Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, 7:00μμ, στην αίθουσα ΒΕΑ, Ακαδημίας 18, Αθήνα.
Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Πράσινο Ινστιτούτο διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «H TTIP ως υπερόπλο της νέας γενιάς διεθνών εμπορικών συμφωνιών – Μια συντονισμένη επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον και τη δημοκρατία».
Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, 7:00μμ
Αίθουσα ΒΕΑ, Ακαδημίας 18, Αθήνα
Ομιλητές:
-
Τζον Χίλαρι, War on Want
-
Μίκαελ Έφλερ, European Citizens Initiative against TTIP & CETA
-
Γιούργκεν Μάιερ, Forum Environment & Development
Όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα πολύμορφο κίνημα που ενημερώνει και δικτυώνεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συντονισμένη επίθεση των αγορών ενάντια στα κοινωνικά κεκτημένα, την περιβαλλοντική προστασία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, που προωθείται στο πλαίσιο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Οι δύο φορείς που συνδιοργανώνουν την εν λόγω εκδήλωση αποτελούν μέρος αυτού του κινήματος και εντάσσουν την προσπάθειά τους στο ευρύτερο πλαίσιο κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα διεθνώς, φιλοξενώντας εξέχοντες ομιλητές που είναι ευρέως γνωστοί στη διεθνή σκηνή για την ενεργή δράση τους στο κίνημα ενάντια στην ΤΤΙΡ.
Η TTIP , που βρίσκεται σε στάδιο αδιαφανών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, επισήμως, στοχεύει στη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων και στην εξάλειψη «περιττών γραφειοκρατικών εμπόδιων». Ωστόσο, κριτικές φωνές διαμηνύουν ότι κύριος στόχος της είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν «εμπόδιο» στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, «εμπόδια» για την ΤΤΙP αποτελούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών (εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα, προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο κ.ά).
Συγχρόνως, η προτεινόμενη συμφωνία τείνει να μεταβάλλει την ίδια τη θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ υπέρ των πολυεθνικών εταιριών και κεφαλαίων, καθώς αφορά λιγότερο στο εμπόριο -οι αντίστοιχοι δασμοί είναι ήδη σημαντικά χαμηλοί- και περισσότερο σε ρυθμίσεις και εμπορικά πρότυπα, εταιρικά δικαιώματα και επενδυτικές εγγυήσεις. Επιπλέον, με την ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, το περίφημο ISDS (Investor-State Dispute Settlement), τα εταιρικά συμφέροντα αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Έτσι, μόνο οι εταιρείες δύνανται να προσφύγουν εναντίον κυβερνήσεων και όχι το αντίθετο, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο κατάφωρα θεμελιακές αρχές της δημοκρατίας, όπως η αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο.
Στην εκδήλωση θα παρίσταται και θα χαιρετήσει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, καθώς και εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας STOP TTIP GREECE.
Το ΜΕΤΑ, με ανακοίνωσή του, έχει στηλιτεύσει τις μυστικές «διαβουλεύσεις» για την TTIP αλλά και για την TiSA (μια αντίστοιχη συμφωνία 50 κρατών για τα λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομο, δημόσιες υποδομές, που θα τεθούν στην υπηρεσία της παγκόσμιας αγοράς και θα προσαρμοστούν υποχρεωτικά στους όρους της), «συμφωνίες» που θα πλήξουν από τα δικαιώματα των πολιτών παγκοσμίως, τόσο σε εργασιακό, συνταξιοδοτικό, κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Δημοκρατίας, ζητώντας «πλήρη διαφάνεια στις συζητήσεις που γίνονται για τις ΤΤΙP και TiSA οι οποίες μέχρι σήμερα γίνονται στο σκοτάδι και εκτός μιας στοιχειώδους δημοκρατικής και θεσμικής διαβούλευσης».
Έχει, επίσης, ζητήσει τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΝ «ΝΑΙ» σε συμφωνίες οι οποίες «παραγκωνίζουν το ευρωπαϊκά κεκτημένο, σε σχέση με τα συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα των συνδικάτων να συνάπτουν και να διατηρούν τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, την επισιτιστική ασφάλεια, τα δικαιώματα των καταναλωτών».
Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, «είναι αναφαίρετα συλλογικά δικαιώματα και υπόκεινται σε δημοκρατικές διαδικασίες με τη συμμετοχή των εργαζόμενων και των οργανώσεών τους».
Υπενθυμίζεται πως το ΜΕΤΑ ήταν ένας τους συνδικαλιστικούς φορείς εκείνους που καλούσαν στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στις συμφωνίες TTIP και CETA.