10.4 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

ΟΚΕ: Σε θετική κατεύθυνση η επαναφορά κατώτατου μισθού, καθολικότητας ΕΣΣΕ – Σκουρλέτης: Γιατί ενοχλεί το νομοσχέδιο

ipalliloi-andresΣε θετική κατεύθυνση θεωρεί η ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) ότι κινείται η βασική επιλογή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή η επαναφορά της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, «δεδομένου μάλιστα ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις του 2012 στρέβλωσαν σε καίρια σημεία το πλαίσιο των Συλλογικών Εργασιακών Σχέσεων στη χώρα μας». Η ολομέλεια της ΟΚΕ συνεδρίασε την Τρίτη 12/5, προκειμένου να εκφράσει Γνώμη επί του Σχεδίου Νόμου με θέμα «Τροποποίηση διατάξεων του Νόμου 1876/1990 – Αποκατάσταση και Αναμόρφωση του πλαισίου περί Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, Μεσολάβησης και Διαιτησίας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΟΚΕ επισημαίνει ότι «η ενίσχυση του Κοινωνικού Διαλόγου, ως μέσου μιας αποτελεσματικής συλλογικής διαπραγμάτευσης αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για ευρύτερες συνεννοήσεις και συμφωνίες υπέρβασης των προβλημάτων της χώρας», ενώ -με το δεδομένο «ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας εκφράσθηκε μεγάλο εύρος απόψεων σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου»-, το πλήρες κείμενο της Γνώμης της θα αποσταλεί, αφού οριστικοποιηθεί, αύριο Τετάρτη 13 Μαΐου.

Τι είπε ο Π. Σκουρλέτης

Στη συνεδρίαση παρέστη ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η ΟΚΕ είναι από τους φορείς εκείνους που συνθέτουν ακόμα και αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού μετώπου που χρειάζεται η χώρα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο ώστε να ανορθώσει την οικονομία της και να επαναφέρει την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία που παίρνει το υπουργείο Εργασίας, όσον αφορά στο νομοσχέδιο, είναι «μία προσπάθεια να απαντήσουμε στην γενική αποδιάρθρωση και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, που είδαμε να γίνεται πράξη το προηγούμενο διάστημα…

»Δε θέλω να αναφερθώ σε ορισμένες ρυθμίσεις, τις οποίες τις αναφέρατε κι εσείς πολύ λεπτομερώς και καταθέσατε κάποιους ενδοιασμούς, πρώτες και δεύτερες απόψεις. Αλλά, θέλω να κάνω την εξής επισήμανση: ο κατώτατος μισθός τι έννοια έχει; Το να αποτελέσει ένα εργαλείο προστασίας των πιο χαμηλά αμειβόμενων. Στη δικιά μας περίπτωση, αποτέλεσε, με τον τρόπο που έγινε και στα ύψη που διαμορφώθηκε -σε συνδυασμό και με την απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου- ένα εργαλείο για να συμπιεστούν από τα κάτω, συνολικά, οι αμοιβές και να υλοποιηθεί με έναν βίαιο τρόπο, ένα σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης».

«… Ενοχλεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενοχλεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση διότι προσπάθησε, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και μέσα από μια σαφή εντολή του ελληνικού λαού, να σταματήσει αυτό το μνημονιακό πείραμα. Και την ώρα που το “πειραματόζωο” έχει ξεφύγει, προσπαθούν να το ξαναβάλουν μέσα στο μνημονιακό εργαστήριο, στο κλουβί, για να συνεχίσουν. Θέλω να σας πω τελείως καθαρά και ειλικρινά: δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και να υπογραφεί από την κυβέρνησή μας, εάν δεν είναι συμβατή με την βασική λογική της εντολής που πήραμε στις τελευταίες εκλογές. Θα ήταν κατάργηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα ήταν ένας νέος Ασκός του Αιόλου που θα άνοιγε, και θα ήταν ένα προμήνυμα για το που βαδίζει συνολικά η Ευρώπη»…

Παρόμοια Άρθρα