evro-kila-kerma-meta

evro-kila-kerma-metaΔιάρκεια 45 λεπτών είχε η συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό σημείο διαφωνίας αναδείχθηκε το δημοσιονομικό κενό, το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2016.

Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9% του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6% του ΑΕΠ, όπως συγχωνεύσεις Ταμείων και φορέων. Και πάντως, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δε θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε και μεταφορά βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή φορολογίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι των τοκογλύφων – θεσμών επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους («ψαλίδι» στις συντάξεις και αυξήσεις στο ΦΠΑ, ακόμα να πάει και χαμηλός συντελεστής της κατανάλωσης ρεύματος στο 23%). «Κάντε μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ, που είναι τα πιο σίγουρα μέτρα εξοικονόμησης», είπαν σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Καμία κουβέντα για ισοδύναμα μέτρα…

Όταν η ελληνική αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε, οι εκπρόσωποι των «εταίρων» είπαν: «Δεν ήρθαμε εδώ για να το διαπραγματευτούμε, δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούμε, αυτές τις εντολές πήραμε, πείτε μας τι θα κάνετε, τι προτάσεις έχετε σε αυτά»! Οι ελληνική αντιπροσωπεία απάντησε πως «εμείς είπαμε ότι ήρθαμε να διαπραγματευτούμε, έτσι δε γίνεται» και η συνάντηση διακόπηκε, με αποτέλεσμα η ελληνική ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (FAS), η οποία επικαλείται πηγές στους διαπραγματευτικούς κύκλους, το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% -ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ- από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

Σύμφωνα με τη FAS, ο Γιούνκερ πρότεινε και αποδέχθηκαν Μέρκελ και Ολάντ να μη γίνουν μειώσεις σε συντάξεις και αντ’ αυτού να γίνουν ισόποσες μειώσεις 400 εκατ. ευρώ στις ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν συμφώνησε, ενώ η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, την Κυριακή, αφού επανέλαβε ότι δε θα γίνει καμιά περικοπή στις συντάξεις, κατηγόρησε τους «θεσμούς» πως το ΔΝΤ παίζει προβοκατόρικο ρόλο, ώστε να επιτεχθεί ο σκοπός των «θεσμών» και να υπάρξουν νέες μειώσεις τόσο στις συντάξεις όσο και στους μισθούς στη χώρα μας.

Δραγασάκης: Σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ωστόσο, παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, στις οποίες συμμετείχε.

Όπως είπε, η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις, όπως είχε συμφωνηθεί. Προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα, προτάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Ο Γ. Δραγασάκης προσέθεσε ότι παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, κατέληξε.