Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει, σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας το ταξίδι Παππά – Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως λένε, η ελληνική αντιπροσωπεία παρέδωσε χθες στον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους, σημειώνει το Μαξίμου.

Τι λένε οι νέες ελληνικές προτάσεις

Η νέα ελληνική πρόταση που καταγράφεται σε κείμενο επτά σελίδων έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, στο 0,75% και από 1,5% για το 2016 στο 1,75% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις στα δημοσιονομικά αναπτύσσονται σε τρεις σελίδες και οι υπόλοιπες τέσσερις σελίδες αφορούν σε πρόταση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών.

Ως προς τον ΦΠΑ, προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές. Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.

Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και τη μεταφορά στον ESM των ομολόγων της EKT του Ιουλίου και Αυγούστου. Το τελευταίο αποτελεί προϋπόθεση για να δεχθεί η Αθήνα παράταση του προγράμματος. Η ελληνική πρόταση δεν προβλέπει χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κομισιόν: Υπό εξέταση οι νέες προτάσεις

Την κατάθεση των νέων ελληνικών προτάσεων επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σημειώνοντας πως οι τρεις θεσμοί αξιολογούν τώρα αυτές τις προτάσεις. «Είναι σημαντικό να αναλυθούν όλες οι προτάσεις, δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εργαζόμαστε στη βάση της δήλωσης της 20ής Φεβρουαρίου, που ορίζει και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», είπε.

Ερωτηθείς αν η πρόταση των θεσμών αποτελεί τη βάση των συζητήσεων, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «τραπέζι» πολλές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υποβλήθηκαν τώρα από την κυβέρνηση. Τις αναλύουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, είπε. Στο πλαίσιο αυτό, διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι θεσμοί απορρίπτουν τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η επεξεργασία των προτάσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ερωτηθείς αν μετά την υποβολή των νέων προτάσεων από την κυβέρνηση πληρείται η προυπόθεση που είχε θέσει ο πρόεδρος Γιούνκερ για νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην παρούσα φάση αναλύονται οι προτάσεις και στη συνέχεια θα εξεταστούν άλλες πρωτοβουλίες και συναντήσεις. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι, όπως είπε, σε θέση να επιβεβαιώσει συγκεκριμένες συναντήσεις.

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

Τη νέα πρόταση, που κατατέθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών, θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στους Μέρκελ και Ολάντ την Τετάρτη 10/6 στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής), με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η συμφωνία να περιλαμβάνει ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.

Πηγές: avgi.gr, naftemporiki.gr, in.gr, ΑΜΠΕ


Διαβάστε επίσης: