6.6 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Ασφαλιστικό: Μεταρρύθμιση με αναδιανομή και στήριξη των Ταμείων

asfalistiko-stiloΑσφαλιστική μεταρρύθμιση με αλληλεγγύη των γενεών και χρηματοδότηση των Ταμείων με νέους πόρους σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο, έχοντας μάλλον καταφέρει σε αυτή τη φάση που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις να αναστείλει ή να “παγώσει” όλες τις μνημονιακές αποφάσεις που οδηγούν σε μείωση των επικουρικών (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) αλλά και των κύριων συντάξεων, όπως προέβλεπαν οι διαδοχικοί μνημονιακοί νόμοι του 2010.

Από τον Ανδρέα Πετρόπουλο

Ταυτόχρονα, από τις συζητήσεις τα τελευταία 24ωρα προκύπτει ότι στο μέτωπο των εργασιακών, παρά τις παρελκυστικές δηλώσεις εκπροσώπων των δανειστών, το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα και θα περιλαμβάνει την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού (Οκτώβριος του 2015 και Ιούλιος 2016) στα 751 ευρώ.

Ενοποιήσεις Ταμείων

Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προχωρήσουν τώρα οι λειτουργικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων (θα οδηγηθούμε σταδιακά σε τρία Ταμεία, ΙΚΑ για μισθωτούς, ΟΑΕΕ για επαγγελματίες και ΟΓΑ) και θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για τον περιορισμό των κραυγαλέων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το πλαίσιο των ενοποιήσεων των Ταμείων που έχει θέσει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, θα προηγηθούν αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες και θα ακολουθήσει κοινωνικός διάλογος με συνδικάτα και ασφαλιστικούς φορείς. Στόχος, όπως περιγράφεται, οι ενοποιήσεις να προχωρήσουν χωρίς κατεδάφιση των παροχών, αλλά και με ενίσχυση των Ταμείων με νέους πόρους που θα προέλθουν από τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού κεφαλαίου το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στον εν λόγω φορέα θα μεταφερθούν έσοδα του Δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο, αλλά και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Με άλλα λόγια, απέναντι στις πιέσεις των δανειστών για περικοπές στις συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει μια ριζοσπαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, θα έχει αναδιανεμητικό, ανταποδοτικό και βαθύτατα κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ θα βάζει θέμα νέων πόρων, δηλαδή χρηματοδότησης ασφαλιστικού, όχι μόνο για να καταβάλλονται τα επόμενα χρόνια οι συντάξεις, αλλά και για να διαμορφωθεί εκ νέου ένα νέο αποθεματικό κεφάλαιο.

Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Στο θέμα του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι δανειστές επιμένουν ότι τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή από το 2016, και να μη μεταφερθούν στο 2019 – 2020. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μητέρες με ανήλικο παιδί, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα επανεξεταστούν κραυγαλέες περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (ταμεία ασφαλισμένων που εργάζονται σε τράπεζες και ΔΕΚΟ) που διαχρονικά επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να σημειώσουμε τέλος ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (“πάγωμα” μέχρι το 2017 ζητούν οι θεσμοί) αλλά και όποιες νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα κριθεί κατά τα φαινόμενα και η καταβολή της 13ης σύνταξης, που σε έναν βαθμό συσχετίζεται από τη συμφωνία στο ύψος του συντελεστή πρωτογενούς πλεονάσματος για την διετία 2015 – 2016.

Πηγή: avgi.gr

Παρόμοια Άρθρα