14 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Αρνητικό πρόσημο για τον κλάδο των μηχανικών και το ΤΕΕ η εκλογή Στασινού

Πρόσφατα

rizosp-protov-mixanikon«Η εκλογή Στασινού στην προεδρία του ΤΕΕ δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις για το επιμελητήριο και τον κλάδο, ειδικά στο βαθμό που δε διαμορφωθεί μια ευρύτερη πολιτική συμπαράταξη που να αποτρέπει αρνητικές επιλογές και εξελίξεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, με αφορμή τις εκλογές που έγιναν στο ΤΕΕ. Δηλώνει, δε, ιδιαίτερα προβληματισμένη με τη στάση των υπόλοιπων παρατάξεων της Αριστεράς, μια στάση που βοήθησε ουσιαστικά την εκλογή Στασινού.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών χαιρετίζει και ευχαριστεί τους δεκάδες συναδέλφους – μέλη της Αντιπροσωπείας που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρεδάκη για την προεδρία του ΤΕΕ.

Η πρόταση για ένα διαφορετικό ΤΕΕ, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις προκλήσεις των καιρών δεν ήταν μια στενά παραταξιακή επιλογή, ούτε μια επιλογή συμβολική, περιχαράκωσης ή μέτρησης της δύναμης μιας παράταξης. Εξέφρασε την προσδοκία και τη βούληση πολλών συναδέλφων – μελών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ «να πάνε τα πράγματα αλλιώς». Αντανακλά τη βούληση των συναδέλφων μηχανικών.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το τελικό αποτέλεσμα. Η ΡΠΜ διαθέτει 22 εκλεγμένους αντιπροσώπους στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, ενώ η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρεδάκη συγκέντρωσε 54 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία.

Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η στάση των παρατάξεων ΣΑΜ, ΑΕΠ και Πανεπιστημονικής, από το χώρο της Αριστεράς, οι οποίες απείχαν από την ψηφοφορία, με το σκεπτικό «όλοι ίδιοι είναι», «δεν αλλάζει τίποτα». Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και έχοντας υπόψη τη δεδομένη χρονική περίοδο που διανύουμε και τα επίδικα που τίθενται, η στάση αυτή δύσκολα γίνεται κατανοητή. Μας προβληματίζει επίσης ιδιαίτερα και η στάση της ΕλΕΜ που, με την εμμονή να έχει υποψήφιο και στη 2η ψηφοφορία, εγκλώβισε δεκάδες συναδέλφων – αντιπροσώπων, σε επιλογές με πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

Προσκολλημένες σε τέτοια ιδεολογήματα, με τη στάση που κράτησαν, διευκόλυναν αντικειμενικά την εκλογή Στασινού με 66 ψήφους, διαφορά μόλις 12 ψήφων από τον Ν. Ανδρεδάκη.

Αν οι παρατάξεις αυτές είχαν αξιολογήσει διαφορετικά τα πράγματα, με κριτήριο την πολιτική και συνδικαλιστική κατεύθυνση και πρακτική που εκφράζει ο καθένας, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα. Το φιλομνημονιακό μπλοκ που δημιουργήθηκε δε θα είχε αναδειχθεί στην προεδρία του ΤΕΕ.

Ο Γ. Στασινός έχει δώσει αρνητικά δείγματα γραφής κατά τη θητεία του ως Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, όπως και ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο ΤΣΜΕΔΕ όπου και ψήφισε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών. Τέτοιες πρακτικές θα έπρεπε να είχαν αξιολογηθεί από αυτές τις παρατάξεις και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατό όταν μπαίνουν στη ζυγαριά με το πρόσωπο του Ν. Ανδρεδάκη και ό,τι εκφράζει πολιτικά να έχουν το ίδιο βάρος.

Η εκλογή Στασινού στην προεδρία του ΤΕΕ δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις για το επιμελητήριο και τον κλάδο, ειδικά στο βαθμό που δε διαμορφωθεί μια ευρύτερη πολιτική συμπαράταξη που να αποτρέπει αρνητικές επιλογές και εξελίξεις.

Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε τη στήριξή της στο πρόσωπο του συναδέλφου Ανδρεδάκη, όρισε και το πλαίσιο στο οποίο κινούνταν αυτή η υποψηφιότητα.

Δεν ήταν «μια από τα ίδια». Δεν ήταν πρόταση παραταξιακή. Δεν ήταν πρόταση συνδιαλλαγής. Ήταν ξεκάθαρη πολιτική πρόταση με βάση δημόσια πολιτική διακήρυξη που προσδιόριζε σαφώς τις προτεραιότητες για το ΤΕΕ, αυτά που αποτελούν τα αναγκαία βήματα, την αναγκαία κατεύθυνση ώστε το επιμελητήριο να αλλάξει χαρακτήρα.

Να εργαστεί ουσιαστικά για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών του αλλά και της κοινωνίας. Και να το κάνει κόντρα στην πολιτική που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια και όξυνε τα ήδη σοβαρά προβλήματα.

Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών δεν είδε τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου ως μια ανεξάρτητη από τη γενικότερη πολιτική στο επιμελητήριο διαδικασία. Την είδε ως ένα κρίσιμο κόμβο στην πορεία της σύγκρουσης με τα αποτελέσματα της ως τώρα εφαρμοζόμενης πολιτικής στον κλάδο και την κοινωνία. Έτσι τοποθετήθηκε στη μάχη αυτή, σε αυτό το στόχο κάλεσε.

Έτσι μετράμε και τα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα, αν και θεωρούμε ότι αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πλειοψηφία των δοκιμαζόμενων μηχανικών, μας επιτρέπει ταυτόχρονα να είμαστε αισιόδοξοι, να ελπίζουμε ότι είναι δυνατό να διαμορφωθεί μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων στο ΤΕΕ που να επιδιώκει και να παλεύει την ανατροπή της κατάστασης, την αλλαγή φυσιογνωμίας του επιμελητηρίου. Κοντά στα μέλη του, κοντά στην κοινωνία. Ταυτόχρονα μας βάζει σε θέση ευθύνης για την έκφραση αυτής της φυσιογνωμίας μέσα στο επιμελητήριο.

Καλούμε σε συστράτευση όλους τους συναδέλφουςνα δώσουμε μαζί τη μάχη της ανατροπής. Να τη δώσουμε καθημερινά για να αλλάξει φυσιογνωμία και προσανατολισμό το ΤΕΕ, να είναι ζωντανός οργανισμός και όχι μηχανισμός έκφρασης κλειστών κύκλων και συμφερόντων. Να αγκαλιάσει τους συναδέλφους μηχανικούς και να τους διευκολύνει στην καθημερινότητά τους, όχι να δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια. Να είναι δημοκρατικό, να ενημερώνει τους συναδέλφους και να μετρά τη γνώμη τους, όχι να τους αποκλείει.

Εκεί θα δώσουμε όλοι εξετάσεις αν εννοούμε την ενότητα στην κατεύθυνση της ανατροπής ή αν απλώς κρυβόμαστε πίσω από τις διακηρύξεις μας.

Το επόμενο διάστημα απαιτείται συμπόρευση στη μάχη αυτή. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες. Από το επίπεδο των καθημερινών ζητημάτων και στη βάση του κλάδου ως και το υψηλότερο επίπεδο, στην Αντιπροσωπεία και στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ.

Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις