16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κύμα επισχέσεων ενσκήπτει στα νοσοκομεία – Το υπ. Υγείας ΔΕΝ έχει εκδώσει αποφάσεις για τα νοσοκομεία

Πρόσφατα

kouroublis-XanthosΚύμα επισχέσεων φαίνεται ότι «ξεσπά» τις επόμενες μέρες σε πολλά νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών για πέντε μήνες των εργαζομένων σε αυτούς τους φορείς. Ήδη, σε επισχέσεις βρίσκεται οι υγειονομικοί στο «Σισμανόγλειο», στο Μεσολόγγι, στη Χαλκίδα ενώ τις επόμενες μέρες επισχέσεις «ξεσπούν» σε ΕΚΑΒ, Αγ. Νικόλαο και άλλα νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις φαίνεται να γενικεύονται, αφού σε αρκετά νοσοκομεία ήδη τα Σωματεία εργαζομένων προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις.

Η πρωτοφανής καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων για νυκτερινά Κυριακές και Αργίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία του ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι η ρύθμιση Βορίδη είχε αφήσει στον αέρα αυτό το ζήτημα. Η ψήφιση της ρύθμισης που αντιμετώπιζε το ζήτημα, έστω και με καθυστέρηση, στο νόμο Κατρούγκαλου έχει γίνει εδώ και ένα μήνα και στη συνέχεια εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ. Το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μιλά για καταβολή των δεδουλευμένων μέσα στον Ιούνιο, οι διαδικασίες όμως για την αποπληρωμή ουσιαστικά έχουν παγώσει.

Το μπλοκάρισμα της διαδικασίας αποπληρωμής οφείλεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας και το Γενικό Λογιστήρια δεν έχει εκδώσει σχετική απόφαση και δεν έχουν ενημερώσει τα νοσοκομεία για τους μήνες που θα διατεθεί χρηματοδότηση, προκειμένου αυτά να εκδώσουν τα αντίστοιχα εντάλματα.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα που προκύπτει είναι η αδυναμία να καταβληθούν το σύνολο των οφειλών για τους μήνες που έχουν εκδοθεί καταστάσεις πληρωμών, μιας και η περικοπή στους προϋπολογισμούς των ποσών για πρόσθετες αμοιβές είναι μεγάλη με αποτέλεσμα οι πιστώσεις κάθε μήνα να είναι μικρότερες από τα ποσά που οφείλονται.

Η πληρωμή των εργαζομένων ακόμα και στις 27 Ιούνη φαίνεται συνεχώς να απομακρύνεται μιας και όλες οι διαδικασίες έκδοσης και η θεώρηση ενταλμάτων από τους επιτρόπους, καθώς και η ενημέρωση των στοιχείων στην ΕΑΠ πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες μέρες και το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουνίου.

«Το υπουργείο Υγείας πρέπει να αντιληφθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν διαπραγματεύονται τα δικαιώματά τους, πολύ περισσότερο τα δεδουλευμένα τους, δεν τα ενεχυριάζουν, προκειμένου να πληρωθεί το ληστρικό χρέος προς τους τοκογλύφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Δε βάζουν επίσης υπό διαπραγμάτευση την ανάγκη να στηριχθούν τα Νοσοκομεία με χρηματοδότηση και προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας», σχολιάζει το ΜΕΤΑ Υγειονομικών.

«Υπό διαπραγμάτευση λοιπόν πρέπει να μπει η διαγραφή του ληστρικού και άδικου χρέους και όχι τα δικαιώματα του λαού για δημόσια δωρεάν υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα. Αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν το αντιληφθούν, θα συναντήσουν από τις επόμενες μέρες την οργή και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Υγεία», προσθέτει.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις