5.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Αντωνοπούλου: Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί από μόνος του να δημιουργήσει τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας

Πρόσφατα

antonopoulou-oaed-anergosΤην ανάγκη δημιουργίας ενός Ειδικού Ταμείου Ανεργίας το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υψηλό ποσοστό ανεργίας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, κατά την ομιλία της στο Συνέδριο, με τίτλο «Study Days» που διοργανώνει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Αριστερά. «Υπάρχει μία εμμονή ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες», σημείωσε η Ρ. Αντωνοπούλου, «όταν πλέον είναι διαπιστωμένο ότι στις παρούσες συνθήκες ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί από μόνος του να δημιουργήσει τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας. Η μόνη αποτελεσματική απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας είναι η συντεταγμένη πολιτική των δημοσίων επενδύσεων με ταυτόχρονη υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα», υποστήριξε.

Η αναπληρώτρια υπουργός στηλίτευσε τις περιοριστικές πολιτικές λιτότητας που έχουν επικρατήσει μετά το 2010 στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και η μείωση των μισθών είχαν ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή αύξηση των ποσοστών ανεργίας». Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι οι μακροχρόνιοι άνεργοι ξεπερνούν το 50%, επί του συνόλου των ανέργων στην ΕΕ ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, αυτό το ποσοστό εκτοξεύεται στο 75%.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν περισσότερες από 8 χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες παρουσιάζουν ποσοστά ανεργίας υψηλότερα κατά 4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Επικαλούμενη σχετικές μελέτες συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), πρότεινε την υλοποίηση μιας συντονισμένης πολιτικής βαθμιαίας αύξησης των μισθών στις ευρωπαϊκές χώρες, η οποία θα αυξήσει σε ένα χρόνο κατά 1,5% το ΑΕΠ της ΕΕ και θα δημιουργήσει 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα τεσσάρων χρόνων. Όπως είπε, «οι μεγάλες αποκλίσεις στις αποδοχές των εργαζομένων εντός της ΕΕ προκαλούν σημαντικές ανισότητες οι οποίες συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, γεγονός που επισημαίνεται στις εκθέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)».

Η Ρ. Αντωνοπούλου, κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε και στη φιλοσοφία των προγραμμάτων απασχόλησης της ΕΕ σημειώνοντας ότι δράσεις που έχουν ως σκοπό την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση των ανέργων δε βοηθούν επαρκώς τις χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Παρά τη σημασία της κατάρτισης το βασικό πρόβλημα για ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι η συρρικνωμένη προσφορά θέσεων εργασίας. Σε αυτό το φαινόμενο δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια», κατέληξε η υπουργός.

Η πρόεδρος της GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ συμφώνησε με την αναγκαιότητα ιδιαίτερης στήριξης στις χώρες που πλήττονται από τις δραματικές επιπτώσεις της ανεργίας. Υπενθύμισε μάλιστα ανάλογη πρόταση με αυτήν της Ρ. Αντωνοπούλου, η οποία αφορά στο «άνοιγμα ξεχωριστών διαδρόμων» για την υποστήριξη συγκεκριμένων χωρών με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα εξέφρασε τον προβληματισμό της κατά πόσο ο κεντρικός στόχος της Ε.Ε. για ανταγωνιστικότητα υποσκελίζει την κοινωνική ευημερία και τις προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις