Τροπολογίες για ανακούφιση ασφαλισμένων ΕΤΑΑ, απεμπλοκή ασφαλισμένων ΟΑΕΕ προανήγγειλε ο Στρατούλης

stratoulis-oga

stratoulis-ogaΕίμαστε ανυποχώρητοι στις πιέσεις των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, επαναλαμβάνει.

Δύο τροπολογίες θα καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, στο σχέδιο νόμου για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την άρση ασφαλιστικών αδικιών (μίνι ασφαλιστικό Στρατούλη) για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, στη συνέντευξη Τύπου του ΟΓΑ, η οποία είχε θέμα τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού της «Αγροτικής Εστίας» έτους 2015.

  • Με ειδική διάταξη, θα προωθηθεί η απεμπλοκή χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους επειδή έχουν δημιουργήσει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.
    – Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το «πλαφόν» της οφειλής θα επεκταθεί στις 50.000 ευρώ και θα συμψηφίζεται με τη σύνταξη σε 60 συνολικά δόσεις. Η διάταξη αυτή είναι μεταβατική και θα ισχύσει έως το τέλος του 2016, ενώ το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το κατώτατο όριο σύνταξης που χορηγείται από τον ΟΑΕΕ.
  • Επιπλέον, με τροπολογία, θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) να επιλέξουν για την ασφάλισή τους ως και τρεις ασφαλιστικές κλάσεις χαμηλότερα και επίσης, θα γίνουν ορισμένες άλλες προσαρμογές, ώστε να ανακουφιστούν από τις πολύ υψηλές επιβαρύνσεις των προηγούμενων ετών.
    – Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων μπορεί να μειωθεί στα 131 ευρώ, από τα 380 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, παραβρέθηκε σήμερα στη συνέντευξη τύπου του ΟΓΑ, η οποία είχε θέμα τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού της «Αγροτικής Εστίας» έτους 2015.

Κατά τ’ άλλα, ο Δ. Στρατούλης,.χαιρετίζοντας την έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας 2015, εξεδήλωσε την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης στη νέα διοίκηση του ΟΓΑ, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα είναι συνεπής ως προς την κρατική χρηματοδότησή του.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η Κυβέρνηση δε θα υποκύψει σε πιέσεις δανειστών για μειώσεις μισθών και συντάξεων, υπογραμμίζοντας ότι οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 1,8 δισ. ευρώ, και για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, είναι απορριπτέες αντικοινωνικές και απάνθρωπες. Χαρακτήρισε επίσης εσφαλμένα τα στοιχεία τα οποία έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, σε σχέση με τις συντάξεις που καταβάλλονται στη Γερμανία.

«Είμαστε όρθιοι και δίνουμε τη μάχη για τα δίκαια του ελληνικού λαού, δεν φοβόμαστε και θα παραμένουμε ανυποχώρητοι σε πιέσεις που αφορούν τις μειώσεις συντάξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, οι συντάξεις στην Ελλάδα, έχουν υποστεί λόγω των μνημονίων μειώσεις από 35% έως 50%, με αποτέλεσμα η μέση κύρια σύνταξη να ανέρχεται στα 665 ευρώ και η μέση επικουρική στα 168 ευρώ. Πρόσθεσε ότι το 40% των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις οι οποίες είναι κάτω από τα όριο τις φτώχιας και το 60% κάτω από 700 ευρώ μεικτά. «Με αυτά τα δεδομένα», είπε ο κ. Στρατούλης, «δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις οι οποίες θα οδηγούσαν στην επέκταση της ανθρωπιστικής καταστροφής».

Υποστήριξε επίσης ότι το επίπεδο της δημόσιας χρηματοδότησης κυμαίνεται στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, και κατάληξε λέγοντας ότι οι οικονομικές δυσκολίες των ασφαλιστικών φορέων οφείλονται στην κρίση, τη μείωση των μισθών και την παράλληλη αύξηση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας.