27.5 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

12 Μάη: Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών – Συνεχίζουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας

Πρόσφατα

meta-ygeionomikon-PORTOKALI-panoΗ 12η Μάη, Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών, φέρνει για μια χρονιά ακόμα στην επιφάνεια τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της απαξίωσης και την υποβάθμισης από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν για πολλές δεκαετίες. Το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, παρά το γεγονός ότι κάτω από δύσκολές συνθήκες συμβάλει αποφασιστικά για να κρατηθεί όρθιο το Δημόσιο σύστημα Υγείας, δέχτηκε και αυτό σοβαρά πλήγματα από την πολιτική των μνημονίων και των αντεργατικών μέτρων που τα συνόδευαν.

Παρ’ όλα αυτά, οι Νοσηλεύτριες και οι Νοσηλευτές συνεχίζουν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια όπου και αν εργάζονται να προσφέρουν εξειδικευμένες και ποιοτικές υπηρεσίες έχοντας ως κέντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο.

Την μνημονιακή περίοδο οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες είδαν:

– τους μισθούς τους να συρρικνώνονται, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα να καρατομούνται, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται και οι συντάξεις να μειώνονται δραματικά

– τα ωράρια εργασίας να αυξάνονται, την εργασία τους να εντατικοποιείται εξαιτίας της απουσίας προσλήψεων και της συρρίκνωσης του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στα Νοσοκομεία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να αποτελούν τη «λύση του προβλήματος»,

– τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας να θεωρούνται πολυτέλεια, την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι να γίνεται γενικευμένο καθεστώς, το τεράστιο έργο τους να μην αναγνωρίζεται και να απαξιώνεται.

Αυτό είχε ως συνέπεια την οικονομική τους υποβάθμιση, τα εξαντλητικά ωράρια, τα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό, την στέρηση του δικαιώματος για ξεκούραση, την απορρύθμιση της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής

Παρ’ όλα αυτά σε αυτό το γκρίζο τοπίο, οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες μαζί με όλους τους άλλους εργαζομένους και στην υγεία δεν έσκυψαν το κεφάλι. Συμμετείχαν αποφασιστικά σε όλους τους μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν. Αντιστάθηκαν και άνοιξαν το δρόμο για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο για να παραμείνει όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας από τις επιθέσεις που δέχτηκε από τις μνημονιακές πολιτικές. Συμμετείχαν αποφασιστικά στο νικηφόρο αγώνα όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στην δήθεν αξιολόγηση. Αντιτάχθηκαν και αντιμετώπισαν τις απειλές των δήθεν εκπροσώπων του κλάδου που λειτούργησαν ως το μακρύ χέρι των μνημονιακών δυνάμεων και των υπουργικών γραφείων για να περάσουν τις πολιτικές τους. Συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων που αποτέλεσμά τους, είναι η πολιτική αλλαγή της χώρας, που γέννησε την ελπίδα και αναπτέρωσε το ηθικό του λαού μας.

Σήμερα με νέα ορμή, με νέα δύναμη, όλες και όλοι οι Νοσηλευτές σε όποια δομή και αν εργαζόμαστε στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, είναι ανάγκη να προτάξουμε τη δυναμική που φέρνει η ενότητα και η μαζικότητα του κλάδου μας. Θα συμβάλλουμε για άλλη μία φορά με την συμμετοχή μας στους μεγάλους αγώνες όλων των εργαζομένων για να δώσουμε λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο ως εργαζόμενοι στην υγεία όσο και ως κλάδος.

Θα πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία του μεγάλου μετώπου αντίστασης του λαού μας, απέναντι στους εκβιασμούς των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. και των διεθνών τοκογλύφων που ζητούν τη διατήρηση των μνημονιακών πολιτικών που αποδείχτηκαν καταστροφικές για τα δικαιώματά μας. Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, με ψηλά το κεφάλι, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην υγεία συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε τα γενικότερα αιτήματα για:

 • Δημόσια – Δωρεάν Υγεία, με ισότιμη, ελεύθερη, έγκαιρη πρόσβαση και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους,

 • Αύξηση της χρηματοδότησης στα Νοσοκομεία για να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες,

 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων μέσα από νέου σύγχρονους οργανισμούς, φρένο στην ελαστικοποίηση της εργασίας και τα συνεργεία, τήρηση των διεθνών αναλογιών στη στελέχωση τμημάτων κι υπηρεσιών.

 • Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, αποδέσμευση του μισθού από το βαθμό. Μισθολογική αναβάθμιση μέσα από ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο, που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και θα αντιμετωπίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.

 • Σύγχρονο σύστημα επιλογής υπηρεσιακών στελεχών με βάση τα προσόντα και την εμπειρία και όχι κομματικές και ρουσφετολογικές τοποθετήσεις.

Ειδικότερα επιμένουμε στην αντιμετώπιση ζητημάτων που συνδέονται άμεσα με τον κλάδο και αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων:.

 • Αναβάθμιση και αναγνώριση του ρόλου των νοσηλευτών και των άλλων επαγγελματιών υγείας στο υγειονομικό σύστημα. Λειτουργία της ομάδας υγείας με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών. Συμμετοχή του κλάδου σε όλα τα επίπεδα των αποφασιστικών οργάνων.

 • Επαναφορά άμεσα ωραρίου στις 7μιση ώρες με στόχο την περαιτέρω μείωση του και τη δημιουργία 4ης βάρδιας.

 • Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού -λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα.

 • Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης με την εφαρμογή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

 • Εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά το κυκλικό ωράριο με στόχο ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα εργασίας, χτύπημα των αυθαιρεσιών.

 • Αύξηση του ωρομίσθιου για νυκτερινά- Κυριακές- αργίες με προοπτική τον διπλασιασμό

 • Άμεση εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια. (μέσα ατομικής προστασίας, μέτρα για την ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων κλπ)

 • Δημιουργία νοσηλευτικής διεύθυνσης στο υπουργείο υγείας, που άμεσα και υπεύθυνα θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα της νοσηλευτικής.

 • Διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δημιουργία σύγχρονου καθηκοντολόγιου, παροχή νομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας απέναντι στις άδικες «επιθέσεις» που δέχονται.

 • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της εκπαίδευσης, για να σταματήσει η πολυδιάσπαση του κλάδου. Ένα επίπεδο νοσηλευτικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο μέσα από μια ουσιαστική αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών.

 • Οργάνωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης από τα Νοσοκομεία και το Υπ. Υγείας και όχι από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

 • Αλλαγή στον τρόπο εκλογής και εκπροσώπησης των Νοσηλευτών στην επαγγελματική τους Ένωση. Ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία της ΕΝΕ.

ΣΤΙΣ 12 ΜΑΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η Γραμματεία του ΜΕΤΑ Υγειονομικών


ΕΔΩ η ανακοίνωση σε μορφή .pdf

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις