20.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΛ.ΠΕ: Κλιμάκια του ΣΕΠΕ στη Μονάδα – Λαφαζάνης: Άμεση διερεύνηση της τραγωδίας – Έκκληση για αίμα για σοβαρά τραυματισμένο

Πρόσφατα

elegxos-diulistiria-elpeΈξι τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο. Αναλυτικότερα για το τι συνέβη το πρωί – ΕΔΩ.


Σοβαρή λόγω της μεγάλης έκτασης των εγκαυματικών επιφανειών και του εισπνευστικού εγκαύματος κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του ενός από τους έξι τραυματίες, εργαζομένου στα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Η παρακολούθησή του γίνεται από ομάδα ιατρών οι οποίοι είναι ειδικοί στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων και βαρέως πασχόντων. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος με συνοδεία ιατρικού προσωπικού από το «Αττικό» νοσοκομείο στο 251 ΓΝΑ, γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου, διασωληνωμένοι είναι συνολικά πέντε από τους έξι τραυματίες. Αυτό επιβεβαίωσε αργότερα και το υπουργείο Υγείας, με αναλυτική ανακοίνωση για την κατάσταση και τις μεταφορές των τραυματιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Οι τρεις τραυματίες νοσηλεύονται στο ΓΝΕ “ΘΡΙΑΣΙΟ”. Ο ένας εξ αυτών φέρει εγκαύματα συνολικής έκτασης περίπου 70% και ευρίσκεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δεύτερος φέρει εγκαύματα μερικού πάχους 20%. Ο τρίτος φέρει εισπνευτικό έγκαυμα και είναι διασωληνωμένος.

Επί πλέον στο ΠΓΝ “Αττικόν” διακομίσθηκαν τρεις τραυματίες, οι οποίοι φέρουν εγκαύματα σοβαρού βαθμού, εμφανίζουν αναπνευστική δυσχέρεια και βρίσκονται διασωληνωμένοι υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Ο ένας εξ αυτών διακομίσθηκε στη ΜΕΘ του 251 ΓΝΑ, ο δεύτερος διακομίσθηκε στη μονάδα εγκαταστάσεων του ΠΓΝ “Γ. Γεννηματάς”, ενώ ο τρίτος παραμένει στη ΜΕΘ του ΠΓΝ “Αττικόν”».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί εργαζόμενους και συνδικάτα να δώσουν αίμα για τον εργαζόμενο που τραυματίστηκε σοβαρά στο εργατικό ατύχημα στα ΕΛ.ΠΕ. Το όνομα του εργαζόμενου είναι Ντελιλάι Ραμαντάν του Ζάλο, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Θριάσιου Νοσοκομείου και έχει ανάγκη από αίμα και πλάσμα. Οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν αίμα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο αναφέροντας τα στοιχεία του. Σωματεία και φορείς που διαθέτουν και μπορούν να προσφέρουν φιάλες αίματος, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Μονάδα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου στο τηλέφωνο 213.2028.737.

Οι επιθεωρητές εργασίας στον τόπο του εργατικού ατυχήματος

Στο μεταξύ, κλιμάκια τεχνικών επιθεωρητών από τα τοπικά τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ΣΕΠΕ καθώς και κλιμάκιο ειδικών επιθεωρητώνέσπευσαν στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ, στο διυλιστηρίου Ασπροπύργου, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο του ελέγχου της τήρησης των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στη Μονάδα. Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος και εκφράζει τη λύπη της πολιτικής ηγεσίας για το σημερινό εργατικό ατύχημα.

Λαφαζάνης: Απόδοση ευθυνών εδώ και τώρα

«Αυτό που ζητήσαμε -και το ζητήσαμε επειγόντως ως κυβέρνηση κι εγώ ως αρμόδιος υπουργός που εποπτεύει τα ΕΛ.ΠΕ.- είναι η άμεση και ταχύτατη και σε βάθος διερεύνηση της τραγωδίας» δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, έπειτα από σειρά συναντήσεων που είχε στον τόπο του εργατικού ατυχήματος στα ΕΛ.ΠΕ.

Όπως είπε, «πρέπει να αποδοθούν, εδώ και τώρα, οι ευθύνες όπου υπάρχουν και να αναδειχθούν τα αίτια για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τέτοια συμβάντα στο μέλλον», ενώ εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης την οδύνη του, αλλά και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες και τις οικογένειές τους.

«Αυτό που προέχει είναι η ζωή και η υγεία των εργαζομένων» τόνισε. «Η ασφάλεια στη λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ. είναι για μας ύψιστο καθήκον», ανέφερε και προσέθεσε ότι «η διερεύνηση αυτής της τραγωδίας είναι μια παρακαταθήκη για να ληφθούν τέτοια μέτρα, ώστε ατυχήματα και συμβάντα σαν τo σημερινό να μην ξαναγίνουν ποτέ στα ΕΛ.ΠΕ.» -κάτι για το οποίο άλλωστε τον διαβεβαίωσε και η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ.

Αναφορικά με τα σενάρια για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα -σύμφωνα με τα οποία γίνεται λόγος για εργολαβικό λάθος και ελλειπή μέτρα ασφαλείας– ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Ακούσαμε βεβαίως και τη διοίκηση και τους συνδικαλιστές – εκπροσώπους των εργαζομένων στην εταιρία. Μιλήσαμε με τους εργαζόμενους. Πήγαμε στον χώρο της τραγωδίας».

Τη συμπαράσταση στα θύματα εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, και η Περιφέρεια Αττικής για την τραγωδία στα ΕΛ.ΠΕ Ασπροπύργου.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις