5.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Τι περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό Στρατούλη

Πρόσφατα

yp-ergasiasΣειρά διατάξεων που βελτιώνει τις συνθήκες απονομής αναπηρικών συντάξεων και λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να δώσει προς διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σε αυτό, περιλαμβάνονται επίσης, διατάξεις για την επαναχορήγηση σύνταξης ύψους 260 ευρώ σε 25.000 με 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες που αποκλείστηκαν το 2013 λόγω αυστηροποίησης των κριτηρίων, την κατάργηση του παραβόλου των 46,14 ευρώ για τους αιτούντες επιδομάτων αναπηρίας, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας χορήγησης προνοιακών επιδομάτων και μια σειρά άλλων ασφαλιστικών διατάξεων.

Με το σχέδιο νόμου που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μίνι ασφαλιστικό. Περιλαμβάνονται, πέραν των παραπάνω, μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχων με περίπου 500 άτομα από τα τμήματα εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών, διάφορα επιμέρους ασφαλιστικά ζητήματα καθώς και πρόβλεψη για τη μη δέσμευση οφειλομένων εισφορών προς τα ταμεία.

Με τις ρυθμίσεις, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης επιδιώκει την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων μείζονος σημασίας κυρίως για τα Άτομα με Αναπηρία, αλλά και για ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και οι τεχνικοί τύπου.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται επίσης, νέος τρόπος ασφάλισης των πωλητών λαϊκού λαχείου, η αναγνώριση ως χρόνου ασφάλισης, της «θητείας» των αντιρρησιών συνείδησης καθώς και το ακατάσχετο των οφειλομένων εισφορών προς τα ταμεία.

Για τους ΑμεΑ

Αναλυτικά, μεταξύ των διατάξεων για την απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, προβλέπονται τα εξής:

• Τα πιστοποιητικά που δίνουν τα ΚΕΠΑ θα είναι πλέον για κάθε νόμιμη χρήση, κάτι που αναμένεται να “ξεμπλοκάρει” τις διαδικασίες και να γλυτώσει χιλιάδες άτομα με αναπηρία από μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα.

• Εξορθολογισμός της διαδικασίας χορήγησης προνοιακών επιδομάτων. Η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα θα γίνεται αρχικά στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και μόνον εφόσον πληρούνται οι διοικητικές προϋποθέσεις, μέσω ενός τυποποιημένου παραπεμπτικού προς τα ΚΕΠΑ θα υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις. Στόχος είναι η μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης κάθε αιτήματος και η έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στo Δήμο, ενώ στις περιπτώσεις παράτασης, τηρείται η ίδια διαδικασία, με την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός έξι μηνών από την λήξη της προηγούμενης γνωμάτευσης.

• Κατάργηση της καταβολής του παραβόλου για τα ΚΕΠΑ, από ανασφάλιστους πολίτες και τους αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Το ποσό των 46,14 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ θα καταβάλλεται από το αρμόδιο κάθε φορά ασφαλιστικό ταμείο ή στην περίπτωση ανασφάλιστων, από το υπουργείο Εργασίας.

• Συγκρότηση εκ νέου και δια νόμου της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα εργαστεί για την επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες. Η ίδια επιτροπή θα αναθεωρήσει τη λίστα με τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.

• Παρατείνεται έως τις 31/12/2015 η χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης, σε περίπτωση λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας, και εφόσον εκκρεμεί στις επιτροπές ΚΕΠΑ η ιατρική κρίση.

Η εισφοροδιαφυγή

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, με κυρίαρχη τη διάταξη που προβλέπει την δυνατότητα του ΙΚΑ να συγκροτεί ειδικά κλιμάκια ελέγχου, αποτελούμενα από υπαλλήλους του, για τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις, είτε αυτεπάγγελτα, είτε μετά από υπηρεσιακή αναφορά ή εντολή.

Μεταξύ των επιμέρους ασφαλιστικών θεμάτων, περιλαμβάνεται το άρθρο 30 που προβλέπει την επαναχορήγηση της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων, από την 1η Οκτωβρίου 2015. Η σύνταξη είχε κοπεί από την 1.1/2013 σε περίπου 30.000 ανασφάλιστους ηλικιωμένους, Έλληνες και κυρίως ομογενείς βάσει του μνημονιακού νόμου 4093/2012 και θεωρείται πολύ πιθανό να θεωρηθεί από την πλευρά των πιστωτών, ως μονομερής ενέργεια.

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή της σύνταξης, είναι οι υπερήλικες να έχουν κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, να μην ασφαλίζονται ούτε να παίρνουν σύνταξη από άλλο φορέα και να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια πριν από την αίτησης για συνταξιοδότηση.

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4.320 ευρώ και σε περίπτωση συζύγων το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 8.640 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο νόμος του 2012 είχε θέσει ως κριτήριο την 20ετή παραμονή των υπερήλικών στη χώρα μας, γεγονός που οδήγησε σε διακοπή της παροχής, σε χιλιάδες ομογενείς.

Ειδικά για αυτούς που λαμβάνουν κάποια μικρή σύνταξη, η οποία δεν υπερβαίνει τα 360 ευρώ (για το διάστημα 1η Οκτωβρίου 2015 – 30η Σεπτεμβρίου 2016 λαμβάνεται υπόψη το ποσό των 260 ευρώ) το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά από την αφαίρεση της πρώτης παροχής.

Εάν το ποσό της διαφοράς είναι μικρότερο από 10 ευρώ, δεν θα καταβάλλεται η παροχή.

Πηγή: euro2day.gr


Διαβάστε επίσης:

Απλή αναλογική και στις συνταξιουχικές οργανώσεις – Επέκταση του Συνδικαλιστικού Νόμου

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις