9.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Θεσ/νίκη: Στάσεις εργασίας για τους διωκόμενους μηχανικούς Χρ. Ταξή, Γ. Τσιωνά και Χρ. Μακνέα – Κάλεσμα από ΜΕΤΑ

fimosi2Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στις 9 το πρωί της Τρίτης 2/6 και στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 3/6, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Σε στάσεις εργασίας, για όλους τους εργαζομένους στους ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, προχωρά την Τρίτη 2 (από 09.00-12.00) και την Τετάρτη 3 Ιουνίου (από 12.00-15.00) η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ), σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους μηχανικούς Χρήστο Ταξή, Γιάννη Τσιωνά (Τρίτη) και Χριστίνα Μακνέα (Τετάρτη), οι οποίοι κατηγορούνται γιατί… έπραξαν το καθήκον τους ως δημόσιοι λειτουργοί!!!

Αναλυτικότερα, την Τρίτη εκδικάζεται από το Εφετείο Θεσσαλονίκης η έφεση των Χρήστου Ταξή και Ιωάννη Τσιωνά (πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ/ΚΜ), οι οποίοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων (για την περίπτωση των οικοπέδων στην παραθαλάσσια περιοχή Σοφούλη) προασπίζοντας ταυτόχρονα τη δημόσια περιουσία.

Την Τετάρτη, από το ίδιο δικαστήριο, εκδικάζεται η έφεση της Χριστίνας Μακνέα (ταμίας της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ), γιατί ως προϊσταμένη έλεγξε, όπως όφειλε, απουσία υπαλλήλου από το τμήμα της και γιατί λόγω αυτής της απουσίας άλλαξε επίβλεψη σε έργα που είχε η συγκεκριμένη υπάλληλος, εφαρμόζοντας τις νόμιμες διαδικασίες.

Κάλεσμα από ΜΕΤΑ: Συμπαράσταση στους διωκόμενους συναδέλφους
Γιάννη Τσιωνά, Χρήστο Ταξή και Χριστίνα Μακνέα

Το ΜΕΤΑ, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ και το ΜΕΤΑ νομού Θεσσαλονίκης καλούν τους εργαζομένους να δηλώσουν δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους διωκόμενους μηχανικούς, λέγοντας, όπως και στην περίπτωση των εργαζομένων στο ΨΝΑ, «όχι στην ποινικοποίηση της εργασίας».

«Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους μηχανικούς που εμπλέκονται άδικα σε δικαστικές και πειθαρχικές περιπέτειες», υπογραμμίζει το ΜΕΤΑ και σημειώνει, χωρίς να θέλει να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη πως και στις δύο περιπτώσεις το γεγονός της πρωτόδικης καταδίκης τους καθώς και οι ποινές που επιβλήθηκαν μαζί με τις οικονομικές αποζημιώσεις που τους ζητούνται, πέρα από τη συκοφάντηση και το στιγματισμό τους, έχουν ως αποτέλεσμα:

  • την ποινικοποίηση της ίδιας της εργασίας

  • την επικράτηση κλίματος φόβου και τρομοκρατίας

  • την άρνηση ανάληψης ευθυνών από τους υπαλλήλους, και

  • εντέλει τη διάλυση των ίδιων των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της τελευταίας πενταετίας.

Επιπλέον, συνεχίζει, «τυχόν καταδίκη τους στο Εφετείο, σε περίπτωση που οι σχετικές αποφάσεις καταστούν αμετάκλητες, θα επιφέρει, εκτός από τις ποινικές και αστικές συνέπειες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την έκπτωσή τους από την υπηρεσία».

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει,«οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι έκαναν ως όφειλαν την δουλειά τους, προασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον και αρνήθηκαν να υποκύψουν σε εκβιασμούς και απειλές».

«Η παρουσία μας στα δικαστήρια τις ημέρες εκδίκασης των εφέσεων είναι επιβεβλημένη ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης στους τρεις διωκόμενους συναδέλφους. Ταυτόχρονα, επιβεβλημένη είναι και η καθημερινή μας πάλη για ένα δημόσιο που θα προασπίζεται το συμφέρον των πολιτών και του λαού αυτής της χώρας, για ένα δημόσιο που θα λειτουργεί με βάση την αξιοκρατία και τη Δημοκρατία, για ένα δημόσιο που οιλειτουργοί του δε θα απειλούνται και δε θα εκβιάζονται ούτε από τοπικούς άρχοντες, ούτε από τοπικούς παράγοντες, ούτε από τοπικά, οικονομικά, παραταξιακά, παρεΐστικα, «μικρά» ή μεγαλύτερα συμφέροντα!», καταλήγει.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Η στήριξη και η αλληλεγγύη
δε δίνονται με την επίδειξη παραταξιακής ταυτότητας

Να σημειωθεί πως η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης για τους δύο από τους τρεις διωμόμενους μηχανικούς και όχι και και για τη Χριστίνα Μακνέα. Το γιατί το εξηγεί το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, σε σχόλιό του.

«Σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ε/Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αρ. πρωτ. 646/26-5-2015, σκόπιμα επιχειρείται ο διαχωρισμός των εργαζομένων και η στήριξη της Ομοσπονδίας σε δύο από τους τρεις συναδέλφους που διώκονται ποινικά, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις πρωτοβάθμιων Σωματείων και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη.

»Η στήριξη και η αλληλεγγύη στους συναδέλφους δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρίνεται από την πολιτική τους ιδεολογία και τη συνδικαλιστική «ταυτότητά» τους. Δεν αποκρύπτουμε γεγονότα, ούτε συγκαλύπτουμε, επειδή τυγχάνει η αντίδικος να είναι μέλος της ΣΥΝ.ΑΝ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ».


Το ιστορικό των υποθέσεων και για λόγους ενημερωτικούς, έχει ως εξής:

  • Στην πρώτη περίπτωση, η υπόθεση αφορά σε δύο υπαλλήλους μηχανικούς της πολεοδομίας του Δήμου Καλαμαριάς, το Χρήστο Ταξή και το Γιάννη Τσιωνά -που είναι και πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΚΜ-, οι οποίοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 18 μήνες φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος. Ποια ήταν η παράβαση καθήκοντος των συναδέλφων; Ότι αρνούμενοι να υποκύψουν στις διάφορες πιέσεις, αποφάσισαν να κάνουν απλώς τη δουλειά τους και να εξετάσουν με λεπτομέρεια την περίπτωση έκδοσης οικοδομικής άδειας, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των εν ισχύι πολεοδομικών διατάξεων, για ένα οικόπεδο της οδού Σοφούλη, δίπλα στη θάλασσα, σε μια περιοχή του Δήμου Καλαμαριάς με χρόνια προβλήματα: θέματα αιγιαλού και παραλίας, θέματα δημόσιας περιουσίας, θέματα αρχαιολογικού χώρου (λιμένας Κελλαρίου), θέματα πολεοδομικών εκκρεμοτήτων – η συγκεκριμένη περιοχή έχει οριστεί ως περιοχή πολεοδομικής ανάπλασης και διαθέτει ένα πλούσιο ιστορικό διαδοχικών «χαρακτηρισμών» και «αποχαρακτηρισμών» ως περιοχή πρασίνου. Εδώ να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η τελευταία οικοδομική άδεια που εκδόθηκε σε αυτή την περιοχή είναι από την εποχή της χούντας με τις γνωστές διαδικασίες «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

  • Στη δεύτερη περίπτωση, η υπόθεση αφορά στη συνάδελφο μηχανικό Χριστίνα Μακνέα, η οποία καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλάκιση με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδή καταμήνυση και νόθευση εγγράφου. Και να σημειώσουμε ότι η Χριστίνα Μακνέα είναι ταμίας της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Τα γεγονότα αφορούν ενέργειες της το 2010, όταν ως προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών στο Δήμο Εχεδώρου (νυν Δέλτα) ανέφερε εγγράφως στη διευθύντριά της απουσία υπαλλήλου της, δίχως να είναι γνωστοί οι λόγοι της απουσίας στην υπηρεσία. Η -έπειτα από ένα χρόνο- άδεια ανατροφής που προσκόμισε η ανωτέρω υπάλληλος (όταν και κατέθεσε τη μήνυση) δεν αναγράφει υπηρεσία η οποία την εξέδωσε, δεν έχει πρωτόκολλο δήμου, βγήκε με αρ. απόφασης από το βιβλίο Δημάρχου, κυκλοφορεί σε δύο έγγραφες παραλλαγές έντυπων άδειας, υπερβαίνει τα χρονικά όρια που θα μπορούσε να ληφθεί κ.λπ., όπως επισημαίνεται και στο πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε κατόπιν. Αυτή λοιπόν είναι η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης! Όσον αφορά στη νόθευση εγγράφου, το «έγγραφο» είναι ένα πρόχειρο ευρετήριο που δεν έχει καν σφραγίδα, δεν ήταν αρχειοθετημένο ως βιβλίο ή επίσημο έγγραφο του Δήμου, ούτε έφερε κανενός είδους πρωτόκολλο και τηρούνταν προκειμένου να μπορεί η υπηρεσία να έχει μια άμεση γνώση για το ποιος επέβλεπε και τηρούσε τους φάκελους των έργων – το τι αναγράφονταν πάνω σε αυτό, καμία έννομη συνέπεια μπορούσε να επιφέρει. Η Χριστίνα Μακνέα, η οποία είχε δεχθεί και στο παρελθόν απειλές στον εν λόγω Δήμο, άλλαξε, ως όφειλε, την επίβλεψη σε έργα που ήταν χρεωμένα στην μηνύτρια λόγω της απουσίας της. Επίσης, τελείως ενημερωτικά να σημειώσουμε ότι στο πρώτο δικαστήριο κατέθεσαν εναντίον της ο πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Δέλτα (σύζυγος της μηνύτριας), καθώς και ο τότε (2010) Δήμαρχος του – αυτός που εξέδιδε άδειες ανατροφής με αρ. αποφάσεων του βιβλίου του!

Παρόμοια Άρθρα