11.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Τραχανατζής: Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα να σταθούν στο πλευρό του λαού μας

Πρόσφατα

traxanatzis-cgilΗ ομιλία του Στάθη Τραχανατζή στη γιορτή της CGIL της Μπολόνια, στις 31 Μαΐου 2015.

Την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών συνδικάτων στο πλευρό του ελληνικού λαού εναντίον της λιτότητας και του αγώνα του για τη διαπραγμάτευση για το χρέος, τα εργασιακά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ζήτησε το περασμένο Σάββατο το βράδυ από το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο CGIL ο Στάθης Τραχανατζής, ο γενικός γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΜΕΤΑ.

Ο Στάθης Τραχανατζής υπογράμμισε την ανάγκη για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών, στοιχείο που βρήκε σύμφωνο το Χεσούς Μοντέρο, γενικό γραμματέα του Podemos της Μαδρίτης, που συμμετείχε και αυτός στη συζήτηση με θέμα «Για την Ευρώπη της εργασίας, των δικαιωμάτων, της ισότητας», που έγινε στο πλαίσιο της γιορτής «Ιδέες στη δουλειά», που διοργάνωσε η CGIL της Μπολόνια.

Τη συζήτηση συντόνισε ο γραμματέας της CGIL της Μπολόνια Μαουρίτσιο Λούντζι και συμμετείχε και ο εθνικός γραμματέας του συνδικάτου Ντανίλο Μπάρμπι.

Η φετινή γιορτή της CGIL έχει ως θέμα: «Οι δρόμοι της αντίστασης και της εργασίας», και πραγματοποιείται στο Πάρκο «Κόκκινα Στρατόπεδα», το χώρο που φιλοξενούσε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Γερμανών που καταλήφθηκαν μετά από σκληρές μάχες από τους αντάρτες που απελευθέρωσαν την πόλη. Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι ο μεγάλος πολιτιστικός και κοινωνικός σύλλογος ARCI, η τεράστια εθελοντική οργάνωση στο χώρο της περίθαλψης θυμάτων πολέμου Emercency, του συλλόγου εκατοντάδων συλλόγων κοινωνικής δράσης Libera και του ιστορικού συλλόγου Ανταρτών Ιταλίας ANPI.

Η φετινή γιορτή της CGIL της Μπολόνια είναι αφιερωμένη στην 70η επέτειο από την Απελευθέρωση της ναζιστικής-φασιστικής τυραννίας και της γέννησης του άρθρου 1 του συντάγματος που προσδιορίζει την Ιταλία ως μια δημοκρατία που θεμελιώνεται στην εργασία.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ

Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι,

σας φέρνω τον χαιρετισμό  των ελλήνων εργαζομένων  σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, λίγους μήνες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το σχηματισμό της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα είναι ένα πρώτο ρήγμα στις πολιτικές της λιτότητας ,της πολιτικές της συρρίκνωσης των εργασιακών  και ασφαλιστικών  δικαιωμάτων  που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα της μάχης ενάντια στη λιτότητα, και των  νεοφιλελεύθερων πολιτικών θα καθορίσει το μέλλον όχι μόνο των πολιτών και κατοίκων της Ελλάδας, αλλά και  το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών που αγωνίζονται ,για την επιστροφή της κοινωνικής Ευρώπης,  για περισσότερη δημοκρατία και ισότητα.

Στη χρονική  διάρκεια  των προηγούμενων κυβερνήσεων, η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο εφαρμογής βίαιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Σήμερα  είναι  ένα θετικό παράδειγμα που κάποιοι θέλουν να το συντρίψουν. 

Για αυτό και  χρειάζεται να οικοδομηθεί μια  αγωνιστική ευρωπαϊκή  κοινωνική και πολιτική ενωμένη δράση  ενάντια στην πίεση από τους θεσμούς της Ε.Ε., που οδηγούν στην ασφυξία την ελληνική κοινωνία και την επανεκκίνηση των προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζονται ήδη για 4 χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με καταστροφικά αποτελέσματα. Ο ελληνικός λαός, με την εντολή της 25ης Ιανουαρίου, καταδίκασε τις πολιτικές της λιτότητας καθώς και τους αντεργατικούς νόμους .

Αρκετά από τα  αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και των κοινωνικών κινημάτων της Ευρώπης των τελευταίων 10 χρόνων, βρίσκονται μέσα στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης .Αυτό το διάστημα βέβαια υπάρχουν πιέσεις για να μην προχωρήσουν αυτές οι θετικές για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα μεταρρυθμίσεις .Για αυτό ακριβώς , χρειαζόμαστε την υποστήριξη  των κινημάτων  ,των συνδικάτων από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να αποτρέψουμε αυτές τις πιέσεις και να προχωρήσουμε σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι της Ε.Ε., και όχι μόνον αυτοί  θέλουν  να τιμωρήσουν  το παράδειγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας, ένα παράδειγμα που το υπερασπίζονται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και  του ελληνικού λαού.

Στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2015, όπου  είχαμε κυβερνητική αλλαγή, εφαρμόστηκε η  πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης. Εργαλεία αυτής της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης ήταν όλοι οι μνημονιακοί  νόμοι που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις αυτών των τελευταίων 5 χρόνων. Νόμοι  που οδήγησαν στην  ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την μείωση των μισθών, την μείωση  των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Νόμοι που βοήθησαν τελικά και στην μεγαλύτερη απαξίωση των συνδικάτων.

Στην Ελλάδα μέσω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, έγινε η μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου και εισοδημάτων μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών ,που έγινε ποτέ στον κόσμο. Όλα αυτά έγιναν υποτίθεται στο όνομα της ανάπτυξης αλλά η ανάπτυξη δεν ήρθε και η ανεργία εκτινάχθηκε  κοντά στο 30%. Η ανεργία στους νέους ξεπέρασε το 50%.

Η  τρόικα, η κυβερνήσεις ,το ΔΝΤ και οι εκπρόσωποι της  Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσισαν τις πολιτικές τους για το μνημόνια σε λάθος στοιχεία, απορρίπτοντας εκείνα που  της παρέθετε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο προειδοποιούσε για την αποτυχία του προγράμματος.

Μπορούσαμε να το αποφύγουμε, το μνημόνιο με πιο ευέλικτα μέτρα. Ήταν  ψεύτικο το δίλημμα μνημόνιο ή πτώχευση που έθεσαν πολλές φορές  οι εκπρόσωποι των δανειστών αλλά και οι  μνημονιακές κυβερνήσεις κάθε φορά πριν ψηφίσουν τα τελευταία χρόνια

Οι δικές μας προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα τα στοιχεία της τρόικας έπεσαν έξω, διότι δεν είχαν βαθιά γνώση της ελληνικής οικονομίας. Η τρόικα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία για να μειωθούν οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα   Ενδεικτικά μπορούμε να δηλώσουμε  ότι η τρόικα απαξίωνε όσους προειδοποιούσαν πως η ανεργία θα φτάσει στο 30% λόγω των υφεσιακών μέτρων του μνημονίου, με το επιχείρημα  πως αν φτάσει στο 30%, θα γίνει επανάσταση στην Ελλάδα. Τα συνδικάτα τους απαντούσαν ότι υποεκτιμούν τον ρόλο της οικογένειας που στην Ελλάδα υποκαθιστά την έλλειψη του κοινωνικού κράτους.

Σήμερα με το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση  έχει δεσμευτεί ότι θα έρθει στην ελληνική βουλή μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα. Δίνεται μια νέα ευκαιρία στα συνδικάτα να επανακάμψουν από την μεγάλη στρατηγική ήττα που έχουν δεχθεί .Με αυτό  θα αποκατασταθούν  οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα αυξηθεί σταδιακά ο κατώτατος μισθός, και  εξουδετερώνονται  οι χιλιάδες ατομικές συμβάσεις, εργασίας που υπέγραψαν την τελευταία τριετία οι λεγόμενες «ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ» Κίτρινα Σωματεία,  με τις οποίες με τις οποίες μειώθηκαν οι αποδοχές  από 10  ως 40% Πάνω από 1440 επιχειρησιακές συμβάσεις  έχουν υπογραφεί με μειώσεις 10 έως 40 %. Για παράδειγμα 8 στις 10 συμβάσεις  οι μισθοί έχουν υποχωρήσει στα 586 ευρώ  Δύο στους τρείς εργαζόμενους στο Ν Ιδιωτικό τομέα  έχουν καθυστέρηση στην πληρωμή και σε μερικές περιπτώσεις η καθυστέρηση φτάνει τα 2 έτη.

Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι,

παρακολουθήσαμε  με ευχαρίστηση του Ιταλούς εργαζόμενους να βγαίνουν στους δρόμους  και να απεργούν με τη CGIL εναντίον του νόμου για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων Jobs Act, που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με καταστροφικές συνέπειες.

Θέλουμε να  ευχαριστήσουμε  τη CGIL και ιδιαίτερα τη γενική γραμματέα της Σουζάνα Καμούζο  τον γραμματέα της FIOM Μαουρίτσιο Λαντίνι γιατί στάθηκαν στο πλευρό του ελληνικού λαού, των εργαζομένων με την συμμετοχή τους  στη μεγάλη διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας στη Ρώμη το Φεβρουάριο, αλλά  και για τη συμμετοχή τους στο νέο κίνημα στήριξης των προσπαθειών μας να απελευθερώσουμε την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ευρώπη από τη λιτότητα.

Αφιερώσατε τη γιορτή σας στην 70η επέτειο από την Απελευθέρωση από το ναζισμό και το φασισμό, όταν μας ένωσε ο αγώνας για την ειρήνη, την εργασία, το ψωμί και τη δημοκρατία. 

Πιστεύουμε ότι η μέρα της νέας μας απελευθέρωσης από το βάρβαρο νεοφιλελευθερισμό είναι κοντά αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, όπως μας λέει το μήνυμα που έφθασε από το Podemos και τα κινήματα των πολιτών της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

Πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Να συμβάλουμε ώστε να φέρουμε στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής την εργασία, την αλληλεγγύη για όλους αυτούς που υποφέρουν και την δημοκρατία.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ Η ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Η ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.

Πηγή: avgi.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις