23.4 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

40ό Συνέδριο ΟΜΕ-ΟΤΕ: Η νοθεία που επιδιώκουν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ πρέπει επιτέλους να σταματήσει

Πρόσφατα

meta-agSyn-ote-NEOΕνημέρωση από το ΜΕΤΑ/Αγωνιστική Συνεργασία από την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου – Τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία – Τι θα γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις – Τι θα γίνει με την εθελούσια:

Ξεκίνησαν στην Τέμενη Αιγίου οι εργασίες του 40ού Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΟΜΕ – ΟΤΕ. Παρατίθενται παρακάτω οι πιο σοβαρές κατά τη γνώμη μας εξελίξεις της πρώτης ημέρας:

Η πρώτη έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο παρευρισκόμενος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ήδη με μεσολάβηση του υπουργείου, ο ΟΤΕ και το ΤΑΥΤΕΚΩ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα νέο διακανονισμό του δανείου που οφείλει το ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΟΤΕ. Ο διακανονισμός είναι τέτοιος που δίνει τη δυνατότητα στο ΤΑΥΤΕΚΩ να πληρώνει κανονικά τις δόσεις του δανείου και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να χορηγεί μερικά από τα εφάπαξ που οφείλει.

Θυμίζουμε ότι η χορηγία εφάπαξ έχει σταματήσει από πέρυσι, ενώ εκκρεμούν οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ για εφάπαξ συναδέλφων που βρίσκονται στη σειρά λόγω των απανωτών εθελούσιων ή συνταξιοδοτήσεων. Αυτοί στο τέλος του χρόνου, μάλλον, θα ξεπερνούν τις 2.000, ενώ τα οφειλόμενα ποσά θα φθάσουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, υπήρξε δέσμευση για ετήσια επιχορήγηση του ΤΑΥΤΕΚΩ από το λογαριασμό ληξιπροθέσμων του κρατικού προϋπολογισμού.

Η δεύτερη αφορούσε στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που είναι έτοιμο για κατάθεση. Το νομοσχέδιο αυτό εκτός των άλλων απαιτεί και την εργατική συμμετοχή και στήριξη για να προωθηθεί. Όλο το σ.κ. με τα μέσα που έχει και διαθέτει θα πρέπει να εξαγγείλει τις θέσεις του και να κινητοποιήσει τους εργαζομένους στην κατεύθυνση της ψήφισης του προτεινόμενου σχεδίου και της ακύρωσης των μνημονιακών νόμων.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, που είπε ότι η ΓΣΕΕ περιμένει, και αν το νομοσχέδιο κατατεθεί ή ψηφισθεί, θα χειροκροτήσει. Εμείς είμαστε της αντίληψης του ότι οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν οι συλλογικές συμβάσεις να πέσουν σαν ώριμο φρούτο. Στον ΟΤΕ, για παράδειγμα, εκτός των άλλων έχουμε το «πάγωμα» των ωριμάνσεων, δηλαδή το πάγωμα των κλιμακίων και του χρονοεπιδόματος.

Η ΓΣΕΕ και οι ομοσπονδίες θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση της στήριξης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, όποιες και αν είναι οι κυβερνητικές προθέσεις ή οσοδήποτε καλές. Η πλευρά της εργοδοσίας αντιτίθεται με πολλούς τρόπους και το βλέπουμε καθημερινά. Εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι σε μια μάχη που γίνεται για εμάς, αλλά τελικά χωρίς εμάς. Αν η μάχη αυτή χαθεί, θα φταίνε και αυτοί που ήταν απέναντι αλλά και όσοι έκατσαν στη γωνία και σφύριζαν αδιάφορα.

Τέλος, για τα σενάρια εθελούσιας που έχουν ακουστεί η κυβέρνηση είπε ότι δε σκοπεύει να τα εμποδίσει, αν τηρηθούν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά στην εκ των προτέρων πληρωμή όλων των ασφαλιστικών εισφορών όσων συμμετάσχουν. Η δεύτερη το να αποκατασταθούν με νέες προσλήψεις οι όποιες αποχωρήσεις υπάρξουν στον ΟΤΕ.

Από πλευράς διοίκησης του ΟΤΕ, αναφέρθηκε ότι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, θα συνεχίσει να επενδύει και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα όποια προβλήματα εν μέσω κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια εθελούσιας λέχθηκε ότι η διοίκηση επιθυμεί μια νέα εθελούσια, ότι οι υπηρεσίες δουλεύουν γι’ αυτό, ωστόσο, καμιά τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Σε ό,τι αφορά την Ομοσπονδία, την πρώτη ημέρα, δε συζήτησε τίποτε από όλα αυτά.

Την πρώτη ημέρα ασχολήθηκε μόνο με το θέμα της νομιμοποίησης συνέδρων. Αυτό που τελικά έγινε μετά την αντιπαράθεση ήταν το να συνεργαστούν για άλλη μια φορά οι δύο συνεταίροι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και από κοινού να εγκρίνουν τη συμμετοχή συνέδρου της ΔΑΚΕ που δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει. Επιδιώκουν δηλαδή τη νόθευση της βούλησης των συναδέλφων.

Οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριό μας με βάση το καταστατικό γίνονται για όλα τα σωματεία τον τελευταίο χρόνο δηλαδή από 1/1/2014. Οι εκλογές για την ανάδειξη του συγκεκριμένου αντιπροσώπου έγιναν το Φθινόπωρο του 2013 δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι λέει το καταστατικό. Στις εκλογές αυτές συμμετείχαν συνάδελφοι που δεν υπήρχαν στον ΟΤΕ την 1/1/2014 ημερομηνία κατά την οποία το καταστατικό ορίζει την έναρξη των εκλογών, επειδή έφυγαν με την εθελούσια στο τέλος του 2013. Επίσης συμμετείχαν και συνάδελφοι που μετά τις εκλογές του σωματείου αυτού συμμετείχαν ή και ψήφισαν στις εκλογές των άλλων σωματείων του ΟΤΕ.

Η επιχείρηση νόθευσης της βούλησης των συναδέλφων μπορεί και να συνεχιστεί. Από το παρελθόν, έχουμε γίνει μάρτυρες των χειρότερων μεθοδεύσεων. Στο τελευταίο μόνο εκλογικό συνέδριο, πριν από τρία χρόνια, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι είχαμε εξαγορές συνειδήσεων αλλά και μεθοδεύσεις που έφεραν την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ να κατεβαίνουν στις εκλογές με τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια η κάθε μία, όχι γιατί υπήρξε καμιά διάσπαση ή άλλη προσέγγιση, αλλά για να υποκλέψουν από τις άλλες δυνάμεις έδρες που τις αναλογούσαν.

Στην πρώτη μόλις συνεδρίαση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας, πριν τρία χρόνια, οι εκλεγμένοι με τα τρία ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ έκαναν κοινή δήλωση ότι ανήκουν στην ίδια παράταξη και το ίδιο έκαναν και οι αντίστοιχοι που εκλέχθηκαν με τα τρία ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ.

Εμείς σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις που όχι μόνο δε βοηθάνε αλλά μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Τέμενη Αιγίου 15-05-2015

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις