23.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Στρατούλης: Δανειστές και μνημόνια αποτελείωσαν την κοινωνική ασφάλιση

Πρόσφατα

stratoulis4Τι λέει η Κομισιόν στην Έκθεσή της για τη γήρανση του πληθυσμού το 2015 για την Ελλάδα, το ασφαλιστικό και τις συντάξεις

«Το βασικό πρόβλημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας δεν είναι οι δαπάνες του, αλλά η έλλειψη οικονομικών πόρων, η οποία έχει προέλθει από τις μνημονιακές πολιτικές που εκτίναξαν την ανεργία, μείωσαν τους μισθούς, αύξησαν την εισφοροδιαφυγή και της στέρησαν μεγάλο μέρος από τα έσοδά της», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, σχολιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Όπως σημειώνει στη δήλωσή του ο Δ. Στρατούλης, το ΑΕΠ στη χώρα μας μειώθηκε κατά 25% από το 2009 μέχρι το 2014, εξαιτίας των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. «Η λύση για το ασφαλιστικό δεν είναι να μειώνουμε συνεχώς, όπως επέβαλαν οι μνημονιακές πολιτικές, τις δαπάνες για το ασφαλιστικό, οδηγώντας σε οικονομική εξαθλίωση τους συνταξιούχους, αλλά το πώς θα αυξήσουμε το ΑΕΠ και την απασχόληση, κι αυτό απαιτεί να μπει τέλος στη λιτότητα και να προωθηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Οι ετήσιες δαπάνες για το ασφαλιστικό, από 32 δισ. που ήταν το 2009 μειώθηκαν στα 23,5 δισ. το 2014, δηλαδή με τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων αφαιρέθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, από τα εισοδήματα των συνταξιούχων 8,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. «Επομένως είναι ηθικά, πολιτικά και οικονομικά απαράδεκτο να γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων».

Για άλλη μια φορά υπενθυμίζουμε, καταλήγει στη δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ότι η μέση κύρια σύνταξη στη χώρα μας είναι 664,69 ευρώ και η αντίστοιχη επικουρική 168,40 ευρώ, το 44,8% των συνταξιούχων λαμβάνουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας και το 60% λαμβάνει εισόδημα από συντάξεις κάτω από 700 ευρώ το μήνα, αφαιρούμενων των κρατήσεων.


Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού

komision-asfalisi

Σε χώρα γερόντων μετατρέπεται με σταθερό βηματισμό η Ελλάδα, καθώς ο πληθυσμός της μειώνεται δραματικά, λόγω της σημαντικής μείωσης των γεννήσεων.

Εξαιτίας δε του πρότερου αμαρτωλού παρελθόντος της, παραμένει μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια.

Η έκθεση της Κομισιόν για τη γήρανση του πληθυσμού το 2015 χαρακτηρίζει την Ευρώπη γκρίζα ήπειρο, με αύξηση των ηλικιωμένων, οι οποίοι βέβαια ζουν περισσότερο, έχοντας όμως γεννήσει λιγότερα παιδιά. Μέσα στα επόμενα 45 χρόνια, θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων, ως άμεσο αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού των γεννήσεων, ενώ θα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία εργασίας.

Έτσι, το 2060, θα υπάρχουν μόνο δύο εργαζόμενοι για κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω. Αυτό είναι 50% λιγότερο από ό, τι σήμερα. Αν και η μετανάστευση θα πρέπει να δώσει μια χείρα βοηθείας, ο πληθυσμός στο ήμισυ περίπου των κρατών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να συρρικνωθεί.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών των χωρών που θα δουν τον πληθυσμό της, έως το 2060, να μειώνεται κατά 23%, την ίδια στιγμή που οι ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών, θα αυξηθούν σχεδόν κατά περίπου μισό εκατομμύριο.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, η έκθεση για το όχι και τόσο μακρινό 2060 δείχνει πως η χώρα μας έχει καταφέρει μέσω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό τα τελευταία πέντε χρόνια να περιορίσει τις δαπάνες της κατά τουλάχιστον 2 μονάδες του ΑΕΠ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις, με εξαίρεση τη Μάλτα (-3,2 μονάδες), τη Δανία (-3,1 μονάδες) και την Κροατία (-3,9), χωρίς βέβαια αυτό να την οδηγεί σε πολύ καλύτερη κατάταξη στο μέλλον.

Έτσι, η Ελλάδα, που ξεκίνησε βέβαια, με τους χειρότερους οιωνούς, με δαπάνες 16,2% του ΑΕΠ το 2013, οι οποίες μάλιστα αυξήθηκαν το 2014, κατατάσσεται τρίτη από το τέλος, με τις συνταξιοδοτικές δαπάνες να εκτιμώνται σε 14,3% του ΑΕΠ. Η χώρα μας, όπως και η Ευρώπη, γερνάει, κι η Κομισιόν επισημαίνει ότι ενώ το 2013 1 στους 5 πολίτες της χώρας ήταν ηλικίας από 65 ετών και άνω, το 2030 θα είναι 1 στους 4, ενώ το 2060 θα είναι 1 στους 3 Έλληνες άνω των 65.

Αναφορικά με τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, η χώρα μας ξεκινά επίσης από πολύ κακή αφετηρία, καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο πριν από τα 62, και μέσω των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει (όχι αυτών που προωθούνται στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς) η συμμόρφωση της Ελλάδας στην πορεία είναι σημαντική.

Σύμφωνα με την έκθεση μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης επιτυγχάνεται από το 2020, με αποτέλεσμα το 2050 η χώρα να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, 67,3.

Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει η διάταξη που συνδέει τη συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής και καθορίζει αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα θεωρείται και το γεγονός ότι το μερίδιο των ατόμων ηλικίας από 55 έως 64 ετών στην αγορά εργασίας, από 8,1% το 2013, εκτινάσσεται σε 19% το 2020, ανεβαίνει στο 25,6% το 2035 για να πέσει στο 21,5% το 2060.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το 2013 το 23% των συνταξιούχων ήταν κάτω από 65 ετών, το ποσοστό αυτό… κατακρημνίζεται στο 3,8% το 2060.

Πηγή: Euro2day.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις