15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στη Βουλή, η εργοδοτική τρομοκρατία στον «Αγγελιοφόρο» από 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσφατα

Κορυφώνεται η εργοδοτική τρομοκρατία σε βάρος των 108 εργαζομένων του «Αγγελιοφόρου», οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) μηνών, υποστηρίζουν σε νέα κοινοβουλευτική ερώτησή τους οκτώ (8) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν, η ιδιοκτησία της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ (ΕΒΕ ΑΕ), της εταιρίας που εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο», αντί να συμμορφωθεί με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις και να προβεί στην εξόφληση όλων των δεδουλευμένων αποδοχών στους εξουθενωμένους εργαζόμενους, έχει επιλέξει να απαντήσει με μήνυση στις ενέργειες των μισθωτών που διεκδικούν την καταβολή των μισθών τους, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να τους τρομοκρατήσει.

Μάλιστα, όπως προσθέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το υποτιθέμενο αδίκημα που επιχειρεί η εργοδοσία να προσάψει σε πέντε (5) δημοσιογράφους, μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), είναι η δήθεν απάτη επί δικαστηρίω μέσω «παράνομου περιουσιακού οφέλους», το οποίο ωστόσο αφορά στην αναγκαστική είσπραξη μισθών που οι εν λόγω δημοσιογράφοι διεκδίκησαν, ακριβώς επειδή η ιδιοκτησία της εφημερίδας παρανόμως και αντισυμβατικώς δεν τους κατέβαλε επί σχεδόν έξι (6) μήνες!

Δάνεια χωρίς… τόκους!

Στην ερώτησή τους, η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παναγιώτη Σκουρλέτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν επίσης και το ζήτημα της ευνοϊκής τραπεζικής χρηματοδότησης που έχει τύχει η ιδιοκτησία της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, συμφερόντων Αλέξανδρου Μπακατσέλου, Σταύρου Ψυχάρη και Γιώργου Μπομπολα. Όπως σημειώνουν, η εν λόγω εταιρία αρνείται να καταβάλει τις οφειλές της προς το προσωπικό της, προτάσσοντας λόγους οικονομικής δυσπραγίας. Παρά ταύτα, έχει κατορθώσει κατά το τελευταίο διάστημα να εξασφαλίσει νέα τραπεζικά δάνεια, ύψους 1,5 εκατ. €, αλλά και να ρυθμίσει παλαιότερες οφειλές της σε τράπεζες, ύψους 14 εκατ. €, χωρίς να πληρώνει τόκους για δύο συνεχή χρόνια!

Παρανομεί χωρίς συνέπειες

Οι οκτώ (8) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γ΄ αντιπρόεδρο της Βουλής, ζητούν να πληροφορηθούν από τον υπουργό Εργασίας το πώς προτίθεται να προασπίσει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ (ΕΒΕ ΑΕ), η οποία σέρνει τους εργαζόμενους σε απολογία και τους οδηγεί στις δικαστικές αίθουσες, ενώ η ίδια παρανομεί κατάφωρα εις βάρος τους, χωρίς αυτό να επισύρει συνέπειες για τους εκπροσώπους της.

Αναλυτικότερα, η ερώτηση, η οποία φέρει τις υπογραφές των Δ. Χαραλαμπίδου, Λ.  Αμανατίδου – Πασχαλίδου, Ι. Γαϊτάνη, Κ. Δελημήτρου, Ζ. Ζάννα, Στ. Λεουτσάκου, Αθ. Παπαδόπουλου και Σ. Φάμελλου, έχει ως εξής:

«Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», που εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται από τις αρχές του 2012 αντιμέτωποι με σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών τους, οι οποίες σήμερα υπερβαίνουν τους πέντε (5) μήνες.

»Αφορμή είναι η προβαλλόμενη οικονομική δυσπραγία της “Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ” (ΕΒΕ ΑΕ), συμφερόντων Αλέξανδρου ΜπακατσέλουΣταύρου Ψυχάρη και Γιώργου Μπομπολα, η οποία πάντως έχει κατορθώσει το τελευταίο διάστημα να εξασφαλίσει νέα τραπεζικά δάνεια ύψους 1,5 εκατ. €, και να ρυθμίσει παλαιότερες τραπεζικές οφειλές της, ύψους 14 εκατ. €, χωρίς να πληρώνει τόκους για δύο συνεχή χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις πριν από λίγες μέρες η εταιρία εξόφλησε το Δώρο Χριστουγέννων του 2014 στους 108 εργαζόμενούς της.

»Πέρα, όμως, από τις καθυστερήσεις και τις αθετήσεις πληρωμών, η εταιρία στον καιρό της κρίσης έχει προχωρήσει σε μείωση προσωπικού κατά 280 άτομα μέσω απολύσεων και «εθελούσιας» εξόδου, αλλά και περικοπές 25% στους μισθούς των εναπομεινάντων εργαζομένων. Παρά όμως αυτές τις δραστικές κινήσεις και παρά τις συνεχείς αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, που διατάσσουν την αποπληρωμή των μισθών των εργαζομένων, η εταιρία αρνείται να καταβάλει τις δεδουλευμένες αποδοχές.

»Αντίθετα, η εταιρία επιχειρεί, μέσω της δικαστικής οδού, να εξασφαλίσει προστασία έναντι των πιστωτών της, των εργαζόμενων συμπεριλαμβανομένων, προσφεύγοντας στην «ομπρέλα» του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία όμως έχει απορριφθεί τρεις φορές από τις δικαστικές αρχές με τελευταία την απορριπτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης στις 28.5.2015.

»Χαρακτηριστικό των ευθυνών που έχει η διοίκηση του «Αγγελιοφόρου» για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών, είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Βασίλης Μπακατσέλος, συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για δεύτερη φορά πριν από ένα μήνα έπειτα από μήνυση τεσσάρων (4) δημοσιογράφων της εφημερίδας για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Μάλιστα, ο κ. Μπακατσέλος έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για κατ΄ εξακολούθηση τέλεση του ίδιου αδικήματος στις 27 Ιουλίου 2015 στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης.

»Ενώ θα περίμενε κανείς από τη διοίκηση της εταιρίας να συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προχωρήσει στην καταβολή των  μισθών στους εξουθενωμένους εργαζόμενους, αντίθετα αυτή επέλεξε να απαντήσει με μήνυση στις ενέργειες των εργαζόμενων επιχειρώντας να τους τρομοκρατήσει. Μάλιστα, το υποτιθέμενο αδίκημα που επιχειρεί να προσάψει σε πέντε (5) δημοσιογράφους, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, είναι η δήθεν απάτη επί δικαστηρίω μέσω «παράνομου περιουσιακού οφέλους», το οποίο ωστόσο αφορά στην αναγκαστική είσπραξη μισθών που αυτοί διεκδίκησαν, ακριβώς επειδή η εταιρία παρανόμως και αντισυμβατικώς δεν τους κατέβαλε επί σχεδόν έξι (6) μήνες!

»Είναι απορίας άξιο πώς κάποιοι εργοδότες πιστεύουν ότι μπορούν ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους να αφήνουν απλήρωτους επί μήνες και να συμπεριφέρονται εκδικητικά απέναντι τους, όταν αυτοί διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και δικαιώνονται κατ΄ επανάληψη από τις δικαστικές αρχές.

»Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

»Με δεδομένο την κλιμακούμενη ασυδοσία της συγκεκριμένης εταιρίας, η οποία σέρνει τους εργαζόμενους σε απολογία και τους οδηγεί στις δικαστικές αίθουσες, ενώ η ίδια παρανομεί κατάφωρα εις βάρος τους, χωρίς αυτό να επισύρει συνέπειες για τους εκπροσώπους της, πώς προτίθεται να προασπίσει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ (ΕΒΕ ΑΕ);»

Πηγή: agelioforum.wordpress.com

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις