2.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Τσίπρας από ΣΕΒ: Συμφωνία χωρίς νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις – Ανάπτυξη με σεβασμό στη μισθωτή εργασία

Πρόσφατα

tsipras-sevΗ ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και τους εταίρους, ωστόσο, έχει καταφέρει να βρίσκεται «στην τελική ευθεία για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μετά από μακρές και επίπονες συζητήσεις τόσο πάνω στο πολιτικό όσο και στο τεχνικό επίπεδο», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το ετήσιο Συνέδριο του ΣΕΒ, τη Δευτέρα το βράδυ.

Έκανε λόγο για κύκλους «δε θέλουν αυτή τη συμφωνία να παίρνει σάρκα και οστά, έχοντας ενδεχομένως στα συρτάρια τους διχαστικά σχέδια για τη πορεία της Ευρώπης» και τόνισε ότι δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας. Αντιθέτως, είπε, πρόκειται για μια σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων. Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, προσέθεσε, σημειώνοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη συμφωνίας.

Από τη πλευρά μας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός «είμαστε διατεθειμένοι και το έχουμε αποδείξει, να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς με τους ευρωπαίους εταίρους, στο βαθμό που με την επιδιωκόμενη συμφωνία:

Πρώτον, δε θα δίνεται απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα, αλλά θα αντιμετωπίζεται μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου, έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές. Πρόβλημα που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επιδεινώθηκε από τα υφεσιακά μέτρα της προηγούμενης πενταετίας της σκληρής λιτότητας. Αυτή η μακροπρόθεσμη λύση οφείλει να περιλαμβάνει την προοπτική αναδιάρθρωσης, την προοπτική απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Δεύτερον, μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να βγει η χώρα στην ανάπτυξη.

Τρίτον, μια συμφωνία, που θα προβλέπει ένα επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε στέρεες βάσεις, με προτεραιότητα στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

»Και τέλος, μια συμφωνία που δε θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που εντείνουν τις ανισότητες και διαρρηγνύουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή».

Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης θα είναι να ασχοληθεί με τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. «που δε θα βασίζεται στη μείωση του μισθολογικού κόστους και του προσωπικού, αλλά στη βελτίωση των διοικητικών δομών και υπηρεσιών.

«Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν, σήμερα όμως θα περιοριστώ να θέσω τους βασικούς άξονες αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ενδεχομένως και για να ξεκινήσει ένας ανοικτός δημόσιος διάλογος κάποια στιγμή:

1ος άξονας είναι ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση νέων οργανισμών των υπουργείων που θα προβλέπουν σαφές οργανωτικό σχήμα και δεν θα αναπαράγουν τη χαοτική σημερινή κατάσταση. Μόνον έτσι θα μπορέσουν οι διοικητικές δομές της χώρας να παίξουν το στρατηγικό ρόλο σχεδιασμού και χάραξης μιας πολυδιάστατης και κοινωνικά δίκαιης αναπτυξιακής πολιτικής,

2ος άξονας είναι η απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς οι πολύπλοκες και πολυδαίδαλες διαδικασίες που έχουμε σήμερα δεν είναι μόνο χρονοβόρες, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργούν και ως μηχανισμός αναπαραγωγής της διαφθοράς..

3ος άξονας είναι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αποτελεί κεντρικό αιτούμενο όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά όλων των πολιτών που έρχονται σε επαφή με τη δημόσια διοίκηση,

4ος άξονας είναι φυσικά η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και των φορολογικών διαδικασιών, ώστε η να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα τόσο των άμεσων φόρων όσο όμως και του ΦΠΑ. Να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή αλλά και να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον το οποίο αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προϋπόθεση και το κυριότερο κίνητρο για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων στρατηγικών επενδύσεων ελληνικών και ξένων στην Ελληνική οικονομία. Εδώ μιλάμε για ένα πραγματικό στοίχημα, καθώς η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος δεν θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και την καταπολέμηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού που οργιάζουν δυστυχώς σήμερα στην ελληνική αγορά,

5ος άξονας είναι η αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς που αποτελεί το μέσον της δημιουργίας ολιγοπωλίων και καρτέλ στην αγορά τα οποία νοθεύουν τον ανταγωνισμό και δεν επιτρέπουν τη μείωση των τιμών που τελικά επιβαρύνουν τους καταναλωτές, τους πολίτες,

6ος άξονας είναι η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, πολιτικής και διοικητικής, που αποτελεί επίσης χρόνιο πρόβλημα και εμπόδιο για την ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων στη χώρα. Και αυτή η κατάσταση δεν είναι βεβαίως κυρίως ευθύνη των δικαστών, που δουλεύουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες οφείλω να ομολογήσω, αλλά αποτέλεσμα της χαώδους και δαιδαλώδους νομοθεσίας και διοικητικής πρακτικής σε συνδυασμό, βέβαια, με την έλλειψη υποδομών στήριξης και διοικητικού προσωπικού στα ελληνικά δικαστήρια».

Τι ανάπτυξη χρειαζόμαστε;

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην ομιλία του από το ετήσιο Συνέδριο του ΣΕΒ, μίλησε, όσον αφορά στην ανάπτυξη, για την επεξεργασία ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που θα μπορεί να εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή και θα τείνει στην αύξηση της ευημερίας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. «Διότι μόνο η διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ομαλότητας μπορεί να δημιουργήσει το πλαίσιο για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Απαντώντας συνοπτικά στο ερώτημα «Τι ανάπτυξη χρειαζόμαστε;», ένα κεντρικό ερώτημα της περιόδου που θέτει τις πολιτικές και κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσο και στον κόσμο ολόκληρο, είπε:

«Θέση 1η: Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού εσωτερικής ζήτησης και όχι ανάπτυξη που θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Διότι με διαλυμένη την εσωτερική αγορά και οικονομία είναι αδύνατο να βγούμε από την κρίση.

Θέση 2η: Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Και εδώ πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι λέγοντας ότι αυτά είναι:

  • Πρώτον, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Και ιδιαίτερα το δυναμικό με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης, οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες και τεχνικοί που μπορούν να παίξουν το ρόλο της αναπτυξιακής εμπροσθοφυλακής.

  • Δεύτερο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, οι φυσικοί πόροι της χώρας τόσο οι ενεργειακοί και οι μεταλλευτικοί όσο και οι αγροτικοί.

  • Τρίτον, η ιστορική και φυσική θέση της χώρας. Η αξιοποίηση της γεωπολιτικής της θέσης. Οι αναγκαίες επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας, που μπορούν να κάνουν τη χώρα ενεργειακό κόμβο, αλλά και στον χώρο του τουρισμού, που μπορούν να κάνουν τη χώρα μας, πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να στηρίζεται αφενός στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και στην οικονομική ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, ώστε να στηριχθεί η εσωτερική ζήτηση και να δημιουργηθούν κίνητρα για την επιστροφή του υψηλά ειδικευμένου εργατικού δυναμικού που δυστυχώς έχει μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια μαζικά εκτός της χώρας. Και αφετέρου, οφείλει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου που υποστηρίζουν την καινοτομία και βασίζονται στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και όχι στην χαμηλή τιμή και την ποσότητα».

Σε αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, «είναι αναγκαία η συστράτευσή σας, στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των άλλων προστατευτικών μέτρων υπέρ των εργαζομένων. Τα μέτρα αυτά, αντίθετα από ότι υποστηρίζεται από ακραίους κύκλους της Ευρώπη και των ΗΠΑ, όχι μόνο δεν είναι αντιαναπτυξιακά αλλά αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια υγιής και δυναμική αναπτυξιακή πορεία, όπως ήδη περιέγραψα».


Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις