8.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Προκλητικοί οι «Θεσμοί»: ζητούν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα – Χωρίς «χρυσή τομή» η συνάντηση Τσίπρα και Γιούνκερ

soimple-junker-ntaisel-600x275Το σκληρό τους πρόσωπο έδειξαν οι «Θεσμοί» στην ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μεταξύ άλλων, στη δέσμη μέτρων (η οποία, σημειωτέον αφορά μόνον το επόμενο δίμηνο, καθώς τον Σεπτέμβριο υπάρχει απαίτηση για νέο πακέτο) που προτείνουν στην Αθήνα, συμπεριλαμβάνεται η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της«μικρή ΔΕΗ», καθώς και πιο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρόταση των «Θεσμών» δεν υπάρχει καμία αναφορά για το χρέος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσής του.

Συνοπτικά, οι τρεις «Θεσμοί» προτείνουν τα παρακάτω:

  • Να ισχύσουν δυο δείκτες στον ΦΠΑ: Ένας στο 11%, στον οποίον θα ενταχθούν και τα φάρμακα, και ένας στο 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια και η εστίαση. Αν ισχύσουν αυτά, τότε θα προκληθούν αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα.

  • Να μειωθούν οι συντάξεις κατά το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ.

  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το συνολικό ποσό είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ.

  • Να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και η «μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένα αυτή την απαίτηση.

  • Απελευθέρωση αγοράς προϊόντων, βάσει της παλαιότερης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ

  • Πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018

Τσίπρας: Η ελληνική πρόταση η μόνη ρεαλιστική

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης», είπε μετά τη συνάντησή του με το Γιούνκερ ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη συνάντηση «εποικοδομητική και φιλική» και σημειώνοντας ότι «η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι».

Παρόλα αυτά υπήρξε, όπως συμπλήρωσε, από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. «Οι προτάσεις, που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει, αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της κομισιόν, τουλάχιστον -των συνομιλητών μας, δηλαδή- ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική. Και, επαναλαμβάνω, ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it) μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Τι λένε Κομισιόν, Ντάισελμπλουμ για συνάντηση

Σε ανακοίνωσή της, μετά το πέρας της συνάντησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ δέχτηκε τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απόψε για μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ακολουθούμενη από ένα γεύμα εργασίας, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ. Ήταν μία καλή και εποικοδομητική συνάντηση. Έγινε πρόοδος στον τομέα της αλληλοκατανόησης των θέσεων του καθενός σε μια σειρά από προτάσεις. Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση σύντομα. Η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί».

Ο πρόεδρος του Γιούροργκρουπ Γέρουν Ντέισελμπλουμ, εξερχόμενος από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναφερόμενος στη συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

Άμεσα λύση και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Νωρίτερα, από τη βελγική πρωτεύουσα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες. η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και συμφωνήθηκε η ανάγκη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως από προχθές το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρότασή της προς τους Θεσμούς, «για ένα έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα στην κρίση στην Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική, αλλά και περιθώρια ανάκαμψης. Θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας λίγο πριν αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα.

«Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό», προσέθεσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Σόιμπλε είχε «προειδοποιήσει»

Ωστόσο, η Γερμανία είχε προσπαθήσει να προετοιμάσει το έδαφος, με δηλώσεις αξιωματούχων της, οι οποίες χαμήλωναν τον πήχη της ελληνικής αισιοδοξίας. «Η αισιοδοξία για την πρόοδο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις δεν είναι δικαιολογημένη… Δεν έχω πληροφορίες ότι έχει αλλάξει οτιδήποτε σημαντικό σε όρους ουσίας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είναι αυτονόητο ότι μια πρόταση των “Θεσμών”θα λαμβάνει υπόψη και επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης», αλλά υπάρχουν κάποιοι “αμετακίνητοι” όροι και στο τέλος “πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός”», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

Η Ελλάδα στη συνάντηση Ομπάμα – Λιου

Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος των Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε, στις 24:00 ώρα Ελλάδας, στο Λευκό Οίκο με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, συζητήθηκε και το θέμα της Ελλάδας.

Πηγές: efsyn.gr, avgi.gr, ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα