15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρέμβαση Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών στο μίνι ασφαλιστικό Στρατούλη

Πρόσφατα

mixanikos-ginaikaΗ Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα», το μίνι ασφαλιστικό Στρατούλη δηλαδή, η διαβούλευση του οποίου λήγει την Τρίτη 9/6, παρεμβαίνει με μια σειρά προτάσεων που αφορά στο ασφαλιστικό του κλάδου. Έρχεται, δε, ως συνέχεια της ανοιχτής επιστολής της παράταξης προς τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στις 25/05/2015:

Όπως αναφέρει η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών:

  • Είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ασφαλισμένων μηχανικών. Ενδεικτικά 36.000 μηχανικοί είναι αυτήν τη στιγμή ανασφάλιστοι, εκ των οποίων ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι νέοι συνάδελφοι.

  • Ζητεί άμεσα να ακυρωθούν οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που επιβλήθηκαν το 2011. Επιπρόσθετα να ληφθεί μέριμνα για το διάστημα από το 2011 μέχρι σήμερα (αναδρομικά).

  • Να συμπεριληφθεί ευνοϊκή ρύθμιση για όλους όσοι έχουν χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ λίγο πριν συνταξιοδοτηθούν μέχρι ένα όριο οφειλών, προκειμένου να μπορούν μέσα από τη σύνταξη να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

  • Να υπάρξει μέριμνα για όλους όσοι εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων για κάλυψη των οφειλών τους που να συσχετίζει τις τρέχουσες εισφορές με το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα, προκειμένου να μη χάνεται ο διακανονισμός σε περίπτωση αθέτησης πληρωμής των τρεχουσών εισφορών.

  • Να υπάρξει μέριμνα για ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους είτε μέσω της ΚΥΑ, είτε, για όσους δε μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν, μέσω του διαχωρισμού των εισφορών ή μέσω της δυνατότητας πληρωμής 2 μηνιαίων εισφορών.

  • Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους νέους μηχανικούς, προκειμένου να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα για ένα χρονικό διάστημα χωρίς την καταβολή εισφορών, με δυνατότητα εξαγοράς στο μέλλον του εν λόγω χρονικού διαστήματος.

Στην παρέμβασή της, την οποία συνυπογράφουν τα μέλη της παράταξης, οι Ν. Ανδρεδάκης (μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ), Θ. Βαμβουρέλλης (μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ), Α. Κολοβός (μέλος Δ.Ε. ΤΣΜΕΔΕ), Π. Μούζιος (μέλος Δ.Σ. ΕΤΑΑ και Δ.Ε. ΤΣΜΕΔΕ) και Δ. Φιλιππής (Γενικός Γραμματέας Αντιπροσωπείας ΤΕΕ), η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών σημειώνει πως: «θεωρούμε αυτονόητο ότι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς θα λάβει μέτρα ανακούφισης της μεγάλης μάζας των μηχανικών και δε θα είναι αυτή που θα εφαρμόσει τις αναδρομικές αυξήσεις που δεν οδηγούν μόνο σε εξαθλίωση τους μηχανικούς, αλλά επιπλέον εκπέμπουν και ένα πολιτικό μήνυμα, εντάσσονται σε ένα πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί θα πρέπει να αφανιστούν στο βωμό της ανάπτυξης και παγίωσης των λίγων μεγάλων μελετητικών και κατασκευαστικών ομίλων».

Ο κλάδος των μηχανικών, καταλήγει, «κλάδος κρίσιμος για την απαιτούμενη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει εξαθλιωθεί από τις μνημονιακές πολιτικές. Δεν του έχει μείνει τίποτα παρά μόνο η διεκδίκηση της αξιοπρέπειάς του και η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του στο δρόμο».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις