Ορατός είναι, πλέον, ο κίνδυνος να χαθεί η προβλεπόμενη χρονική προθεσμία έκδοσης Οδηγίας, με βάση πρότασης της Κομισιόν που εισηγείται την αύξηση της Άδειας Μητρότητας από 14 σε 18 εβδομάδες, και κατ’ επέκταση και τη βελτίωση των σχετικών εθνικών νομοθεσιών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Οδηγία θα αποσυρθεί, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015 και θα αντικατασταθεί με μία «σύγχρονη εναλλακτική λύση» που σημαίνει, με μία πρόταση που θα έχει μικρό ή καθόλου όφελος.
Η πρόταση έχει μπλοκαριστεί εδώ και επτά χρόνια, ενώ το «μπλόκο» έκδοσής της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που, μάλιστα, έχει αποφασίσει διεύρυνση της Άδειας Μητρότητας στις 20 εβδομάδες και Άδεια Πατρότητας 2 εβδομάδων με πλήρεις αποδοχές (Έκθεση Estrela). Παράλληλα, έχει προτείνει μέτρα για την προστασία των γυναικών που έχουν γεννήσει πρόσφατα, ώστε όταν επιστρέφουν στην εργασία τους οι θέσεις τους να είναι διασφαλισμένες. Δυστυχώς, το Συμβούλιο των Υπουργών δεν αποδέχθηκε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικαλούμενο το κόστος εφαρμογής τους, επιβεβαιώνοντας το ότι για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές όλα είναι κόστος, ακόμα και η μητρότητα και η ανατροφή των παιδιών.
«Καλούμε την Κυβέρνηση να στηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αίτημα να σωθεί η Οδηγία για την Άδεια Μητρότητας. Οι 18 εβδομάδες Άδεια Μητρότητας αποτελούν πρότυπο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών και είναι απαραίτητη για λόγους υγείας και ασφάλειας των γυναικών. Οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μητέρες είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, κατάσταση που επιδεινώνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Η άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και την ουσιαστική ισότητα των γυναικών που έχουν γεννήσει πρόσφατα, την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους, αλλά και την προάσπιση της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη», υπογραμμίζει το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς να θυμίσουμε πως στη χώρα μας, στην εποχή των μνημονίων, η μητρότητα έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ασύδωτης εργοδοσίας, όπως έγινε, για παράδειγμα, με την έγκυο εργαζόμενη στην ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ, στη MIGATO, στη LIN HONGOIN, στα Αρσάκεια σχολεία,
Διαβάστε επίσης:
Εργασιακή ανισότητα με θύματα τις γυναίκες στα χρόνια της κρίσης
«Γυναικεία εργασία» στα πέτρινα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού