαζομένων, γιατί έληγε και το στάδιο της μετενέργειας. Εξέφρασε μάλιστα την απορία και άσκησε κριτική, γιατί οι εργαζόμενοι δεν είχαν μέχρι τότε γνωστοποιήσει και υπερασπισθεί σθεναρά το σχετικό αίτημα τους!». Ωστόσο, όπως σημειώνει, στις 11 Ιούνη, «μείναμε άναυδοι, με το περίφημο “εντέλλεσθε” του κ. Πιτσιόρλα για αναβολή της συζήτησης, απαγορεύοντας ουσιαστικά την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης», και αντ’ αυτού πρότεινε 4μηνη σύμβαση.

«Στο όνομα άραγε ποιου αντιπροτείνει 4μηνη σύμβαση, έτσι ώστε να υποδεχθεί ελεύθερη “βαρών” η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία στη γαλέρα της τη νέα εργατική της δύναμη, προσλαμβάνοντας όσους και με όποια δικαιώματα εκείνη επιθυμεί;», αναρωτιέται η ΝΕ και καλεί την κυβέρνηση «να μην παγιδευτεί σε βιαστικές λανθασμένες και αδιέξοδες βιαστικές αποφάσεις».

Όσον αφόρα στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Στ. Πιτσιόρλα, τέλος, υπογραμμίζει: «Όχι μακριά από το λιμάνι (την επίσημη αλλά και φυσική έδρα του ΟΛΠ), όχι στο Σύνταγμα αλλά ακόμη και στην Κίνα ή την Δανία να πάει τη γενική συνέλευση των μετόχων, η φωνή των εργαζομένων και της μεγάλης πλειοψηφίας του Πειραϊκού λαού, που δεν επιθυμεί νέους ανέργους, νέες γαλέρες, νέες ειδικές οικονομικές ζώνες, άλλη αποξένωση και ταλαιπωρία των νησιωτών συμπολιτών μας, άλλον ανορθολογικό αποκλεισμό των κατοίκων του Πειραιά από το θαλάσσιο μέτωπο, αλλά αγωνίζεται χρόνια για Δημόσιο Λιμάνι, για τις ανάγκες του λαού και της χώρα μας, θα ακουστεί πολύ δυνατά».


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΥΛΕ – ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ

 Η ∆ιοίκηση του ΤΑΙΠΕ∆ και συγκεκριμένα ο Πρόεδρός του, αγγίζοντας τα όρια του θράσους, ως αυθεντικός εκφραστής των συμφερόντων που επιβουλεύονται τον ΟΛΠ τον ΟΛΘ, καθώς και τα άλλα Λιμάνια, προβαίνει σε ενέργειες χουντικής έμπνευσης. Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του ΟΛΠ και κοινοποιεί στα μέλη του ∆Σ/ΟΛΠ, χρησιμοποιώντας την αλήστου μνήμης φράση «εντέλλεσθε», ζητάει να μην συζητηθεί στο ∆Σ/ΟΛΠ το θέμα «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Εργαζομένων ΟΛΠ Α.Ε.».

Οι ΣΣΕ των εργαζομένων του ΟΛΠ βρίσκονται στο τρίμηνο της κουτσουρεμένης μετενέργειας και μετά από επανειλημμένες συζητήσεις των σωματειων και της ∆ιοίκησης του ΟΛΠ, υπήρξε συμφωνία να συνεχίσουν να ισχύουν οι όροι των σημερινών συμβάσεων με χρόνο διάρκειας 2 έτη. Αυτό μάλιστα έχει καταγραφεί σε πρακτικό συμφωνίας.

Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υπόσχεται ανατροπή των μνημονιακών νόμων για τις ΣΣΕ, η ∆ιοίκηση του ΤΑΙΠΕ∆ με την ανοχή της Κυβέρνησης, η οποία ξεπουλάει τα Λιμάνια, θέλει να καταργήσει κάθε μορφή ΣΣΕ και να μεταβάλλει το εργασιακό τοπίο σε αυτό της γαλέρας που επικρατεί στην COSCO. Τώρα πια, αποκαλύπτονται ποιοι θέλουν να παραδώσουν το Λιμάνι στην COSCO και να σβήσουν τις εργασιακές σχέσεις. Καλούμε τον Υπουργό κ. ∆ρίτσα, αλλά και την Κυβέρνηση συνολικά, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η μεθοδευμένη αναβολή της Γ.Σ. των μετόχων και η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δεν θα τους γλιτώσει από την αγανάκτηση των εργαζομένων. Ο δρόμος που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕ∆ είναι ολισθηρός. Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές μεθοδεύσεις του Προέδρου του ΤΑΙΠΕ∆, διαφορετικά θα φέρει ΑΚΕΡΑΙΗ την ευθύνη. Οι εργαζόμενοι με τους ΑΓΩΝΕΣ μας θα υπερασπιστούμε τον ∆ημόσιο χαρακτήρα των Λιμανιών και τον θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που η σημερινή Κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα κατοχυρώσει.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις