10.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Ν. Παππάς: Χωρίς κομματικά κριτήρια τα πρόσωπα για την ΕΡΤ – Αρνητική ψήφος από τη Ρ. Μακρή

Πρόσφατα

Επιλέξαμε πρόσωπα για την ΕΡΤ χωρίς κομματικά κριτήρια, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Προτείνονται: ως πρόεδρος ο Διονύσης Τσακνής, ως διευθύνων σύμβουλος ο Λάμπης Ταγματάρχης και ως μέλη οι Μιχάλης Γρηγορίου, Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και Νίκος Τρανός.

«Έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με κριτήριο την εγγύτητα ή την κομματική ένταξη, αλλά δεν νομίζω ότι θα έπρεπε αυτό να είναι το κριτήριο και ότι κάποιο μέλος της Επιτροπής θα μπορούσε να το υποστηρίξει, δεδομένου ότι έχουν προκύψει θέματα στο παρελθόν», τόνισε ο Ν. Παππάς και προσέθεσε πως «αν γίνονταν τέτοιες επιλογές, η κυβέρνηση θα ήταν πολύ ανοικτή και ευάλωτη σε τέτοιες κριτικές».

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία «καθαρή διαδικασία» στην οποία υποβλήθηκαν 153 αιτήσεις, από τις οποίες προκρίθηκαν 13 άτομα και από αυτούς προέκυψαν οι πέντε προτεινόμενοι. Σημείωσε μάλιστα ότι πάρα πολλοί είχαν εμπειρία στο πρόγραμμα, αλλά όχι στη διοίκηση και υπενθύμισε ότι ο προτεινόμενος διευθύνων σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης «στην προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Παππάς απάντησε και στην κριτική που γίνεται από την ΠΟΣΠΕΡΤ ότι αποκλείονται οι εργαζόμενοι από το δ.σ. της ΕΡΤ. «Μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας το δ.σ. θα συμπληρωθεί με αυτούς που θα εκλέξουν οι εργαζόμενοι μέσα από καθολική ψηφοφορία», δεσμεύθηκε.

«Υπάρχουν εκατέρωθεν αλληλοεξωντούμενες κριτικές στις οποίες όλοι καλούμαστε να τοποθετηθούμε», επεσήμανε ο Υπουργός Επικρατείας ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ήρθαμε με το νομοσχέδιο να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκυρη ενημέρωση».

«Να σταθούμε στο μείζον και αυτό είναι ότι πολλοί άνθρωποι κέρδισαν την εργασία τους και ότι η ΕΡΤ μπορεί να είναι το βήμα σε μία αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μία αλλαγή που δεν θα έχει σχέση με την πραγματικότητα που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.. Μία πραγματικότητα που καθυπόταξε την πολιτική και εγκαθίδρυσε συμφέροντα που έκαμψαν την πολιτική βούληση», υπογράμμισε ο υπουργός.

Επισήμανε δε πως «το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Από αυτό προέχει είναι η υποχρέωση της Βουλής να εγγυάται αυτή την ρύθμιση. Γνωρίζουμε ότι επειδή τα δημόσια αγαθά δέχονται επίθεση, κάποιοι εκτός Βουλής, ενοχλούνται από αυτή την διάταξη».

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή υπήρξαν αντικαταστάσεις τριών βουλευτών: Σωκράτης Φάμελλος αντί Θανάση Πετράκου (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Γκιόκας αντί Μανώλη Συντυχάκη (ΚΚΕ), Νίκος Νικολόπουλος αντί Νίκο Μαυραγάνη (Ανεξάρτητοι Έλληνες). Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και βουλευτές που δεν είναι μέλη της Επιτροπής.

ΟΧΙ στα πρόσωπα του δ.σ. της νέας ΕΡΤ λέει Ρ. Μακρή

Στο μεταξύ, αρνητική ψήφο στην πρόταση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία αντέδρασε στα πρόσωπα του Λ. Ταγματάρχη και της Ελ. Παπακωνσταντίνου.

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε αν οι προτεινόμενοι έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους και εκείνοι απάντησαν στο σύνολό τους αρνητικά.

Στη συνέχεια, η Ρ. Μακρή ρώτησε την Ελ. Παπακωνσταντίνου αν είναι βαφτισιμιά του Λ. Ταγματάρχη. Και οι δύο διέψευσαν ότι έχουν τέτοια σχέση μεταξύ τους, όμως, η Ρ. Μακρή δήλωσε ότι δεν πείστηκε και γι’ αυτό τοποθετήθηκε αρνητικά και για την Ελ. Παπακωνσταντίνου. Όσον αφορά το Λ. Ταγματάρχη η βουλευτής είπε ότι είχε αποτύχει στην προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ και γι’ αυτό τοποθετήθηκε αρνητικά.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις