20.8 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Πανηγυρική «αποκαθήλωση» του πανό αγώνα από τις καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών

Πρόσφατα

nikisan-katharistries-katrougkalosΗ ώρα της δικαίωσης και της χαράς έφτασε για τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, που σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα και κλίμα έντονης συγκίνησης «ξήλωσαν το σπίτι τους», τα αντίσκηνα έξω από το υπουργείο Οικονομικών, από το «στρατηγικό» σημείο του εργατικού αγώνα τους που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Αντικατέστησαν το πανό τους, το πανό – σήμα κατατεθέν του πολύμηνου αγώνα τους, με αυτό της νίκης που έγραφε: «Οι 595 αγωνιζόμενες καθαρίστριες νίκησαν και συνιστούν 595 super active κατά των λεκέδων της υποκρισίας». Τα διάσημα πια «κόκκινα γάντια» σε όλη αυτή τη διαδρομή διεκδίκησης «πέρασαν» από το Ευρωκοινοβούλιο, τη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και το Μέγαρο Μαξίμου αποδεικνύοντας ότι παρά τις δυσκολίες, οι εργατικοί αγώνες δικαιώνονται.

Αλεξάκη: Θα είμαστε πάντα στους δρόμους

«Από εδώ και πέρα, ως μάνες και ως γυναίκες, θα είμαστε πάντα αλληλέγγυες σε όποιον διεκδικεί, θα είμαστε πάντα στους δρόμους να βοηθάμε όποιον έχει ανάγκη για να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη», δήλωσε η Ευαγγελία Αλεξάκη, μία από τις δικαιωμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας «στο Κόκκινο», ο οποίος εκπέμπει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι από την Καραγιώργη Σερβίας.

«Ο αγώνας μας ήταν πάντα για όλο τον κόσμο», είπε η Ε. Αλεξάκη, και κάλεσε όλους και όλες να παραβρεθούν στη γιορτή που θα γίνει τη Δευτέρα στο «στρατηγείο» της Καραγεώργη Σερβίας, καθώς έφτασε πια ο καιρός οι δικαιωμένες καθαρίστριες να ξεστήσουν τις σκηνές όπου ξενυχτούσαν επί μήνες και μήνες, αγωνιζόμενες να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Βούτσης: Ο αγώνας των καθαριστριών
άλλαξε νοοτροπίες και πολιτικούς συσχετισμούς

Ο αγώνας των καθαριστριών αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και γι’ αυτό υπήρξε μία αλλαγή σε νοοτροπίες, σε πολιτικούς συσχετισμούς που οδήγησαν και τη σημερινή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, είπε ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση και συναίσθηση της απίστευτης προσφοράς που υπήρξε από αγωνιζόμενες και αγωνιζόμενους που βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα, που οδηγήθηκαν σε απολύσεις αυτά τα χρόνια. Και έχουμε κι ένα μεγάλο φορτίο ευθύνης για να μπορέσουμε να μείνουμε όσο καιρό χρειάζεται με τη λαϊκή εντολή στο τιμόνι της διακυβέρνησης έτσι ώστε η αρχή που έγινε τώρα με την αποκατάσταση των καθαριστριών, να έχει τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε και προσέθεσε:

«…ευχαριστώ, εκ μέρους της κυβέρνησης, κυριολεκτικά από την καρδιά μας, διότι αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός, ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, παρά μόνο αυτοί που δεν δίνονται, πρέπει να περάσει σαν νοοτροπία μέσα στον κόσμο. Απέναντι στην νοοτροπία του καναπέ, του μιθριδατισμού, της ατομικότητας. Απέναντι στην νοοτροπία που γεννάει αντί εργαζόμενους που πολεμάνε για τα δικαιώματά τους, εργαζόμενους οι οποίοι τελικά υφίστανται όλον αυτό το μεσαίωνα χωρίς να αρθρώσουν τις λέξεις που πρέπει».

Κατρούγκαλος: Οι καθαρίστριες νίκησαν αγωνιζόμενες
κατά του φόβου και τη διάλυσης των εργασιακών σχέσεων για όλους

«Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα, οι καθαρίστριες νίκησαν γιατί αγωνίστηκαν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος. «Η απάντηση των καθαριστριών αφορά κάθε εργαζόμενο, είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα, είναι μια απάντηση ενάντια στο φόβο και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

Οι απολύσεις των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων, των εκπαιδευτικών ήταν μια «συμβολική κίνηση» που καταργούσε τη σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και ο αγώνας των καθαριστριών έβαλε ένα τέλος σε αυτή την απορρύθμιση.

nikisan-katharistries-active

Βαλαβάνη: Φιγούρες αγώνα του ελληνικού και ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη χαιρέτισε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες περιγράφοντας ότι όταν πήγε στη Βουλή και έθεσε το θέμα των καθαριστριών ήταν μια από τις καλύτερες παρεμβάσεις που είχε κάνει στη Βουλή.

«Η δική μου φωνή ήταν το όχημα για μια συλλογική διεκδίκηση, που έγινε το σύμβολο της ανατροπής, της προηγούμενης κυβέρνησης και σήμανε το άνοιγμα ενός νέου δρόμου απεμπλοκής από τα Μνημόνια στη χώρα. Αποτελούν φιγούρες του ελληνικού και του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος, για τα χρόνια που θα έρθουν», είπε και προσέθεσε με έμφαση ότι «δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν, τι τους χρωστάει το εργατικό κίνημα».

Βαρουφάκης: Σύμβολα αντίσταση οι απολυμένες καθαρίστριες

«Σύμβολα της αντίστασης οι απολυμένες καθαρίστριες», «η σκέψη μου θα είναι μαζί τους»: με τα λόγια αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε τη συμπαράστασή του, σε ανακοίνωσή του για την επιστροφή, των απολυμένων καθαριστριών, στην εργασία τους. Σημείωσε μάλιστα ότι «ήδη προωθείται προς ψήφιση, στην Βουλή διάταξη, για την εκ νέου απασχόλησή τους, με συμβάσεις έργου μέχρι το τέλος του 2015, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προσωρινή ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Παράλληλα, δήλωσε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή του “πως στους επόμενους μήνες, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της κοινής λογικής».

Πηγή: avgi.gr, stokokkino.gr
Φωτογραφίες @dromografos

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις