5.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές και η αντιπρόταση των τοκογλύφων

Πρόσφατα

tsiras-giounkerΣκληρά μέτρα για τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τον ΦΠΑ, στην ενέργεια και το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο περιλαμβάνει η πρόταση που παρουσίασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης – Τη Βουλή ενημερώνει την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας για την πορεία της διαπραγμάτευσης

Την 47σέλιδη πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους «θεσμούς» το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, πριν από την πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο, φέρεται να κατέχει η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», την οποία και διέρρευσε.

Σύμφωνα με την πρόταση, για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, η Αθήνα προτείνει σταδιακή αύξηση της κατώτατης ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 62 έτη, και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού σε βάθος διετίας. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, προτείνει αναδιάρθρωση του χρέους προς το ΔΝΤ, με κανονική αποπληρωμή του χρέους που οφείλεται ως τα τέλη Ιουνίου, και στη συνέχεια προσαρμογή των καταβολών με βάση τη «μεταγενέστερη αναχρηματοδότηση» του δημόσιου χρέους.

Αποκρατικοποιήσεις
Έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπει η ελληνική πρόταση προς τους εταίρους η οποία περιλαμβάνει τόσο δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές όσο και «real-estate»: προβλέπει έσοδα 3,17 δισ. ευρώ το 2015, 2,11 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 και 10,8 δισ. ευρώ μετά το 2020. Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση αναφέρει έσοδα τα οποία ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΣΦΑ που θα είναι 188 εκ. ευρώ, έσοδα 95 εκ. ευρώ από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τα περιφερειακά αεροδρόμια με τα 1,2 δισ. για φέτος, ΟΛΘ, ΟΛΠ και 10 περιφερειακά λιμάνια με έσοδα 500 εκ. το 2016 και όσο για το Ελληνικό υπάρχει… αστερίσκος!

ΦΠΑ
Επαναλαμβάνεται το ελληνικό σενάριο για συντελεστές 6%, 11% και 23%. Στο 6% μπαίνουν μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% μπαίνουν όλα τα υπόλοιπα. Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση, φέρνει στο 23% περίπου το 28% των τροφίμων μεταξύ των οποίων θαλασσινά (όχι ψάρια), έτοιμα γλυκίσματα και μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί και ζυμαρικά, σάντουιτς, προψημένα φαγητά, σοκολάτες, έτοιμες σάλτσες κ.α. Η απόδοση του μέτρου είναι κενή.

Φορολογία
Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, προβλέπονται εισπράξεις 1 δισ. από την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και έσοδα από 220 εκατομμυρίων ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, όπου θα επιβληθούν αυξημένοι συντελεστές για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα, άνω των 30.000 ευρώ. Επιπλέον, προβλέπονται τρεις διαφορετικοί φόροι στην τηλεόραση, για τηλεοπτική διαφήμιση, τηλεοπτικές άδειες, και «τηλεοπτικούς σταθμούς», συνολικούς ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ.

Πλεόνασμα
Ακόμα η εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική πρόταση βρίσκεται αρκετά κοντά στις προτάσεις των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας θέλει πρωτογενές αποτέλεσμα 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, έναντι 1% που αντιπροτείνουν οι δανειστές. Για τα επόμενα έτη, η ελληνική πλευρά προτείνει πλεονάσματα 1,5% το 2016 (2% οι δανειστές), 2,5% το 2017 (3% οι δανειστές) και 3,5% από το 2018 έως το 2022 (ίδιο με τους δανειστές).Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Σύμφωνα με το «Βήμα», η πρόταση  των δανειστών τοκογλύγων αποτελείται από δύο κείμενα. Το πρώτο με τίτλο «Δεσμεύσεις Πολιτικής» (GREECE – POLICY COMMITMENTS) αριθμεί μόλις 5 σελίδες, ενώ το δεύτερο έγγραφο πρόκειται για πίνακα προαπαιτούμενων ενεργειών (Prior Actions) και αριθμεί 7 σελίδες.

Μέτρα 3 δισ. ευρώ
Στα δημοσιονομικά οι δανειστές βλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα. Εκ των πραγμάτων ζητούν μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) για να πιαστεί ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1% του ΑΕΠ το 2015 (από 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο). Η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Εργασιακά
Στα εργασιακά ζητείται η έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης, ανάλογης με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013, με στόχο αυτή τη φορά την αναθεώρηση των θεσμικών πλαισίων (μεταξύ άλλων) για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να υιοθετηθούν μόνο σε συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Μισθολόγιο Δημοσίου
Το κείμενο αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν σχέδιο για ένα Ενιαίο Μισθολόγιο, με βάση τους συμφωνημένους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της «αποσυμπίεσης» της κατανομής των μισθολογικών κλιμακίων «και προς τις δύο κατευθύνσεις». Επομένως καθίσταται σαφές ότι εκτός από αυξήσεις μισθών για υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα οι τρεις θεσμοί ζητούν και μειώσεις μισθών στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου.

Συντάξεις
Στο νέο κείμενο ζητείται πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012. Παράλληλα ζητούν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ). Συγκεκριμένα προτείνουν:

  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (“phasing out non-pension solidarity grant”).
  • Aύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Σημαντική αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
  • Νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές.

ΦΠΑ
Στον τομέα του ΦΠΑ οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συνελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων.

Αγορές προϊόντων-επαγγέλματα
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ζητείται εκ νέου άνοιγμα των επαγγελμάτων και απελευθέρωση υπηρεσιών με πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Περαιτέρω ενέργειες θα γίνουν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ληξιπρόθεσμα
Οι δανειστές ζητούν επίσης σχέδιο για την πλήρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, τις επιστροφές φόρων και την ικανοποίηση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση ως το τέλος του 2016. Τσίπρας: Ακραίες προτάσεις δε γίνονται αποδεκτές

 «Ακραίες προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές» διεμήνυσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, το συντονιστή της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε ότι «πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του». Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα και των υπολοίπων μελών της ελληνικής αποστολής από τις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

ΥΠΟΙΚ: Οι προτάσεις των θεσμών δεν μπορούν να επιλύσουν τον γρίφο της κρίσης

Οι προτάσεις των θεσμών δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της οικονομικής κρίσης, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει την ανάγκη οι θεσμοί να μετακινηθούν σε ρεαλιστικότερες προτάσεις.

  • Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
    Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις η εφαρμογή των οποίων, κατά την κρίση του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της οικονομικής κρίσης που ενέτειναν οι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας. Επιπλέον, οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές θα βάθαιναν σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία. Η συμφωνία-επίλυση που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη απαιτεί άμεση μετακίνηση των θεσμών σε ρεαλιστικότερες προτάσεις που να δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τέτοιες προτάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγο νωρίτερα κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το κείμενο των πέντε σελίδων που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες είναι ένα κείμενο το οποίο απορρίπτεται ως βάση συζήτησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το σημείο που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση αν και πότε θα υπάρξει κείμενο από την ελληνική πλευρά στην πεντασέλιδη αυτή πρόταση. Κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις στο επόμενο διάστημα προκειμένου η κυβέρνηση να καταστήσει σαφή την πλήρη αντίθεσή της στο κείμενο αυτό.

Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διάφορες επικοινωνίες του Πρωθυπουργού για το θέμα αυτό, ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με το Γιούνκερ κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο φιξαρισμένο ραντεβού.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε εκτεταμένη ανεπίσημη ενημέρωσή (Non Paper), κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για κοινά συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν εμπεριέχονται στην πρόταση των δανειστών (ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις ενσωμάτωσε στη δική της πρόταση), συγκρίνουν τις δύο προτάσεις και τονίζουν ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση: «Η σύγκριση μεταξύ όχι μόνο των δύο προτάσεων, αλλά και με το μεσοπρόθεσμο 2015-2018 […] αποκαλύπτει ποιοι θέλουν τη χώρα εγκλωβισμένη και τι συμφέροντα εξυπηρετούν» ΕΔΩ η σύγκριση.Στο μεταξύ, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5/6, στις 6 το απόγευμα στη Βουλή, ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση γνωστοποίησε στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την πρόθεσή της να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Πηγές: avgi.gr, tovima.gr, naftemporiki.gr, ΑΜΠΕ

protasi-kivernisi-ioyn2015.pdf

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις